Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európa získala ďalšie veľké SUV-čko od Toyoty – mohutný 5-metrový hybrid Highlander s elektrickým pohonom všetkých 4 kolies AWD. Platí,  že ponuka veľkých SUV japonského výrobcu je omnoho bohatšia ako len známy Land Cruiser alebo luxusný Lexus RX.

Sú veľmi populárne. SUV sa okrem tradičnej úlohy terénneho vozidla čoraz viac využívajú ako 5- alebo 7-miestne rodinné autá či dokonca ako manažérske limuzíny. Vďaka tomu sa ich ponuka čoraz viac rozširuje a okrem vozidiel postavených na ráme si možno vybrať aj konštrukcie so samonosnou karosériou. Svedčí o tom aj nasledujúce porovnanie veľkých SUV-čiek od Toyoty a Lexusu.

Toyota Fortuner

Model Fortuner je terénny automobil na ráme, ktorý je spríbuznený s Hiluxom, známym svojou odolnosťou. Možno ho kúpiť v Austrálii, Ázii, Južnej Amerike, Afrike a v Rusku. V od závislosti trhu je dostupný s dvomi alebo tromi radmi sedadiel a pohonom 4×4 alebo so zadným pohonom. Jeho dĺžka je 4 795 mm. Ponuka motorov zahŕňa štyri diesely od 2.4 do 3.0 a dva benzínové motory s objemom 2,7 l a najsilnejší 4.0 V6 s výkonom 239 k. 

Toyota Land Cruiser 150

Land Cruiser 150, ktorý je dostupný v Európe a Japonsku, meria 4 840 mm. Je to plnokrvný terénny tátoš postavený na ráme a u nás sa dá kúpiť s naftovým motorom 2.8 D-4D a výkonom 204 k spárovaným s manuálnou alebo automatickou prevodovkou. Ide o pružný motor, ktorý poskytuje maximálny krútiaci moment 420 alebo 500 Nm pri nízkych otáčkach, čo uľahčuje štart do kopca alebo pohyb v náročnom teréne. Land Cruiser je známy nielen svojimi vynikajúcimi terénnymi vlastnosťami, ale aj bohatstvom elektronických systémov podporujúcich jazdu v teréne, pohodlným interiérom a dlhým zoznamom výbavy podobnej luxusnému osobnému vozidlu.

Toyota 4Runner

Tento model je známy predovšetkým z amerického a kanadského trhu. Napriek tomu, že sa vyrába v Japonsku. TRD – športová divízia Toyoty v USA často rozmaznáva svojich zákazníkov rôznymi špeciálnymi výbavami, ako je napríklad aktuálna verzia TRD Off-Road. Auto meria od 4 823 do 4 859 mm. Poháňa ho 4-litrový motor V6 s výkonom 273 k, spárovaný s manuálnou alebo 5-stupňovou automatickou prevodovkou. Rámovú konštrukciu vytvorili na rovnakej platforme ako klasický FJ Cruiser.

Lexus GX

Terénny GX je blízkym príbuzným Land Cruisera 150,  samozrejme, v omnoho luxusnejšom prevedení.  Karoséria dlhá 4 880 mm pojme 6 sedadiel v troch radoch. Motor V8 s objemom 4,6 litrov a výkonom 305 k je štandardne spárovaný so 6-stupňovou automatickou prevodovkou a systémom pohonu 4×4. Okrem USA a Kanady je tento model dostupný aj v niektorých juhoamerických a ázijských krajinách, ale aj v Rusku a na Ukrajine.

Lexus RX

Tento svetový model, ktorý je rovnako obľúbený aj na Slovensku meria 4 890 mm a ako prvý na svete dokázal, že veľké SUV môže fungovať na hybridný pohon. Ten sa pod jeho kapotou usídlil už v roku 2005. Lexus RX má samonosnú karosériu, čiže to nie je klasická konštrukcia na jazdu v teréne, ale i tak poskytuje pohodlnú jazdu mimo asfaltových ciest. V hybridnej verzii má štandardne pohon všetkých kolies E-Four. Ide o jedinečný systém Toyoty a Lexusu, v ktorom tretí elektrický motor na zadnej náprave podporuje benzínový motor poháňajúci predné kolesá a dva elektromotory. Hybridný pohon modelu RX je založený na 3,5-litrovom motore V6 a generuje výkon 313 k. Vďaka tomu dokáže zrýchliť na stovku za 7,7 sekundy.

Toyota Highlander

Ponuku na hybridný Highlander už nájdete aj v slovenských showroomoch. Tento americký automobil, ktorý je v Austrálii známy ako Kluger, určite rozvíri vody aj v našich končinách. Spojenie 5-metrovej karosérie pre 7 osôb a pohonu 4×4 s nízko emisným hybridným systémom je na náročnom európskom trhu receptom na úspech. Highlander je zreteľne väčší, dokonca aj od Land Cruisera, meria až 4 950 mm. Napriek tomu nie je založený na ráme, ale na platforme GA-K zo série TNGA, tej istej ako RAV4. Okrem hybridného pohonu a priestranného interiéru auto priťahuje pozornosť bohatou výbavou, ktorá obsahuje aj najnovšie bezpečnostné a multimediálne funkcie, vrátane konektivity.

Toyota Land Cruiser 200

Ešte pred niekoľkými rokmi bol Land Cruiser 200 v Európe dostupný pod menom Land Cruiser V8. Napriek jeho stiahnutiu z európskeho trhu sa model 200 predáva na väčšine svetových trhov, napríklad v USA, Mexiku, Japonsku, Austrálii, Afrike, Južnej Amerike a Rusku. Paletu motorov tvoria samé mohutné jednotky. V rôznych obdobiach a v rôznych častiach sveta boli v ponuke benzínové motory V6 4.0 a V8 4.6, 4.7 a 5.7, ako aj naftové motory V8 s objemom 4,5 litra. Dvojstovka patrí do modelovej triedy Station Wagon. Je to výkonný, luxusný a neúnavný terénny automobil, o čom svedčia aj jeho úspechy v motoristickom športe. Vozidlo s dĺžkou 4 990 mm už roky víťazí v triede sériovo vyrábaných automobilov v pretekoch Rally Dakar.

Toyota Land Cruiser 70

Model 70 s dĺžkou 4 705 mm je reprezentantom triedy Heavy Duty z bohatej rodiny Land Cruiser. Predáva sa ako SUV, ale aj ako pick-up. Auto vzniklo v roku 1984 a hoci má stále pôvodnú konštrukciu, nemá vplyv na jeho prednosti. Je to vozidlo stvorené pre náročnú prácu v extrémnych podmienkach. Dá sa objednať napríklad v Afrike, Austrálii a niektorých ďalších krajinách.

Lexus RX L

Je to dlhšia, 7-miestna verzia modelu RX, ktorej karoséria meria presne 5 metrov. Pri sklopení tretieho radu sedadiel má batožinový priestor 652 litrov, čiže o 199 viac ako jeho menší brat.  Model RX L má rovnaký hybridný pohon 4×4 s výkonom 313 km/h ako 5-miesta verzia. Je zaujímavé, že väčšie rozmery automobilu ovplyvňujú jeho dynamiku iba mierne. Namiesto 7,7 sekundy potrebuje  na dosiahnutie rýchlosti 100 km/h 8 sekúnd.

Lexus LX

Väčší a luxusnejší bratranec modelu Land Cruiser 200 je dostupný v mnohých krajinách sveta, nie však na hlavných európskych trhoch. Ponuka motorov zahŕňa benzínový motor V8 s objemom 5,7 l a na niektorých trhoch je k dispozícii aj s naftovým motorom V8 s objemom 4,5 litra. LX má dĺžku 5 005 mm a zmestia sa doň tri rady sedadiel. Opierky toho tretieho sa dajú sklopiť elektricky. Tak ako sa na luxusnú vlajkovú loď Lexusu patrí, kabína je potiahnutá mäkkou kožou s drevenými prvkami a vybavená pokrokovou elektronikou – asistenčnými systémami pre jazdu v teréne, systémami aktívnej bezpečnosti, štvorzónovou klimatizáciou s Climate Concierge, audio systémom  Mark Levinson a osobnými displejmi s DVD pre cestujúcich.

Toyota Sequoia

Najväčším SUV Toyoty je americká Sequoia, ktorú vyrábajú v štáte Indiana. Auto má rovnakú rámovú konštrukciu ako pick-up Tundra. Aj keď toto mohutné auto meria až 5 210 mm a je vysoké takmer 2 m, jeho koeficient aerodynamického odporu Cx predstavuje iba 0.35. Pre porovnanie – jeho hlavný konkurent Ford Expedition má koeficient aerodynamického odporu Cx na úrovni 0.41. Model poháňa motor V8 s objemom  5,7 litra a s výkonom 386 k. Okrem Severnej Ameriky sa Sequoia predáva aj na Blízkom východe.

Veľké SUV-čka na Slovensku

Ponuka veľkých SUV Toyoty a Lexusu je na slovenskom trhu pomerne bohatá. Terénny  Land Cruiser 150 aj hybridný  Highlander je možné kúpiť v autosalónoch Toyoty, Lexus ponúka 5-miestne RX a 7-miestne RX L.

Obidve značky sa v súčasnosti zameriavajú na rozšírenie ponuky SUV-čiek a crossoverov na európskom trhu, vrátane Slovenska.

Značky: