V tomto článku sa pozrieme na IP kamery detailnejšie. Dozviete sa, načo sú vhodné, ako je to s ich inštaláciou, prevádzkou a na záver vám dáme niekoľko tipov na zaujímavé zariadenia.

Prečo mať doma IP kameru?

IP kamera je výborným a cenovo dostupným bezpečnostným prvkom, ktorý už neraz pomohol majiteľom nehnuteľností v objasňovaní škodových udalostí, pokusov o lúpež, ale aj rôznych susedských nezhôd. Samozrejme, má to aj vtipnejšiu stránku, občas si môžete pozrieť zostavu krokov vašej polovičky kráčajúcej z párty alebo sledovať ako vám vaši domáci miláčikovia trhajú papuče.

Množstvo ľudí využíva IP kamery aj v rámci dohľadu nad deťmi, ktoré sa nachádzajú v inej miestnosti. Použiteľné sú aj v rámci podnikania s krátkodobým prenájmom nehnuteľnosti – pred vstupnými dverami (v exteriéri) môžete mať nainštalovanú takúto kameru a pohodlne si odsledovať, či počet nahlásených hostí korešponduje s realitou.

Určite viete, že v dnešnej dobe je veľmi rozšírené „bezkontaktné ubytovanie“, keď dostanete iba kód od dverí, prípadne schránky s kľúčom od bytu/domu. IP kamera je všestranný pomocník a jej využitie záleží iba na vašich potrebách.

Na to, aby ste mali svoj majetok pod dohľadom, nepotrebujete nutne profesionálne kamerové systémy (aj keď tie dávajú v exteriéri najväčší zmysel). Stačí vám relatívne jednoduchá IP kamera. Naopak, do interiéru domácnosti je IP kamera jediné normálne riešenie. Ak si tam dáte väčšie kamery, tak by to vyzeralo divne a pre ostatných príslušníkov domácnosti by to bolo aj otravné a nekomfortné riešenie.

Späť k malým kamerám – najmodernejšie zariadenia z tohto segmentu sú nielen všestranné, ale aj dobre vyzerajú a extra nenarušujú vzhľad interiéru/exteriéru, čo je pre mnohých používateľov dôležitým faktorom. Výrobcovia dbajú na to, aby boli ich zariadenia v rôznych prevedeniach a farbách.

Axis kamera

Zdroj: Axis

Čo potrebujem na prevádzku IP kamery?

V zásade nič iné, čo by ste nepotrebovali aj v bežnom živote – pripojenie na internet a napájanie, teda elektrickú zásuvku, kde zapojíte napájací adaptér. Inštalácia je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý človek, ktorý vie, čo je internet, smartfón a aplikácia. Samotná montáž závisí od typu zariadenia, no prevažne sa kamera iba položí na zvolené miesto v interiéri. Montáž v exteriéri bude vyžadovať trošku zručnosti, ale určite nejde o nič náročné. Po technickej montáži prichádza na rad spustenie, ktoré sa líši podľa výrobcu zariadenia a aplikácie, no podstata je pri každom zariadení rovnaká – pripojenie k zdroju napájania a na internet (Wi-Fi sieť).

Internet je veľmi dôležitým prvkom, nakoľko vám umožní nahliadať do domácnosti aj keď ste mimo domova. Každý výrobca má svoj server, vďaka ktorému sa môžete kedykoľvek ku kamere pripojiť, sledovať dianie alebo sťahovať zaznamenané videá. Výhodou je, že aj základná IP kamera slúži ako alarm. Prevažná väčšina týchto zariadení má totiž funkciu detekcie pohybu, na ktorý vždy dostanete upozornenie, pričom môžete na danú situáciu promptne reagovať. Vyspelejšie zariadenia vedia reagovať aj na to, či sa pred kamerou pohybuje zviera alebo človek a dokonca rozoznávajú aj zvuky – ak by niekto rozbil sklo vo vedľajšej miestnosti a pod. Samozrejmosťou je aj nočné videnie, teda infračervený prísvit, ktorým disponuje väčšina súčasných kamier.

Označenie IP kamera znamená, že ide o videomonitorovacie zariadenie, ktorého hlavným komunikačným prvkom je internet. Toto označenie nemá žiadny vplyv na odolnosť voči vode a prachu

Určite vás zaujíma, kam sa budú ukladať nahrávané súbory? Väčšina IP kamier nahráva videozáznamy interne, teda na vloženú pamäťovú kartu (microSD), pričom si všetky zhotovené videá/fotky môžete pozerať aj vzdialene, odkiaľkoľvek s dobrým pripojením na internet. Samozrejmosťou je možnosť sťahovania videí priamo do vášho telefónu, aby ste s nimi mohli ďalej a v úplnej jednoduchosti pracovať.

Druhou možnosťou je ukladanie dát na cloud, teda externé úložisko, ktoré prevádzkuje výrobca zariadenia. Toto riešenie má svoje výhody, no je nutné mať neustále a stabilné pripojenie na internet. Ideálnym riešením je využívať obe varianty, čo viaceré kamery umožňujú buď natívne alebo v aplikácii, kde ich môžete prepojiť s vaším existujúcim Cloudom, napr. Dropbox, OneDrive a pod.

Nahrávanie záznamu výhradne na pamäťovú kartu v zariadení môže mať v krajnom prípade nevýhodu v tom, že ak vám niekto odcudzí kameru, tak si s ňou vezme aj videozáznam a vám nezostane ani dôkaz, ani kamera – ak teda nemáte nastavené automatické odosielanie fotiek po detekcii pohybu. Ideálnym riešením je preto kombinácia pamäťová karta + cloudové úložisko. Spomenúť musíme ešte jednu možnosť, a síce že cloud alebo externé úložisko nemusí byť od externých poskytovateľov týchto služieb, mnohé IP kamery je možné prepojiť na domáci cloud, presnejšie NAS – inteligentné dátové úložisko. Možností je viacero, pričom si treba dopredu premyslieť, akú máte predstavu o samotnej funkčnosti a možnostiach kamery, ale aj o tom, kam budú nahrávané dáta putovať.

Na záver tejto kapitoly ešte dodajme, že ak nahrávate na pamäťovú kartu, tak dáta sa automaticky premazávajú – najnovšie záznamy nahrádzajú tie najstaršie. Ak by to tak nebolo, tak by ste museli napr. každý mesiac vymieňať pamäťovú kartu, čo je hlúposť a ešte aj drahá.

PTZ alebo statická IP kamera?

Jednoznačná odpoveď neexistuje, opäť záleží na tom, ako a na čo chcete IP kameru používať. Statická IP kamera má snímač osadený v celistvom tele, bez možnosti vzdialeného otáčania a zmeny pozície záberu – maximálne je možné obraz priblížiť a vzdialiť, snímanú scénu uvidíte vždy tak, ako máte umiestnenú kameru.

PTZ kamera má pevnú základňu, no samotný snímač je osadený na pohyblivej sekcii, ktorá je motorizovaná a aj vzdialene si môžete meniť pozíciu záberu kamery – jednoducho sa rozhliadnete po celej izbe alebo okolí domu. Stačí si virtuálnym joystickom v aplikácii zmeniť pozíciu záberu. Okrem toho vedia niektoré z týchto zariadení aj automaticky meniť pozíciu v prednastavených časoch, čo je veľkou výhodou. PTZ kamery sú oproti statickým IP kamerám zvyčajne drahšie, takže záleží iba na vašich potrebách.

Tipy na jednoduché a veľmi podarené i spoľahlivé IP kamery

Xiaomi Mi Home Security Camera 360° (1080P)

Vstupnou bránou do sveta IP kamier je určite značka Xiaomi, ktorá ponúka dobre fungujúce a spoľahlivé zariadenia za prijateľné ceny. Za necelých 50 eur môžete vlastniť interiérovú PTZ kameru s Full HD rozlíšením, ktorá disponuje nočným videním, detekciou pohybu a integrovaným obojsmerným audiom.

Samozrejmosťou je pripojenie na Wi-Fi a mobilná aplikácia, vďaka ktorej budete mať prístup ku kamere odkiaľkoľvek. Videá a fotografie sa ukladajú na microSD kartu (max. 64 GB), no vyskúšať môžete aj prepojenie na externý Cloud, prípadne NAS úložisko.

EXTRA tip: ak nepotrebujete plne otočnú kameru, tak môžete pokojne siahnuť aj po lacnejšej statickej variante, ktorá ponúka takmer totožné vlastnosti a uhol záberu až 130°. Interiérová kamera Xiaomi Mi Home Security Basic sa predáva už od 30 eur.

Xiaomi kamera

Zdroj: Xiaomi

ANTIK SmartCam SCI 10

Táto interiérová kamera prešla naším testom s veľmi dobrým výsledkom – je efektne spracovaná, ponúka dostatočné rozlíšenie (HD/1,3 Mpx/720p) a šírku záberu 120°, čo znamená, že na vašom smartfóne uvidíte veľký kus z monitorovanej scény. Kompletné nastavenie aj ovládanie zvládnete pomocou mobilnej aplikácie v slovenčine. Samozrejmosťou sú infračervené diódy, vďaka ktorým budete vidieť obraz aj v tme (do 10 metrov), ale aj dvojcestné audio. To vám umožní cez kameru rozprávať alebo počúvať, čo sa deje v danej miestnosti. Záznamy sa ukladajú interne na pamäťovú kartu (max. 64 GB) alebo na predplatený cloud priamo od spoločnosti Antik. Cena tejto kamery sa pohybuje od 49 eur.

ANTIK SmartCam SCI 10

ANTIK SmartCam SCI 10, Zdroj: ANTIK Telecom

 

DAHUA IMOU Bullet IPC-G26E

Z interiéru sa presťahujeme do „nehostinného“ exteriéru, ktorý je častejšie monitorovaným, no vyžaduje aj odolnejšie zariadenia. Jedným z nich je novinka z dielne DAHUA, ktorá ponúka Full HD rozlíšenie, digitálny zoom, detekciu pohybu a v noci vidí až na vzdialenosť 30 metrov. Kameru je možné pripojiť na Wi-Fi alebo LAN káblom, čo je výhodou. Zorný uhol je slušných 114,7°a kompletné ovládanie a nastavenie kamery zvládnete prostredníctvom aplikácie v slovenčine. Videá a fotky sa ukladajú na microSD kartu (max. 128 GB) alebo na Cloud poskytovateľa, prípadne na domácu NAS, napr. od Synology. Cena tejto slušne vybavenej kamery sa pohybuje od 80 eur.

DAHUA IMOU Bullet IPC-G26E

DAHUA IMOU Bullet IPC-G26E, Zdroj: Dahua

AXIS M3104-LVE

Na záver pre vás máme tip na skvelú exteriérovú IP kameru, ktorá je stelesnením spoľahlivosti, bezpečnosti a množstva funkcií. V tomto prípade ide o drahšie riešenie pre náročných používateľov, ktorí si potrpia na max. kvalitu. AXIS je tzv. stvoriteľom IP kamier a v tejto oblasti má najbohatšie skúsenosti. M3104-LVE má 4 Mpx snímač (1080p) s uhlom záberu až 130°. Výhodou je precízne spracovanie, jednoduchá inštalácia a intuitívna aplikácia. Záznamy je možné nahrávať interne, na microSD kartu alebo na externý Cloud, prípadne NAS zariadenie. Tento model sa dá kúpiť od 240 eur a odporúčame ho aj do firiem a menších prevádzok.

AXIS M3104-LVE

AXIS M3104-LVE, Zdroj: Axis

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE