Na stretnutí s predstaviteľmi RTVS sme nakrútili aj video, ktoré zachytáva odpovede na naše otázky z úst generálneho a technického riaditeľa RTVS. Tlačovú konferenciu pritom RTVS zorganizovalo tesne po príchode týchto predstaviteľov z Ria, kde si boli pozrieť retranslačné pracovisko.

Pripomeňme, že Olympijské hry v 4K rozlíšení sa vysielajú s 12 hodinovým oneskorením a len pre vybrané športy, pričom obsah RTVS zakúpilo za sumu 55 000 Eur od japonskej spoločnosti NHK. Túto sumu však RTVS spätne získa od svojich partnerov pri tomto vysielaní – spoločnosti Slovak Telekom a Towercom.

Vysielanie je možné sledovať dvoma spôsobmi: na smart televízory Samsung existuje aplikácia 4K Telekom a pokiaľ máte 4K televízor tejto značky s kodekom HEVC a rýchlosť internetu vyššiu ako 10 Mbit/s, môžete sledovať napr. plávanie alebo džudo naozaj v 4K rozlíšení.

Druhá možnosť platí len pre obyvateľov bratislavského kraja, ktorí môžu využiť satelitné vysielanie so 4K satelitným prijímačom (napr. VU+ SOLO 4K) a tiež sledovať OH v 4K rozlíšení. Oba spôsoby sledovania sú bezplatné. RTVS týmto krokom dokázala svoje technologické líderstvo, celkovo OH v 4K vysiela len 7 televízií na svete (napr. britská BBC).

Viac k téme:

VIDEO TOUCHIT: 4K vysielanie z OH od RTVS – cez internet alebo cez DVB-T2. Ako to funguje?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.