Novinka od Nintenda kombinuje prenosnú konzolu v tvare tabletu s plnohodnotnou konzolou do obývačky.

Nintendo včera oficiálne predstavilo svoju hernú konzolu, ktorá bola známa pod označením Nintendo NX. Oficiálny názov zariadenia je Nintendo Switch, na trh sa dostane v marci 2017 a predpokladá cena je 299 eur.

Na tejto fotke nájdete najdôležitejšie informácie, ktoré prezradil oficiálny trailer na Nintendo Switch

Na tejto fotke nájdete najdôležitejšie informácie, ktoré prezradil oficiálny trailer na Nintendo Switch. Všimnite si dva ovládače a rôzne spôsoby používania konzoly

Ako sa používa?

Nintendo Switch môžete používať ako domácu hernú konzolu, kedy je tabletová časť uložená v dokovacej stanici. Kedykoľvek však zariadenie môžete odpojiť z doku a premeniť Switch na mobilnú konzolu v tvare tabletu. Ten bude mať 6.2″ kapacitný dotykový displej s rozlíšením 720p. Po prvý krát vôbec použije Nintendo kapacitný displej – všetky doteraz používali rezistívne displeje. A po prvý krát vôbec bude mať niektorá ich konzola podporu pre multi-touch, a to rovno až 10 prstov. Doteraz dokázali ich dotykové displeje sledovať len jeden prst/dotyk.

Zariadenie zaujme aj spracovaním a modularitou herného ovládača. Okrem modulárneho gamepadu bude k dispozícii tradičný herný ovládač, aké ponúkajú konkurenčné konzoly. Tieto vlastnosti výborne prezentuje oficiálne video, určite si ho pozrite.

S procesorom od NVIDIE a množstvom partnerov

Nintendo neprezradilo konkrétne technické špecifikácie. Vo videu iba ukázalo, ako bude nová konzola fungovať. Neskôr sa však objavila informácia o tom, že Switch využíva upravený procesor NVIDIA Tegra. Informáciu potvrdila NVIDIA, aj Nintendo.

NVIDIA používa niekoľko generácií procesorov Tegra vo svojich zariadeniach SHIELD a práve SHIELD Tablet sa pokúšal o podobnú revolúciu, ako teraz Nintendo. Tablet totiž môžete používať na hranie na cestách a po príchode domov ho pripojíte k televíznej obrazovke pomocou HDMI kábla. Takzvaný konzolový režim umožňuje hranie (takmer) ako na plnohodnotnej konzole.

Tento koncept má v prípade NVIDIE niekoľko nedostatkov. Tým prvým je slabá podpora zo strany vývojárov tretích strán. Z veľkých hier si na tablete natívne zahráte maximálne Half-Life 2, Portal a Trine 2. Samozrejme, k dispozícii je veľa hier pre Android a NVIDIA zabudovala do tabletu aj podporu svojej streamovacej služby GeForce NOW a streamovanie z lokálneho počítača. Druhým problémom je výdrž batérie, ktorá sa pri hraní Tegra titulov (hry optimalizované pre SHIELD Tablet) vybije už po cca 90 minútach hrania.

Nintendo Switch je v jadre herný tablet, na ktorom sa môžete hrať aj počas cestovania

Nintendo Switch je v jadre herný tablet, na ktorom sa môžete hrať aj počas cestovania

Je jasné, že Switch tento problém (pravdepodobne) nebude mať. NVIDIA má aktuálne k dispozícii procesor Tegra X1, ktorý poháňa zariadenie NVIDIA SHIELD TV. V tomto prípade je natívnych hier k dispozícii oveľa viac, spomeňme napr. sériu Borderlands, DOOM 3 alebo Metal Gear Rising: Revengeance.

Nintendo Switch však bude poháňať modifikovaný procesor Tegra X2, ktorý je založený na architektúre Pascal. Tá je základom nových grafických kariet GeForce GTX 1050GTX 1080 a ponúka lepší výkon a najmä lepšiu energetickú efektivitu. Nedá sa očakávať, že Nintendo Switch výkonnostne tromfne PlayStation 4 alebo Xbox One, avšak zariadenie by malo ponúknuť rozumný pomer medzi výkonom a mobilitou, vrátane výdrže batérie. Očakávame výdrž na úrovni 4 – 5 hodín, čo je štandard poslednej generácie prenosných konzol PS Vita a Nintendo 3DS.

Trochu sme však odbočili od pôvodnej témy. Okrem procesoru od NVIDIE sú oficiálne potvrdení aj partneri tretích strán a je to veru veľký zoznam.

Tieto firmy vyrobia hry pre Nintendo Switch

Tieto firmy vyrobia hry pre Nintendo Switch

Aké hry konzola ponúkne?

Nintendo oznámilo, že o technických špecifikáciách a hrách bude hovoriť až v roku 2017. Je zrejmé, že konzola ponúkne nové hry z obľúbených sérií, ktoré vlastní Nintendo. Vo videu môžete vidieť ukážku z hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Zopár záberov prezrádza existenciu nového Maria a takisto pretekársku arkádu Mario Kart. A určite sa na novej konzole dočkáme aj ďalších Pokémonov.

Vo videu sa objavilo aj niekoľko záberov z hry The Elder Scrolls 5: Skyrim, avšak zatiaľ sa na túto hru netešte. Ani Nintendo ani Bethesda nepotvrdili, že si tento titul na Nintendo Switch naozaj zahráte. Je to bizarné, ale je to tak. Dôvodom, prečo tomu tak je, môže byť aj skutočnosť, že prezentovaná hra nie je Skyrim, ale nejaká iná hra zo série TES, ktorá bude dostupná exkluzívne iba pre Switch.

Otázkou ostáva, ako sa k novej platforme postavia vyššie uvedení herní vydavatelia. Pre herných vývojárov je optimálne, ak môžu portovať svoje hry z iných konzol, ale až čas ukáže, ako výkonná konzola Nintendo Switch naozaj je. Ak bude rozdiel vo výkone v porovnaní s PS4 alebo Xbox One výrazný, potom budú musieť výrobcovia hier produkovať exkluzívne tituly iba pre novinku od Nintenda a v takom prípade to bude celé postavené na predajnom úspechu / neúspechu konzoly. Na druhej strane, fanúšikovia Nintenda sú na takéto správanie zvyknutí.

Zatiaľ sa netešte, že si Skyrim zahráte počas cesty vo vlaku

Zatiaľ sa netešte, že si Skyrim zahráte počas cesty vo vlaku

Hry budú na pamäťových kartách

Video takisto naznačuje, že Nintendo bude distribuovať hry na pamäťových kartách. Tak, ako tomu bolo aj v prípade konzoly Nintendo 3DS. Na druhej strane, v prípade mobilného zariadenia vo formáte tabletu veľa iných možností nie je a digitálna distribúcia hier určite nebude chýbať.nintendo_switch_cartridge_nowat

Nintendo sa pamäťových kariet nechce zbaviť

Nintendo sa pamäťových kariet nechce zbaviť

Komu je konzola určená?

Nintendo si ide svojou cestou. Kombinácia “obývačkovej” hernej konzoly s tou prenosnou je odvážnym krokom. Prenosné herné konzoly majú limitovanú cieľovú skupinu používateľov a počas posledných rokov sú na úpadku. Nintendo je však jediná spoločnosť, ktorá môže s takýmto experimentom reálne uspieť. Má totiž bohatú komunitu fanúšikov, ktorí chcú niečo iné, ako ponúka PlayStation či Xbox. A zároveň rieši hlavný nedostatok prenosných konzol – keď ste doma, väčšinou sa hráte na „veľkej“ konzole. Teraz využijete jedno zariadenie na oba účely.

Neočakávame však, že by Switch spôsobil renesanciu prenosných herných zariadení. Bežným používateľom stačia hry na telefónoch alebo tabletoch. Switch je určený náročným hráčom. Mnohí z nich budú používať túto konzolu hlavne doma, ale počas cestovania ocenia hybridnosť zariadenia.

Switch na veľkej televíznej obrazovke

Switch na veľkej televíznej obrazovke

Kedy Nintendo prezradí oficiálne informácie?

12. januára 2017 sa uskutoční konferencia s názvom Nintendo Switch Presentation 2017. Práve tu výrobca zverejní všetky podstatné informácie a detaily.

Prečítajte si aj:

VIDEO: Nintendo Switch je nová konzola od Nintenda. Kombinuje dva svety (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit