Ponúka porovnateľné napätie, nevýhodou je ich krátka životnosť.

Minuloročná kauza s telefónom Samsung Galaxy Note 7, ktorý vybuchoval, dala facku celému priemyslu. Zároveň motivovala niektorých vedcov k tomu, aby sa pokúsili vymyslieť bezpečnejšie batérie. A aj preto dnes píšeme o batérii, ktorá obsahuje vodu a nikdy nevybuchne.

Štandardné lítium-iónové akumulátory v smartfónoch obsahujú elektrolyty vyrobené z organických chemikálií. Tie vedú prúd, avšak zároveň môžu za určitých podmienok vzbĺknuť a vybuchnúť. Vedci preto vymysleli špeciálnu lítium-iónovú batériu, ktorá namiesto organickej zlúčeniny obsahuje vodu. Takýto koncept nie je úplne nový, avšak pri podobných experimentoch sa v minulosti nedarilo dosiahnuť potrebné napätie akumulátora. Vedci však teraz tvrdia, že aj pri použití elektrolytu, ktorého základom je voda, vytvorili batériu s napätím 4 V.

Vedci kvôli použitiu vodného elektrolytu obalili elektródu špeciálnou vrstvou, ktorá zabraňuje jej rýchlej degradácií. Bez ohľadu na to však musia vyriešiť ešte jeden podstatný problém. Životnosť ich „vodnej“ batérie je aktuálne 70 nabíjacích cyklov, čo je 7-krát menej v porovnaní s bežnou batériou. Tá ponúka životnosť na úrovni aspoň 500 nabíjacích cyklov.

Ak vás zaujímajú všetky detaily o novej batérii, prečítajte si túto vedeckú správu.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Na svet prichádza telefón bez batérie. Je to koniec vybitým mobilom?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit