Sony sa naozaj rozbehlo s fotoaparátmi. V podstate každý mesiac uvádza nový model a pomaly je problém sa v tejto ponuke vyznať.

Predaj vlogovacích fotoaparátov rastie

Za najdynamickejší segment je možné označiť kamery na tvorbu vlogov. Ide o modely, pri ktorých sa dá otočiť displej tak, aby ste sa dobre videli, rovnako musíte mať istotu, že nahrávate a tiež musí byť zaistené, že máte dobrý zvuk aj vtedy, keď nepoužívate externý monitor. Presne takýmto fotoaparátom je Sony ZV-1Mark II, ako už druhá verzia fotoaparátu pre vlogy. Obsahuje fixný objektív teraz s rozsahom od 18 do 50 mm, čo je skutočne vhodná veľkosť na realizáciu vlogov a je to širšie ohnisko ako mala pôvodná verzia. Je to objektív ZEISS Vario-Sonnar T 18-50 mm F1.8-4. Pritom má Sony ZV-1 stále kompaktné rozmery.

Veľký snímač a široké ohnisko

Snímač je typu Exmor RS s veľkosťou 1 palec a má približne 20,1 efektívnych megapixelov. O spracovanie obrazu sa stará procesor BIONZ X. Je tu aj špeciálny prepínač na rozmazanie pozadia (Bokeh).

Fotoaparát má funkciu Multiple Face Recognition, teda rozpozná viac tvárí a automaticky sa prispôsobí tak, aby všetky tváre boli ostré a jasné pri vyhotovovaní selfie snímok. Skúšali sme túto funkciu pre dve alebo tri osoby. Ďalšia zaujímavá funkcia je Clear Image Zoom na plynulo sa približujúce zábery.

Inteligentné snímanie zvuku

Inteligentný mikrofón v tomto fotoaparáte je s 3 vložkami. V automatickom režime fotoaparát rozpozná ľudské tváre alebo objekty a automaticky prepne smer záberu vstavaného mikrofónu. Môže to byť napr. snímanie predným mikrofónom alebo snímanie vo všetkých smeroch. Tiež sa dá využiť snímanie zadným mikrofónom napr. pri čítaní komentára k snímaným záberom.

Aj externý mikrofón

Tiež je tu pätica Multi Interface Shoe a zdierka pre 3,5 mm mikrofónový konektor umožňuje pripojenie externého mikrofónu. Navyše je k tomu univerzálny port USB-C. Ten slúži na nabíjanie a prenos údajov.

Doplňte kinematografické videá

Funkcia Cinematic Vlog Setting umožňuje zhotovovanie ambientných snímok pomocou vlogovacej kamery. Použije sa pritom formát obrazu CinemaScope (2,35 : 1) a snímková frekvencia 24 snímok za sekundu. Sú to rovnaké parametre ako pri filmovej kamere.

S týmto fotoaparátom sme dosiahli presné zaostrenie na tvár, podobne ako je to pri fotoaparátoch radu α. Zaostrenie je na oko človeka alebo zviera ako pri fotografovaní, tak pri nakrúcaní videa.

Ukazovanie produktov

Špecialitou je potom nastavenie Product Showcase, pri ktorom sa zaostruje na predmet, ktorý dáte pred objektív. Funguje to veľmi dobre a vo videu to aj ukazujeme. Režim snímania S&Q umožňuje voľbu až 5× spomaleného alebo alebo až 60× zrýchleného pohybu. Citlivosť ISO je v rozsahu 125 až 12800.

Fotoaparát má aj elektronickú stabilizáciu obrazu v režime Active Mode – obsah je možné snímať počas chôdze alebo v pohybe, čo je užitočné najmä pri nakrúcaní z ruky.

Vstavaný ND filter znižuje expozíciu o tri kroky a umožňuje dosiahnuť efektný bokeh na pozadí aj pri scénach s vysokým jasom.

Spracovanie záberov v mobilnej aplikácii

Pomocou aplikácie Creators‘ App môžete fotoaparát Sony ZV-1 Mark II ovládať z inteligentného telefónu, sledovať stav batérie fotoaparátu a médií, upravovať dáta a názvy záberov a ľahko prenášať zhotovené fotografie a videá, a to aj na pozadí inej práce. Aplikácia Creators‘ App umožňuje aj aktualizáciu softvéru fotoaparátu. 

Aj streamovanie videa

Zaujímavou funkciou je živé streamovanie vo vysokej kvalite, pričom postačí fotoaparát ZV-1 mark II pripojiť k počítaču alebo inteligentnému telefónu pomocou kábla USB-C a používať ho ako webovú kameru. Aj tu sa dá využiť funkcia Creative Look, ktorou vylepšíte vzhľad pleti a upravíte jej odtieň. Tváre budú vyzerať jasnejšie a svetlejšie (Face Priority AE) a oči budú stále zaostrené (Real-time Eye AF).

Konkurenciu voči tomuto fotoaparátu samozrejme tvoria mobilné telefóny, s ktorými sa vlog dá celkom dobre urobiť. Toto je o vyššej kvalite obrazu aj zvuku.

Cena: 999 eur

Zapožičal: Sony

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.