Jednoznačne najobľúbenejším pamäťovým médiom na Slovensku sú USB kľúče. Je to dané tým, že s týmto médiom sa pohodlne pracuje, obyčajne vždy funguje a na jeho použitie netreba internet. 

Problém býva v tom, že sa tieto šikovné kľúče radi strácajú. Jednoducho vypadnú z vrecka, ostanú položené na stole alebo jednoducho ich niekto ukradne. Obyčajne nie je až taký problém stratený kľúč, skôr sú to tie dáta uložené na ňom. Ak je to databáza vašich klientov, môže to byť poriadne veľký problém.

Od konca mája v celej Európe začína platiť smernica GDPR, ktorá hovorí o tom ako narábať s osobnými údajmi, aby nedošlo k ich zneužitiu. Vyššie popisovaný prípad stratenej databázy klientov na USB kľúči by tu znamenal hlásenie na Úrad na ochranu osobných údajov a takmer isto aj mastnú pokutu. Avšak v prípade, že viete dokázať, že vaša dáta boli šifrované a existuje certifikát o tom, že použitá šifra je naozaj bezpečná, ste v oveľa lepšej pozícii.

Aké disky teda použiť? My sme sa zhovárali s Marcinom Gazorom zo spoločnosti Kingston. Marcin je síce Poliak ale zrozumiteľným jazykom nám vysvetlil, aké produkty spoločnosť Kingston dodáva a aké používa ochranné mechanizmy. Pozrite si video, ktoré sme s Marcinom nakrútili našej redakcii. Hovorili sme o USB kľúčoch Kingston DataTraveler 2000, IronKey D300 s certifikáciou FIPS 140-2, DataTraveler 4000 G2 a DataTraveler Vault Privacy 3.0.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.