Ako prvá dostane aktualizáciu vlajková loď vivo X80 Pro.

Značka vivo oznámila, že uvedie nadstavbu Funtouch OS 13 s operačným systémom Android 13 na slovenský trh. Nová verzia nadstavby príde už začiatkom novembra 2022, kedy dostane aktualizáciu vlajková loď X80 Pro. Nasledovať budú modely X80 Lite a V23 5G, a to približne v polovici decembra. Majitelia telefónu vivo Y76 5G môžu očakávať aktualizáciu v polovici januára 2023.

Funtouch OS 13 prináša všetky kľúčové zlepšenia Androidu 13, ako je fakt, že aplikácie vám už nebudú posielať notifikácie bez toho, aby ste im to najskôr nepovolili (podobne ako v systéme iOS), či možnosť prispôsobiť si jazyk pre každú aplikáciu priamo cez nastavenia Androidu. Novinkou je tiež väčšia kontrola nad prístupom aplikácií k vašim súborom.

Funtouch OS 13Zdroj: vivo
Funtouch OS 13 obsahuje zlepšenia systému Android 13 s novinkami priamo od vivo

Vizuálne zlepšenia

Funtouch OS 13 obsahuje aj zopár zlepšení, ktoré sú zakomponované priamo do samotnej nadstavby. Medzi tieto novinky patrí zlepšená vizuálna kontrola nad domovskou obrazovkou. Vďaka funkcii monochromatických ikon môžete zmeniť farbu ikon svojej domovskej obrazovky tak, aby zodpovedali tapete, systému a rozhraniam aplikácií.

Nová verzia tiež umožňuje prispôsobiť farby v používateľskom rozhraní systému a vstavaných aplikáciách vrátane panelov s upozorneniami, ovládania hlasitosti, kalkulačky a hodín. Môžete použiť farbu z preferovanej tapety a motívu, vybrať si vhodný farebný odtieň a aplikovať ho na rozhranie aplikácie pre estetický zážitok zakaždým, keď odomknete svoj telefón.

Nová funkcia “pripínania” aplikácií je užitočná v prípade, že zariadenie používa iná osoba. Funkcia dvojúrovňového pripínania vtedy udržiava zvolenú aplikáciu v zobrazení a zabraňuje prístupu k iným aplikáciám v zariadení. Funtouch OS 13 tiež umožňuje skryť fotografie a videá.

Funtouch OS 13Zdroj: vivo
Funtouch OS 13 podporuje monochromatické ikony a farebné motívy Androidu 13

Nové foto/video funkcie

Výrobca zlepšil aplikáciu iManager, ktorá monitoruje čas používania aplikácie. Ak je využitie procesora príliš vysoké, používatelia môžu túto aplikáciu vypnúť jedným klepnutím. Aplikácia iManager môže tiež zabrániť prehrievaniu znížením počtu aktívnych aplikácií a úpravou frekvencie procesora na základe funkcie chladenia telefónu.

Z hľadiska fotografovania a záznamu videa pribudol profesionálny hľadáčik, ktorý uľahčuje fotografovanie vďaka novému stabilizačnému krúžku. Na zábere pomáha zmierniť následky trasúcich sa rúk. Používatelia tiež môžu stlmiť zvuk videa počas úpravy záznamu a vykonať presné úpravy hlasitosti v každom segmente videa.

Funtouch OS 13Zdroj: vivo
Funtouch OS 13 prináša zlepšenia aj v aplikácii Fotoaparát

Zdroj: vivo

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit