Na uzavretom okruhu Slovakia Ring sme naozaj šoférovali vodíkový autobus. Predstavila ho spoločnosť Mobility & Innovation Production, ktorá sídli neďaleko tohto okruhu v Orechovej Potôni.

Made in Slovakia

Ide o vodíkový mestský autobus vyrábaný čisto na Slovensku a ponúka úplne bezimisné riešenie MHD pre všetky regióny Slovenska. Pokiaľ sa teraz niektorá teraz rozhodne, ešte je možné tento autobus dostať do konca roka.

Vodíkový autobus aj s čerpacou stanicouZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vodíkový autobus aj s čerpacou stanicou

Na Slovakia Ringu sme zároveň videli aj aj spôsob, ako sa autobus čerpá a to v spolupráci s partnerom firmou Messer Tatragas. Natankovanie trvá pritom niekoľko minút a dojazd autobusu je na 400 km.

Parametre autobusu

Autobus má na dĺžku 8 metrov a je široký 2,5 metra. V plnej paráde prevezie 68 ľudí, nástupná plošina je pri nastupovaní postavená veľmi nízku a umožňuje pohodlné nastupovanie. Spotreba je 3,2 kg vodíka na 100 km a z autobusu vychádza pri jeho jazde len vodná para. Autobus je skonštruovaný z kompozitných materiálov.

V priestore pre cestujúcich vo vodíkovom autobuseZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
V priestore pre cestujúcich vo vodíkovom autobuse

Konštrukcia je modulárna a autobus môžeš mať 3 varianty podľa počtu dverí a počtu sedadiel. Odhadovaná životnosť autobusu je 40 rokov.

Spoločnosť je momentálne schopná produkovať 40 takýchto autobusov ročne. Zámerom pre rok 2023 je kapacita 100 ks a 250 ks v roku 2025.

Za volantom vodíkového autobusuZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Za volantom vodíkového autobusu

Detaily pohonu

O pohon sa stará elektromotor Siemens Elfa s výkonom 125 kW a krútiacim momentom 1019 Nm. elektromotor poháňa dvojica akumulátorov s kapacitou 70 kWh. Vodíkový článok ich nabíja výkonom 30 kW. Energiu získava chemickou reakciou kyslíka a vodíka.

Predstavitelia výrobcu pri tlačovej konferenciiZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Predstavitelia výrobcu pri tlačovej konferencii

Kyslík je z okolitého vzduchu a vodík z vysokotlakových nádrží s kapacitou 10,5 kg. Pre vodík sú k dispozícii 4 nádrže pod tlakom 350 barov, umiestnené sú v zadnom priestore. To je pre tento autobus unikátne.

Kde načerpať vodík?

Autobus tankujú v bratislavskom Slovnafte. Tu sa vodík dočisťuje na príslušnú kvalitu. Zatiaľ je táto stanica pripravená na tlak 200 barov.

Čerpacia stanica na vodíkZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Čerpacia stanica na vodík

Podstatné je, že tento autobus má plnú homologizáciu a je schopný premávky na cestách vo všetkých krajinách, kde sa akceptuje európsky certifikát.

Zdroje: vlastné, Mobility & Innovation Production

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.