Chystáte sa na nákup nového notebooku? Zavalilo vás obrovské množstvo modelov a vôbec netušíte, ktorý máte vybrať? Neviete, čo je v danej cenovej kategórii výhodné a čo naopak do neba volajúca drzosť predajcu? Náš hardvérový sprievodca vám podá pomocnú ruku.

Recenzie notebookov sú pravidelnou súčasťou nášho magazínu, avšak nie každého konkrétne modely zaujmú a rád by sa vydal na lov do fyzických či virtuálnych pultov obchodov aj sám. Či už si na notebook vyčleníte 300, 500 či 800 eur, obvykle chcete vybrať taký, ktorý je ten najvýhodnejší a za dané peniaze toho ponúkne najviac.

Účelom tohto sprievodcu nie je ukázať prstom na konkrétny model, ktorý je jediný ten pravý a bežať si ho kúpiť. Účelom je zoznámiť sa s priehrštím rôznych typov procesorov, grafických kariet a iného hardvéru, ktorý je dnes na trhu a získať prehľad v tom, v akých cenových hladinách ho môžeme očakávať. Na trhu je totiž skutočná džungľa a jednoduchá pomôcka so zvyšujúcim sa číslom označenia nie vždy platí a vzhľadom na premiešanie napríklad viacerých generácií mikroarchitektúr procesorov môže byť aj Pentium výkonnejšie ako Core i3, zatiaľ čo Core i5 zas môže výkonovo prekonať Core i7.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 200 až 300 eur

V článku si preto triedy hardvéru a ich označenia predstavíme, pričom vás zoznámime s aktuálnou situáciu. Sami tak budete môcť rozpoznať, že je nejaký notebook za dobrú cenu a takisto budete vedieť určiť, že je cena niektorého poriadne prestrelená. Získate takisto prehľad o tom, čo spraví s vaším limitom pridanie 50 alebo 100 eur alebo naopak ich ubratie. Podľa vašich požiadaviek tak budete môcť dobre zhodnotiť, či sa vám oplatí nejaké to euro pridať, alebo či dokonca môžete aj niečo ušetriť, bez toho, aby ste sa obmedzovali v tom, čo s notebookom plánujete robiť.

V každej cenovej hladine spomenieme konkrétne modely notebookov na trhu, ktoré sú dobrým reprezentantom výkonu hardvéru v danej kategórii. Nezabudnite, že výrobcovia často predávajú notebooky s jedným názvom vo viacerých hardvérových konfiguráciách. Smerodajné je preto produktové číslo, ktoré uvádzame v zátvorke. Nie je vôbec zaručené, že tieto modely budú najvýhodnejšie v čase, keď notebook budete kupovať. V dobe e-shopov môže byť na druhý deň všetko inak a z výhodnej kúpy sa stane „prepadák“, pretože na podobné ceny sa dostane iný, lepší model. Keďže ale vďaka tomuto článku budete vedieť, aký hardvér je dnes v danej cene štandard, budete už vedieť rozpoznať aktuálnu dobrú ponuku v podobe iného modelu, ktorý pri tom viac vyhovuje vašim požiadavkám.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 300 až 400 eur

Dajte si pozor v prípade, že v ponuke zbadáte notebook s výrazne výkonnejším hardvérom, než by sa v danej cene dalo čakať. Môže ísť totiž o model bez operačného systému alebo s operačným systémom zdarma, teda napríklad s nejakou linuxovou distribúciou. Na tom pravdaže nie je nič zlé, ale musíte s tým počítať vopred a nie sa o tom dozvedieť v momente, keď notebook prvýkrát spustíte. V našom sprievodcovi sa zaoberáme modelmi, ktoré majú v cene operačný systém Microsoft Windows 10.

Kategória 400 až 600 eur – Zlatá stredná cesta

V tomto cenovom rozpätí sa obvykle potuluje najväčšie množstvo používateľov a nie je preto divu, že ponuka v tomto segmente patrí k najväčším a je skutočne z čoho vyberať. V tejto kategórii dominujú procesory Intel Core i3 a i5 (pokiaľ nehľadáte nejaký tableto-hybrid, tak atomový Braswell či Apollo Lake vás už nebude zaujímať). Keďže tu už vyberáme dobrý moderný notebook, vyhneme sa starému Broadwellu a dávame prednosť mikroarchitektúre Skylake, či v lepšom prípade úplne novej Kaby Lake. Ak je možnosť, dávame prednosť 8 GB kapacite operačnej pamäte, avšak v tejto cenovej kategórii bude viac ako polovica modelov obsahovať len 4 GB.

Podobný pomer je aj v prípade úložísk, kde väčšina bude obsahovať 1 TB HDD, zriedkavejšie SSHD (teda HDD s malou pomocnou, obvykle 8 GB flash pamäťou). Modely so žiadanejším SSD nájdete zhruba na tretine modelov. SSD je pravdaže možné vymeniť aj svojpomocne a pôvodný disk dať napríklad do externého boxu. Niektoré notebooky umožňujú aj simultánne osadenie, obvykle pomocou M.2 slotu. Z hľadiska LCD displejov nás zaujímajú hlavne kvalitnejšie IPS panely, prípadne MVA/PVA, namiesto lacných TN, pričom vhodné je odpútanie sa od malého rozlíšenia 1366 x 768 bodov k adekvátnemu Full HD rozlíšeniu v podobe 1920 x 1080 bodov.

Sklápacie Lenovo IdeaPad Yoga 510-14ISK (80S700BMCK) za 479 eur

V spodnej polovici ceny to bude žiaľ štýlom niečo za niečo. Dobrým príkladom je Lenovo IdeaPad 310-15ISK (80SM00E3CK) za 449 eur, ktorý obsahuje procesor Intel Core i3 6100U Skylake, 4 GB RAM, 128 GB SSD a LCD displej s rozlíšením 1920 x 1080 bodov (TN panel). Dostaneme teda na túto cenu dobrý procesor, SSD a Full HD displej, avšak musíme sa zmieriť s TN panelom a len 4 GB operačnej pamäte. Naproti tomu Lenovo IdeaPad Yoga 510-14ISK (80S700BMCK) za 479 eur uberie na procesore (Intel Pentium Dual Core 4405U Skylake), ale zlepší displej (LCD s IPS panelom s rozlíšením 1920 x 1080 bodov).

Trochu inou cestou sa vydal HP 15-ba066nc (X3L19EA#BCM), ktorý za 444 eur ponúkne už 8 GB RAM. Je však osadený ešte horším procesorom AMD Quad Core A8-7410, ktorý je menej výkonný ako Skylake ekvivalenty a prirovnať sa dá skôr k Intel Celeron 3765U Broadwell. Displej má síce rozlíšenie 1366 x 768 bodov, avšak ide aspoň o PVA panel, čo je značne lepšie ako lacný TN model (i keď nie tak ako IPS).

V tejto cenovej kategórii sa už predpokladá, že používateľ si na notebooku zahrá aj nejakú tú pokročilejšiu hru a ak je to aj váš prípad, bude vás zaujímať typ grafickej karty. V prípade, že vás hry nezaujímajú a nevyžadujete ani akceleráciu v špecifických, napr. strihových programoch (čo pravdaže viete vopred a zvážite to v nákupe), môžete pokojne zostať u integrovaného riešenia Intelu. Rozdiel pri klasickej činnosti vôbec nespoznáte. Ak hry naopak hrať chcete, zaujíma nás grafické riešenie AMD Radeon alebo Nvidia GeForce. Nemyslite si však, že každé je hneď výkonné na bezproblémové hranie.

V tejto cenovej hladine ponuka začína v prípade Nvidie u GeForce 910M (čo je premenovaná staršia GeForce 820M) a Radeonu R5 M230 a R5 M255. Prvý menovaný Radeon má mierne menší výkon ako GeForce, druhý naopak mierne vyšší. Pri týchto troch kartách ale ide ešte o herné utrpenie. Nejakú tú novšiu hru na nich síce spustíte, avšak prakticky len na minimálnych detailoch. Podobne je to aj v prípade zvyšku R5 série Radeonov, čo je R5 M230/M255/M330/M335 a R5 M430, takže ak je hranie naozaj dôležitý dôvod prečo si notebook kupujete, radšej sa im vyhnite. O trošku lepšie je na tom GeForce 920M a 920MX alebo Radeony R7 M260, M360 a M440. Tieto grafické čipy sa dajú považovať za akési rozumné herné minimum. Grafické orgie pravdaže nečakajte. Ak chcete grafickú kartu, ktorá sa dá považovať za hernú, je nutné ísť ešte mierne vyššie.

V tejto cenovej kategórii sa dá naraziť už na GeForce 930M či mierne výkonnejší Radeon R7 M370 a v najlepšom prípade na ešte o niečo lepšie GeForce 940M a 940MX. Táto dvojica už vchádza do sféry stredne výkonných notebookových grafických kariet.

Lenovo IdeaPad 310-15IKB (80TV00A6CK) za 595 eur predvádza hardvérové maximum svojej kategórie

V nižšej polovici cenovej kategórie 400 až 600 eur sa dá ukázať napríklad na model Lenovo IdeaPad 310-15ISK (80SM00YECK) za 479 eur, ktorý má výkonný procesor Intel Core i3 6100U Skylake a grafickú kartu GeForce 920MX. Spoločnosť im robí 4 GB RAM, 1 TB pevný disk a Full HD displej s TN technológiou. Trošku odlišným prístupom je HP 15-ba047nc (G0B08EA#BCM) s procesorom AMD Quad Core A10-9600 a Radeonom R7 M440. Grafická karta je teda s podobným výkonom, ale procesor je trochu menej výkonný (v základe na úrovni Core i3 Broadwell, ale menej ako Core i3 Skylake). Na oplátku však ponúkne dvojnásobnú operačnú pamäť v podobe kapacity 8 GB. Všetko za 449 eur.

Ak sa posunieme do vyššej polovice tejto cenovej hladiny, situácia sa zlepší a dostaneme vyváženejšie stroje. Dobrou ukážkou toho herného je Acer Aspire E15 (NX.GDWEC.025). Za 549 eur dostanete totiž v tejto cene nadštandardnú grafickú kartu GeForce 940MX, dostatočne výkonný procesor Intel Core i3 6100U Skylake, 6 GB RAM a rýchly 256 GB SSD disk osadený v M.2 slote. Panel je síce TN, ale aspoň má rýchlu odozvu a rozlíšenie 1920 x 1080 bodov. Trochu inak zaujme Lenovo IdeaPad 310-15IKB (80TV00A6CK) za 595 eur. Ponúkne totiž už výkonný procesor Intel Core i5 7200U Kaby Lake, 8 GB RAM, 256 GB SSD a len o niečo menej výkonnú grafickú kartu GeForce 920MX.

Ďalšie kategórie veľkého hardvérového sprievodcu budeme publikovať postupne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Vyberáme notebook: Kategória 300 až 400 eur

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.