Prinášame výber stránok, ktoré nás zaujali a mohli by sa zísť aj vám.

www.itnetwork.cz/game-maker-hry-zdrojaky-priklady

ITnetwork

Hranie hier nemusí baviť každého tak, ako ich vytvárať. Na to, aby ste získali prehľad, ako sa dá vôbec s tvorbou hier začať, je tu špecializovaná stránka. Venuje sa programu Game Maker a nájdete tu množstvo tipov, ako program používať a najmä praktické postupy, ako vytvárať rôzne žánre. Program je natoľko komplexný, že stránka popisuje nielen tvorbu plošinoviek, dokonca aj 3D hier, ale venuje sa aj základom jeho ovládania a prvkov, ktoré sa v ňom dajú využiť. Server predstavuje akúsi sociálnu sieť pre IT profesionálov, preto tu nájdete aj postupy ohľadne programovania v známych programovacích jazykoch. Samozrejmosťou sú diskusie a hodnotenie článkov používateľmi.

www.photoshopbook.net

PhotoBook

Návodov, ako používať Photoshop, nie je nikdy dosť. Aj preto dávame do pozornosti tento web. Je totiž odlišný od mnohých iných na internete a to svojím prístupom k praktickým tipom. Autori si skutočne dávajú záležať na tom, aby ste pochopili jednotlivé kroky. Nemusíte si tak domýšľať medzistupne, ktoré profesionáli akosi opomínajú a bežný používateľ si ich nemá odkiaľ domyslieť. Doslova niekedy odporúčajú vynechať pocit vlastnej kreativity a použiť návod úplne presne aj s hodnotami, ktoré sú v ňom uvedené. Aj vďaka tomu si v štyroch krokoch vytvoríte vlastný prehrávač iPod podľa vzoru zo štvrtej generácie, efekt hliníkového tlačidla s kruhovými výbrusmi alebo napríklad vytváranie textúr. Medzi tie zaujímavé, ktoré sme tu objavili patria vytvorenie efektu rýchlosti svetla, zlatého textu alebo vloženie dúhy do vlastnej fotografie. Páčilo sa nám aj značenie obtiažnosti pri každom návode a tak viete do čoho sa na začiatok zrejme nepúšťať. Kreativite sa medze nekladú a tak vďaka tomuto webu vytvoríte aj poštovú známku alebo napríklad vlastnú planétu.

www.psdtutorialy.eu

PSD

Kreatívne založení používatelia, ktorí bez Photoshopu nevedia žiť, využijú aj tento špecializovaný web. Na ňom sú návody nielen na prácu s obrázkami a rôznymi fotomontážami, ale napríklad aj na vlastné navrhovanie textov. Toto mnohým portálom s tutoriálmi chýba a vďaka PSD Tutoriály vytvoríte doslova neuveriteľné efekty zakomponované do bežného textu. Sú písané v štýle krok za krokom. Väčší dôraz je však kladený na obrazovú formu. Jednoduchá fotografia aktuálne používanej funkcie je doplnená o šípky ukazujúce kam treba kliknúť. Je určený presne pre tých, ktorí si tento grafický program nainštalovali prvýkrát. Web je v slovenskom jazyku, rovnako tak aj inštruktážne videá.

www.tutorialspoint.com

TP

Používatelia hľadajúci kompletné návody na to, ako pracovať s funkciami v rôznych jazykoch, si na tomto portáli prídu na svoje. Nielenže má obrovskú podporu návodov a výučbových materiálov pre rôzne jazyky, ale ide v každom prípade od úplného základu. Či už teda hľadáte pokročilejšie techniky alebo sa chcete naučiť programovať, dostanete dostatok informácií. Web zatrieďuje do prehľadnej formy programovanie v technológiách postavených na Jave, webové programovanie v rôznych jazykoch ako aj tradičné programovanie počítačových aplikácií. Návody majú presný postup, sú typograficky prepracované a tak na prvý pohľad rozlíšite zdrojový kód od sprievodného textu. Nechýbajú teoretické vysvetlenia, ako aj praktické ukážky implementované do vzorového kódu. Ide o skutočne komplexný web a keby sme zozbierali návody čo i len na JavaScriptové programovanie, vydali by aj na 200 stranovú knihu.

www.fix-your-computer-today.com

Fix

Názov stránky hovorí za všetko. Postavíte si s ňou vlastný počítač, vymeníte pamäte RAM a dozviete sa aj, ako vlastne pripevniť základnú dosku ku skrinke, aby ste ju hneď neskratovali. Stránka poskytuje viac ako len návod na zloženie vlastného PC. Zaoberá sa aj softvérovými problémami a poskytuje články, ktoré popisujú rozdiely v rôznych typoch počítačov a použití komponentov. Teoretická časť je doplnená o vysvetlenie pojmov ako IP adresa, swapovací súbor a iné. Súčasťou sú obrázky, vďaka ktorým jednotlivé kroky ľahko pochopíte.

Ďalšie tipy

www.grovetech.com – Ďalšie návody na stavbu počítača, upgrade komponentov alebo ich údržbu.

tutorialzine.com – Návody na tvorbu stránok, tipy na vylepšenie internetového prehliadača, responzívny dizajn, pokročilé programovacie techniky.

www.codeacademy.com – Interaktívne kurzy programovania v niekoľkých jazykoch.

www.htmldog.com – Špecializované návody na programovanie v HTML, JavaScripte a CSS od základných až po pokročilé techniky.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.