Lacnejšia verzia vlajkovej lode chce osloviť pomerom cena/výbava.

X80 Lite 5G je najnovší prírastok značky vivo, ktorá prišla na slovenský trh začiatkom júna 2022 a na náš trh už priniesla svoju vlajkovú loď X80 Pro. Nový smartfón s prívlastkom Lite spadá do segmentu strednej triedy a snaží sa zaujať pomerom cena/výbava s dôrazom na hlavný fotoaparát – ten nás počas testovania telefónu (recenziu nájdete TU) zaujal najviac.

Vivo X80 Lite je vybavený 6,44-palcovým plochým AMOLED displejom s rozlíšením Full HD+ a 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Maximálny jas dosahuje 800 nitov, resp. 1300 nitov v HDR zobrazení – k dispozícii je podpora pre HDR10+ a to aj v službe Netflix. Pekný displej dopĺňa mono reprodukcia multimediálneho zvuku pomocou spodného reproduktora.

vivo X80 LiteZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
vivo X80 Lite

Zadná strana mení farbu

X80 Lite má podobný dizajn ako iPhone 12. Má rovné bočné hrany a tri zadné fotoaparáty, z ktorých vizuálne najvýraznejšie sú hlavný a ultraširokouhlý fotoaparát. Makro senzor je na prvý pohľad menej výrazný. Zadná strana v prípade farebnej verzie Sunrise Gold dokáže meniť farbu po vystavení UV žiareniu. S touto funkciou sme sa prvýkrát stretli v prípade modelu vivo V23 5G.

Novinku od vivo poháňa procesor MediaTek Dimensity 900 v kombinácii s 8 GB RAM (+ podpora pre ďalších až 8 GB virtuálnej RAM) a 256 GB úložiskom. Batéria má kapacitu 4500 mAh a podporuje 44 W rýchle nabíjanie pomocou priloženého adaptéra. Ten nabije 60 % kapacity batérie v priebehu 30 minút. Poteší aj základná odolnosť voči vode na úrovni IP54.

vivo X80 LiteZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
vivo X80 Lite

Hlavným lákadlom je fotoaparát

X80 Lite je vybavený troma zadnými fotoaparátmi v konfigurácii 64 Mpx hlavný fotoaparát s clonou f/1.79 a optickou stabilizáciou, 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát s clonou f/2.2 a 2 Mpx makro senzorom (f/2.4). Trojicu fotoaparátov dopĺňa 50 Mpx predný fotoaparát s automatickým zaostrovaním.

Predný aj zadný fotoaparát umožňujú záznam videa v rozlíšení 4K pri 30 fps a k dispozícii sú tiež viaceré užitočné fotografické a video režimy, ako je tvorba vlogov, dvojitá expozícia alebo záznam z dvoch fotoaparátov súčasne.

Telefón má vo výbave aj Android 12 s nadstavbou Funtouch OS 12, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 a NFC. Vivo sľubuje 3 aktualizácie systému Android + 3 roky bezpečnostných záplat.

Jeho cena na Slovensku je 399 eur, do 9. októbra, a následne 449 eur. K dispozícii bude aj u operátora O2 a to od 6. októbra. Zaujímavosťou je, že v Ázii sa tento telefón predáva pod názvom vivo V25.

vivo X80 LiteZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
vivo X80 Lite

Zdroj: vivo

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit