Výročná aktualizácia je tu. Je zadarmo.

Microsoft sprístupnil veľkú aktualizáciu pre operačný systém Windows 10. Má označenie Anniversary Update a prináša viacero noviniek – menšie zmeny v používateľskom rozhraní, upravenú ponuku Štart, podporu rozšírení pre prehliadač Edge a integráciu platformy Windows Hello v rámci vybraných webových stránok. To v praxi znamená, že namiesto hesla sa môžete na kompatibilných stránkach prihlasovať pomocou snímača odtlačkov prstov alebo pomocou vašej tváre. Nutnosťou je použitie prehliadača Edge.

Všimnite si mierne zmeny v rozhraní - upravenú ponuku Štart, presunuté tlačidlo pre akčné centrum a iné rozloženie prvkov v nastaveniach

Všimnite si menšie zmeny v rozhraní – upravenú ponuku Štart, presunuté tlačidlo pre akčné centrum do pravého spodného rohu a iné rozloženie prvkov v nastaveniach

Windows Ink pre pohodlnejšie používanie stylusu

Najvýraznejšou novinkou je platforma Windows Ink. Tá kombinuje “silu pera a počítača“. Pero využíva podľa Microsoftu viac ako 72% používateľov každý deň a to aspoň po dobu jednej hodiny. 32% používateľov ho používa viac ako 3 hodiny, takže skombinovanie pera a počítača je logické.

Vďaka platforme Windows Ink má mať stylus v operačnom systéme Windows 10 rôznorodé využitie. Môžete pomocou neho označiť vybrané časti dokumentu vo Worde alebo zmazať vybrané slová, či celé odstavce. Alebo spojiť dva body v aplikácií Mapy a tá vám povie, koľko sú od seba vzdialené. Prípadne si aktivujete navigáciu medzi nimi. Používanie stylusu je pohodlnejšie aj vďaka novej ponuke akčného centra, pričom sa do aplikácie so stylusom dostanete aj z uzamknutej obrazovky. Funkciu otestujeme v praxi, redakčné dojmy publikujeme neskôr.

Windows Ink je jednou z hlavných noviniek. Oceníte ju iba v prípade, ak používate tablet so stylusom

Viacero vylepšení dostala aj Cortana. Tá však nie je pre náš trh dostupná. Nová natívna aplikácia Skype pre Windows 10 poteší aj Slovákov, rovnako aj ostatné vylepšenia a zmeny v systéme Windows 10. Všetky novinky sme ešte neotestovali v praxi, sumárny článok pripravujeme do nášho magazínu TOUCHIT.

Pozrite si novinky vo výročnej aktualizácii v oficiálnom videu

Ako získať Anniversary Update?

Aktualizáciu si môžete nainštalovať zadarmo, ak používate operačný systém Windows 10. Stiahnete si ju priamo cez nástroj Windows Update. Jej označenie je Feature Update to Windows 10, version 1607. Pokiaľ vám aktualizačný nástroj z nejakého dôvodu Anniversary Update neponúka, môžete jeho inštaláciu vynútiť stiahnutím inštalačného .exe súboru z oficiálneho webu Microsoftu.

windows_anniversary_update

Windows 10 Anniversary Update je takisto dostupný pre konzolu Xbox One. Telefóny so systémom Windows 10 Mobile ho dostanú počas najbližších týždňov.

A v prípade, že ste na Windows 10 doteraz neinovovali a chceli by ste – vyskúšajte tento trik, ako získať inováciu zadarmo aj po skončení ponuky bezplatnej inovácie.

Inštaláciu výročnej aktualizácie môžete vynútiť stiahnutím .exe súboru z oficiálneho webu

Inštaláciu výročnej aktualizácie môžete vynútiť stiahnutím .exe súboru z oficiálneho webu

Zdroj: Windows

Prečítajte si aj:

Chcete bezplatne inovovať na Windows 10? Máte poslednú šancu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit