Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Djamel Agaoua, CEO Rakuten Viber, komentuje najnovší prípad porušenia súkromia na WhatsApp. Kladie dôraz na možné preventívne opatrenia.

Najnovší prípad napadnutia komunikačnej aplikácie WhatsApp špehovacím softvérom vyvinutým izraelskou firmou NSO Group, ktorý sa nedávno rozšíril takmer po celom svete na mobilných zariadeniach so systémami Android aj iOS obyčajným uskutočnením hovoru prostredníctvom aplikácie WhatsApp – a to dokonca bez toho, aby volaný príjemca vôbec zaznamenal, že k nejakému hovoru došlo – znovu ukazuje zraniteľnosť digitálnych komunikačných platforiem voči napadnutiu. Predpokladá sa, že tento spyware, ktorý je inak známy tým, že sa používa pri hackovaní súkromných účtov novinárov, právnikov a aktivistov v oblasti ľudských práv, narušil súkromie miliónov užívateľov po celom svete.

V reakcii na túto poslednú kauzu prichádzajú komentáre od niektorých špičkových autorít z globálnej IT scény. Djamel Agaoua, generálny riaditeľ spoločnosti Rakuten Viber, najobľúbenejšej komunikačné aplikácie v regióne strednej a východnej Európy, zdôraznil nasledovné:

„V dôsledku nedávneho hacku aplikácie WhatsApp by spotrebitalia mali vedieť, že nie všetky aplikácie pre zasielanie správ sú rovnaké. V prvom rade Viber sa staral o súkromie svojich užívateľov ešte skôr, než sa to stalo všeobecným trendom. Je to kľúčová súčasť našej kultúry, je to v našej firemnej DNA. Zaistenie súkromia a bezpečnosti komunikácie je pre nás absolútnou prioritou, „povedal Djamel Agaoua. „V spoločnosti Viber venujeme naozaj veľké množstvo našich zdrojov na zaistenie bezpečnosti a ochrany súkromia, pretože veríme, že to je pre komunikáciu absolútne zásadné. Náš tím bezpečnostných technikov pravidelne identifikuje potenciálne riziká a podniká všetky kroky zamedzujúce prienik do našej aplikácie, ktorý by naštrbil dôveru našich užívateľov. Nie sme dokonalí a nikto na svete nemôže zaručiť nulové riziko. Napriek tomu ale robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme boli lídrom v oblasti bezpečného a súkromného zasielanie správ – a začíname tým, že všetky hovory a chaty sú štandardne zašifrované už v predvolenom nastavení.“

Značky: