Firma zvýšila kapacitu SSD diskov 75 miliónkrát oproti roku 1991.

Vtedy ešte samostatná firma SanDisk (dnes je vlastníkom Western Digital) uviedla na trh SSD disk s kapacitou 20 MB. Dnes WD ponúka disky Ultrastar DC SN840 s kapacitou až do 15,36 TB.

To pri diskoch s rozmerom 2,5“. Tieto disky predstavujú technologickú špičku aj v oblasti bezpečnosti (podpora FIPS 140-2, TCG-Ruby, ISE, SE). Napríklad disky WD Gold majú vstavanú funkciu bezpečnostného premazania.

Z historického pohľadu napredovali aj HDD. V roku 1956 bol uvedený disk s kapacitou 5 MB a mal výšku približne 1 m. Nárast po 20 TB kapacitu dneška predstavuje 4 miliónkrát zvýšenie kapacity.

Domáci používatelia poznajú Western Digital vďaka ich diskom Passport, ktorých väčšina (podľa modelovej série) používa priame šifrovanie dát. Cez vstavaný nástroj si zabezpečíte obsah disku tak, aby sa nedal bez hesla diskový oddiel prečítať.

Vo firemnej sfére sa firma sústreďuje na dátové centrá. Ich význam bude v blízkej budúcnosti narastať a bude potreba čoraz viac dát. Podobne ako pri špecializovaných diskoch do NAS ako WD Red, alebo kamerových systémov (WD Purple) má výrobca farebne odlíšené disky podľa ich možností a určenia.

Z celkového pohľadu je jasné, že veľa energie bude WD a nielen tento výrobca vkladať veľa energie do technológie NVMe. Čo sa týka typu disku, vždy to bude o cene a kapacite či rýchlosti, ktorú potrebujete.

Stále tu budú klasické HDD s otáčajúcimi sa platňami a vo vnútri plnené héliom (technológia HelioSeal je aktuálne v 6. generácii). Takéto disky majú dnes kapacitu 20 TB a technologicky budú ešte napredovať. Výhodou nie je len vyššia kapacita ale aj nižšie energetické nároky vzhľadom na kapacitu.

Zdroj: Western Digital

Prečítajte si aj:

Western Digital uvádza na slovenský trh externý SSD disk My Passport Go

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.