Na výstave CES sme si dohodli exkluzívnu testovaciu jazdu s elektromobilom Byton. Je to nemecko-čínska automobilka, o ktorej budeme počuť budúci rok, kedy plánuje uviesť svoje vozidlá najprv v USA a neskôr aj do Európy. Ako sme sa dozvedeli, aj na Slovensko. 

Nemeckí zástupcovia v Las Vegas presne vedeli, čo za krajinu to Slovensko vlastne je a tak dohodnúť testovaciu jazdu v návale rôznych novinárov z celého svete bolo síce náročné, ale nie nemožné.  Pomohlo nám, že sme krajina známa ako svetový výrobca automobilov, hoci len zahraničných. Nevieme o tom, že by toto auto okrem nás zo Slovenska niekto testoval tak, že v ňom reálne sedel a vyskúšal si, čo je to vlastne za motor a ako to naozaj jazdí. My takéto skúsenosti máme.

Dobre, teda prichádzame k uzavretej dráhe na parkovisku pred výstaviskom LVCC a nahlasujeme sa na recepcii.

Zo začiatku od nás v stánku Byton chceli, aby sme si prezerali históriu firmy a zdieľali akési vízie o ich budúcom vývoji. Ako sme sa dozvedeli od novinárov z The Verge z predchádzajúcej várky návštevníkov, toto trvalo hodinu.

OK, na toto nemáme čas, pripájame sa teda ku skupine amerických novinárov, ktorí už túto „slideware“ prezentáciu majú za sebou. Smerujeme tak priamo k vozidlu. Na vyhradenej ploche parkoviska je jedno červené vozidlo určené na fotografovanie a druhé šedé určené na novinárske testy. Najprv ešte nevyhnutná kontrola nulovej hladiny alkoholu v krvi, ktorú zástupcovia realizovali dychovou skúškou a vyhodnocovali priamo v automobile.

Hurá! Sme vo vozidle, nám sa podarilo sedieť priamo vedľa vodiča, čo je z hľadiska tvorby reportážneho videa najlepšia pozícia. Všetko tak uvidíte v našom videu, len pripomeňme, že Byton je zosobnením vozidla budúcich rokov – sleduje vaše zdravie, automaticky vytvára komunikačnú sieť medzi vodičmi vozidiel Byton, ma obrovský displej namiesto prístrojov a jeho budúca verzia bude plne autonómna.

Z hľadiska dojazdu je to podľa výrobcu 400 km pre štandard a 580 km pre rozšírenú verziu. K dispozícii je rýchlonabíjanie, 40 minút nabíjania s rýchlonabíjačkou by vám malo stačiť na to, aby ste prežili celý deň. Zrýchlenie auta je ohromné, fakt sme si museli dávať pozor na testovacej dráhe, lebo Byton doslova vystrelí z miesta a máte čo robiť, aby ste ho ubrzdili so štyrmi ľuďmi vo vnútri na najbližšej zákrute.

Aký je to pocit za volantom? No, obrovský tablet integrovaný vo volante je trochu nezvyk a ak máte hrubšie prsty, budete ho pri držaní volantu cítiť. Zmeranie hmotnosti priamo vo vozidle je inšpirujúce k tomu, že je na čase nejaké to kilečko zhodiť.

Byton bol v Las Vegas nastavený na tunajšie jednotky, spustili sme si Google a prepočítali hmotnosť v librách na kilogramy. Meranie tlaku funguje tak ako u lekára – nafúkne sa opasok na rameni a zistíte svoj tlak. Celé merane trvá asi 100 sekúnd, ťažko povedať, či by sme si na to systematicky našli čas pri šoférovaní. Určite áno v prípade zdravotných problémov. Komfort vo vnútri je fajn, Byton je naozaj veľké a pohodlné auto.

Otváranie auta rozpoznaním tváre vyzerá veľmi dobre vo videu, no reálne predsa len chvíľku trvá. V skutočnosti dostanete k autu aj kľúčik a nastaviť sa dá, aby ste si mohli auto otvárať pomocou neho.

Sčítané a podčiarnuté, Byton bol z hľadiska výstavy CES náš asi najväčší zážitok. Jednoducho niečo iné ako smartfón, televízor alebo okuliare pre virtuálnu realitu. Výrobcu sme o reálny test tohto vozidla požiadali. Či si nás zapamätá do ďalšieho roka a Slovensko mu bude pripadať stále dosť atraktívne, to nevieme. Ale možno áno. Bolo by to krásne, otestovať si ho priamo na našich cestách. Za sumu 45 000 USD (to je americká cena, teda je bez dane) je to v porovnaní s Teslou celkom výhodná možnosť, pre niekoho, kto chce mať elektrické auto. 45 000 USD je určite suma „od“, teda to bude bez rôznych vychytávok, ktoré sme v testovacom aute mali k dispozícii.

Viac o predstavení Byton počas tlačovej konferencie

CES 2018: Ako dvaja Nemci dobyli Las Vegas a ukázali elektroauto pre masy (americké)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu