Na nahradenie štandardných laserov použili „urýchľovacie“ zariadenie nazývané microcomb.

Dnešné káblové a optické pripojenie k internetu je dosť kvalitné. Používatelia môžu bez problémov prehliadať web, streamovať videá a hrať online hry a aj veľké spoločnosti môžu udržať svoje podnikanie v pohybe. Keďže obsah sa z roka na rok stáva zložitejším, svet bude potrebovať čoraz vyššie prenosové rýchlosti. 

Vedci z Austrálie vyvinuli internetové pripojenie, ktoré dosahuje 44,2 terabitov za sekundu. Pokiaľ túto rýchlosť porovnáme s priemernými 50 megabitmi za sekundu (rýchlosť domáceho pripojenia), tak to je približne miliónkrát pomalšie ako rýchlosť, ktorú dosiahli výskumní pracovníci.

Tím z univerzít Monash, Swinburne a RMIT dosiahol tak rýchle spojenie pomocou optického zariadenia nazývaného microcomb, ktoré nahradilo štandardný zväzok asi 80 laserov nachádzajúcich sa v moderných telekomunikačných zariadeniach. 

Výhodou je, že táto špecializovaná technológia je kompatibilná s existujúcimi vedeniami z optických vlákien, čo môže znamenať, že existujúce linky nebudú musieť prejsť výraznou inováciou, aby sa dosiahli také vysoké prenosové rýchlosti. 

Zatiaľ čo dnešní používatelia pravdepodobne nepotrebujú pripojenie s rýchlosťou 44,2 Tbps, podniková sféra by túto rýchlosť mohla už v blízkej budúcnosti využívať najmä pri IoT riešeniach (internet vecí) alebo pri cloud computingu.

Zdroj a titulný obrázok: InterestingEngineering

Prečítajte si aj:

Čo je to Internet vecí? Toto video vám to dokonale vysvetlí

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.