Galaxy Z Fold3 5G je skladací telefón, ktorý sa nám veľmi páči hlavne pri pracovnom nasadení. V tretej verzii táto skladačka podporuje dotykové pero, prináša odolnejší displej, pribudla odolnosť voči vode a výrobca pridal aj na softvérovej výbave. Všetko sme detailne pre vás otestovali.

Redakčné predstavenie nových vlastnosti Galaxy Z Fold3 5G

Ako si určite pozriete vo videu, tento telefón teraz prichádza s odolnosťou voči vode. Naozaj ho môžete ponoriť do vody na dobu 30 minút a do hĺbky 1,5 metra. Pracuje pokojne ďalej, stačí ho len utrieť. Nie je to samoúčelné, v bežnej praxi sa naozaj často stáva, že telefón môže zmoknúť alebo spadnúť do umývadla a vtedy túto jeho schopnosť oceníte. Pozor, Galaxy Z Fold3 5G nie je odolný voči prachu. Prach by totiž mohol zostať v kĺbe spojujúcom dve časti displeja a mohol by tento mechanizmus poškodiť. Rovnako si dajte pozor, aby ste niečo neprivreli pri zatváraní displeja.

Galaxy Z Fold3 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy Z Fold3 5G a jeho 7,6 palcový displej

Odolnejšie telo

Samsung tvrdí, že pridal na konštrukcii tela a toto je vytvorené z odolnejšieho hliníku, marketingový názov je Armor Alluminium. To príde vhod, predchádzajúci Galaxy Z Fold2 máme dlhodobo v redakcii a má na sebe pár škrabancov z bežného používania. Podstatné však je, že Samsung pridal na odolnosti displeja. Konkrétne je odolnosť displeja vyššia o 80 % vyššia ako pri predchádzajúcej verzii. Displej je chránený sklom Gorilla Victus, nad ním je ešte plastová fólia proti bežnému poškodeniu.

Galaxy Z Fold3 5GZdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Fold3 5G a Netflix v režime ohnutia displeja

Takáto odolnosť aj určite žiadaná, lebo Z Fold3 podporuje špeciálne dotykové pero a jeho hrotom prechádzate po displeji. Výrobca vás pritom hlásením varuje, ak začnete po displeji tohto telefónu písať perom z telefónu Galaxy Note. Príslušné pero pre Fold3 je teda naozaj špeciálne s menším prítlakom na displej telefónu. Píše sa s ním dobre, zážitok je podobný ako v prípade Galaxy Note.

Dotykové pero

Je veľa ľudí, ktorí ocenia spôsob písania po veľkom displeji. Je to jednak forma písania poznámok, skice, ale aj profesionálne kreslenie. Sami pero na Galaxy Note radi používame. V prípade Galaxy Z Fold3 5G je však problém v tom, že musíte mať príslušný obal na telefón. Ten jednak niečo stojí, ale dosť rozširuje hrúbku inak pomerne tenkého telefónu. Na druhej strane sme si vyskúšali, že tento obal dobre chráni telefón pri jeho páde na zem. Celkovo vzaté, do obalu s dotykovým perom by sme investovali, pero je pre nás kriticky dôležité.

Skladací displeji

Samsung je aktuálne kráľom pri skladacích telefónoch. Nikto nemá toľko modelov ako práve Samsung a jasne vidieť, že toto je podľa úvah vedúcich predstaviteľov firmy ten správny smer vývoja. Ak sa tak stane, že ľudia naozaj začnú masovejšie nakupovať skladacie telefóny. Samsung je a bude pripravený a bude ďaleko pred ostatnými.

Galaxy Z Fold3 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy Z Fold3 5G a viaceré otvorené aplikácie na jeho displeji

Zatiaľ mu to vychádza, tlačová správa pri spustení predaja hovorí o tom, že Samsung v predobjednávkach predal viac, ako si naplánoval. Apple či Xiaomi mu pri skladačkách žiadnu konkurenciu nerobia a Huawei síce skladačku má, ale na Slovensku ju nekúpite a nie je to telefón s Google službami. Samsung si jednoducho skladačky momentálne vyhradil pre seba. Je tu ešte Oppo, ktorý na to ide trochu z iného súdka a ukázal nám zrolovateľný telefón, nie však v komerčnom predaji ale ako prototyp.

Technologicky je teda Samsung suverénne najďalej a vidno to hlavne na skladacom displeji. Samozrejme, že prstom na ňom nahmatáte, kde je umiestnený kĺb. Rýchlo si na to ale zvyknete a prestanete to vnímať. V prípade Z Fold3 5G je navyše predná tzv. Cover kamera umiestnená pod displejom, a teda neruší vás nejaká diera pre kameru napr. pri sledovaní videa na veľkom displeji. Je to fakt veľmi dobre urobené. Navyše, displej pre Z Fold3 5G je 120 Hz a to znamená veľmi dobrý obraz aj pri rýchlych dejoch.

Galaxy Z Fold3 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy Z Fold3 5G a jeho špeciálne funkcie

Fotoaparáty

Na zadnej strane telefónu sú tri fotoaparáty: ultraširokouhlý, širokouhlý a teleobjektív. Všetky majú rozlíšenie 12 Mpx, v prednej časti telefónu je Selfie kamera (10 Mpx) a keď otvoríte telefón pod skladacím displejom je spomenutá Cover kamera (4 Mpx). Podstatné je, že Selfie fotku si môžete zrealizovať aj sústavou zadných fotoaparátov, pričom sa súčasne vidíte na displeji. Konštatujeme, že pomocou systému zadných fotoaparátov sa dajú urobiť veľmi dobré fotografie a tiež videá.

Výborné je, že fotografie môžete urobiť pri telefóne zloženom do tvaru písmena L, kedy ho vlastne využijete ako statív. V tomto stave môžete tiež sledovať napr. Netflix alebo počúvať Spotify. Toto je výborná vlastnosť.

Galaxy Z Fold3 5GZdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Fold3 5G a fotenie v režime statívu

Vyhodnotenie

Galaxy Z Fold3 5G ukazuje smer vývoja do budúcna. Jeho cena je 1899 eur, čo určite nie je málo. A je to bez napájacieho adaptéra a bez slúchadiel. Má veľmi dobre prispôsobenú softvérovú výbavu, ktorá dobre využíva veľkú plochu 7,2 palcového displeja. Na druhej strane je výborné, že väčšinu práce urobíte s telefónom v zatvorenom stave. Vtedy vám postačí jeho displej s uhlopriečkou 6,2 palcov a sami sme si overili, že to na 80 % prípadov stačí. Jeho hmotnosť je 271 gramov, čo je akceptovateľné na denné nosenie. Batéria s kapacitou 4400 mAh nám vydržala na celý deň práce. Ak sa pre tento telefón rozhodnete, určite si prikúpte aj obal, oplatí sa to.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.