Ďalšou zastávkou v putovaní TOUCHIT po zaujímavých firmách bol Šamorín. Práve tu sa nachádza firma Kurzor, ktorá pod obchodným názvom FIGURAMA prevádzkuje 3D skenovanie tela a vytváranie digitálneho modelu postavy. 

My sme firmu navštívili a Xéniu z našej redakcie sme použili ako modelku pri tvorbe 3D skenu.

Základom práce je špeciálna miestnosť s 80 fotoaparátmi značky Canon a objektívom s fixným ohniskom. Súprava týchto fotoaparátov tvorí 3D skener (fotogrammetrický).

Podľa našich informácií ide o najväčší 3D skener na svete. To umožňuje snímať nielen statické postavy, ale aj postavy v pohybe a v akcii. Jeden z fotoaparátov je náhľadový a má širokouhlý objektív. Práve pomocou neho sa potom realizuje pohľad na skenovanú pozíciu osoby.

Skener je integrovaný aj so systémom motion capture. Spracovanie obrazu prebieha v samostatnej miestnosti, tento model sa následne ešte ručne dočisťuje. Pôvodný zámer firmy bol totiž tvorba postáv do počítačových hier a aplikácii. Záujem ľudí je však hlavne o vytvorenie podoby vlastného tela, ktorý si následne dajú tlačiť na 3D tlačiarni.

Výsledkom je digitálny model skenoveného objektu, z ktorého je možné na 3D tlačiarni tlačiť výsledný model v rôznych veľkostiach. Vyhotovenie 3D skenu je v cene 149 Eur. Cena 3D tlače z digitálneho modelu je okolo 50 Eur.

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.