Podvádzanie na home office sa neoplatilo zamestnancom banky Wells Fargo.

O kurióznom prípade informoval server Ars Technica, ktorý uviedol, že pracovníci falšovali pracovnú činnosť. Tí boli následne na to prepustení. S odvolaním na agentúrnu správu Bloomberg banka prepustila viac ako 12 zamestnancov banky. Dôvodom bolo falšovanie práce prostredníctvom automatizovaného systému na zadávanie náhodných znakov na klávesnici. Správa však neuvádza, či zamestnanci, ktorí podvádzali, robili túto činnosť doma alebo v kancelárii.

Hybridný režim

Po vykonaní prieskumu Úradu pre finančný priemysel boli niektorí zamestnanci obvinení zo simulácie činnosti. Mal sa tak vytvoriť dojem aktívnej práce. Práca z domu bola výrazne preferovaná prostredníctvom pandémie COVID-19. Mnohé firmy, aj keď sa bránili takémuto typu práce, nakoniec prešli na nový spôsob a zamestnanci si museli zvykať na nový režim.

Niektoré firmy však používali špecializovaný softvér na dohľad pracovných činností zamestnancov. Zamestnávateľ mal tak jasnú predstavu o tom, či zamestnanci skutočne pracujú.

Po skončení pandémie záviselo na firme a na podmienkach, či ďalej umožnia prácu na diaľku. Dá sa hovoriť, že mnohé firmy prešli na hybridný režim. Aktuálne väčšina zamestnancov tejto banky pracuje v kancelárii aspoň 3 dni v týždni. Riadiaci pracovníci musia byť v kancelárii prítomní aspoň 4 dni. Hovorca banky sa pre agentúru Bloomberg vyjadril, že „Spoločnosť Wells Fargo kladie na zamestnancov najvyššie nároky a netoleruje neetické správanie.“

Softvér vs. hardvér

Simulovanie práce na počítači je možné prostredníctvom rôznych aplikácií. Je však celkom možné, že počítače spravované firmou majú nainštalovanú ochranu voči softvérom tohto typu. Riešením by bolo prepojiť klávesnicu prostredníctvom externého modulu alebo použiť automatizovaný hardvér, ktorý bude stláčať fyzické klávesy. Cena takéhoto zariadenia je približne 30 až 60 dolárov. Jeho činnosť si môžete pozrieť nižšie vo videu.

S podobnými prípadmi sme sa stretávali aj v minulosti a išlo najmä o simulovanie pohybov myši. Tým, že pracovné počítače sú zväčša spravované firemnou politikou, neumožnia vypnúť napríklad šetrič obrazovky alebo automatické odhlasovanie pri nečinnosti.

Zamestnanec, ktorý by chcel podvádzať tomu musí zabrániť, pretože ak vypne šetrič, administrátor firmy o tom dostane informáciu. To sa dalo obísť nástrojmi, ktoré simulovali pohyb kurzora a vytvárali dojem, že za počítačom sa stále pracuje. Premenené do ešte ľudskej reči, zamestnanci svietili vo svojich komunikačných nástrojoch ako dostupní.

Zdroj: Ars Technica

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.