Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mobily sa stali súčasťou nášho života a vďaka neustálym technologickým pokrokom ich meníme častejšie ako v minulosti.

S kúpou nového zariadenia by bolo najlepšie zbaviť sa toho starého, väčšinou ale nepotrebné telefóny končia odložené a zabudnuté v zásuvkách. Orange na ich vrátenie a šetrnú likvidáciu upozorňuje už svojou 15. kampaňou. K jeho výzve sa tentokrát pridal aj raper Vec a túto zmysluplnú myšlienku chce podporiť aj na sérii koncertov kultových Trosiek, ktoré sa po dvadsiatich rokoch vracajú do slovenských miest so svojou audiovizuálnou šou.

Nepotrebné mobilné zariadenia prinášali zákazníci do predajní Orangeu už štrnásť zberných období. Spolu sa tak ekologicky zlikvidovalo vyše štvrť milióna starých mobilov. Uplynulé obdobie sa do programu „Zo svojho starého mobilu chcem dostať to najlepšie” zapojilo na celom Slovensku 4215 zákazníkov, ktorí dokopy priniesli 11 990 zariadení. Celkový objem odovzdaných zariadení sa tak vyšplhal na 250 505 kusov. Odovzdaním telefónu sa už tradične pomáhalo hneď dvakrát. Profesionálne ekologické zlikvidovanie šetrí našu planétu a za každý odovzdaný telefón venuje Orange 50 centov konkrétnej neziskovej organizácii. Tentokrát bola zbierka určená pre nezávislé záujmové združenie občanov a právnických osôb Liga za duševné zdravie. Vďaka nepotrebným mobilom im tak Orange so svojimi zákazníkmi pomohol celkovou sumou 5 995 eur.

Dlhodobá ekologická iniciatíva Orangeu takto pomáha už od roku 2013 a je dôkazom toho, že aj nepotrebné telefóny nie sú vždy úplne na zahodenie, dokonca dokážu pomôcť. Zber nepotrebných mobilov pod hlavičkou pokračuje aj v ďalších mesiacoch, tento raz pod heslom „Staré mobily sa vracajú”. Nasledujúca zbierka prebieha od 1. októbra do 31. januára 2018. Finančný výťažok z nej bude určený na ovplyvňovanie zmeny sociálneho systému v prospech ohrozených sociálnych skupín obyvateľstva, ktorému sa venuje verejná zbierka Lienka pomoci pod  hlavičkou Nadácie Socia. Z každého odovzdaného a ekologicky zrecyklovaného telefónu poputuje 50 centov na kampaň Staroba sa nás dotýka, ktorá pomáha tráviť seniorom starobu tam, kde to majú najradšej – doma. Zákazníci, ktorí do konca januára 2018 odovzdajú svoj starý mobil v predajni Orangeu môžu navyše každý mesiac hrať o 5 telefónov LG G6.

Starý mobil je na dve veci

Ekologická likvidácia, finančná podpora pre Lienku pomoci a šanca vyhrať špičkový telefón však nie je všetko, čo môžu zákazníci získať. Myšlienku zbierky mobilov sa rozhodol podporiť aj známy slovenský raper Vec, a to prostredníctvom série koncertov kapely Trosky, ktorá sa po dvadsiatich rokoch vracia na pódiá. Ak návštevníci prinesú priamo na koncert nepotrebný mobil, môžu získať špeciálny darček – exkluzívnu šiltovku s logom Trosky – ktorá nebude dostupná nikde inde. ,,Je výborné, že existujú takéto projekty a oceňujem skvelý nápad, že môžeme pomôcť nielen prírode, ale aj ľuďom, ktorí to potrebujú. Teším sa, že môžeme túto myšlienku podporiť. Takže, staré mobily sú na dve veci – aby ste ich doniesli do predajne Orangeu alebo na koncert Trosiek,“ povedal raper Vec. Na každom koncerte, ktoré sa uskutočnia 20.10. v Košiciach, 28. 10. v Banskej Bystrici, 3.11. v Žiline a 11.11. v Bratislave, bude okrem výbornej „retro“ atmosféry a nostalgických spomienok na stále aktuálne hity spred dvadsiatich rokov pripravená aj špeciálna zberná nádoba na staré mobily.

Prehľad organizácií doteraz podporených v súťaži v zbere starých mobilov

Nezisková organizáciaPočet vyzbieraných
mobilov pre organizáciu
Hodina deťom7 026
Návrat8 801
Autistické centrum Andreas10 895
Lienka pomoci Nadácie SOCIA32 201
Linka detskej istoty pri SV pre UNICEF16 290
Detský čin roka12 798
Nezisková organizácia Centrum Slniečko16 936
Centrum sociálnych služieb Náruč záchrany28 185
Ekotopfilm902
OZ Centrum environmentálnych aktivít (západné Slovensko), OZ Sosna (východné Slovensko), CEEV Živica, n.o. (stredné Slovensko) a DAPHNE – Inštitút aplikovanej ekológie (Bratislavský kraj)15 452
OZ Centrum environmentálnych aktivít (západné Slovensko), OZ Sosna (východné Slovensko), CEEV Živica, n.o. (stredné Slovensko) a DAPHNE – Inštitút aplikovanej ekológie (Bratislavský kraj)18 767
IPčko19 104
Hokejová akadémia Zdena Cígera16 171
Nezisková organizácia Dobrý anjel18 700
MAGNA – slovenská humanitárna organizácia16 287
Liga za duševné zdravie11 990
Spolu250 505

Značky: