Služba WhatsApp bude využívať priestor Google Disku.

Zálohovanie konverzácií na WhatsAppe bolo donedávna jedným z mála spôsobov, ako si ich preniesť aj do nového zariadenia. Teraz, keď už existujú aj alternatívne spôsoby, však stále mnohí preferujú zálohovanie konverzácií, ktoré sa zdalo, že je zadarmo. Ako teraz však informuje spoločnosť Google, nie je to také bezplatné, ako by sa mohlo zdať. Minimálne teda nie pre používateľov Android smartfónov.

Google totiž informuje, že správy, ktoré si budete chcieť zálohovať do cloudového priestoru, sa budú v prípade Android smartfónov zálohovať do vášho Google Disku. Tento priestor pritom bude rovnaký ako napríklad pre vaše snímky, e-maily v rámci služby Gmail a ďalšie. Vy tak budete môcť využívať len vami predplatenú kapacitu.

WhatsApp správy budú spadať do kapacity Disku

Cloudová služba Disk Google v základe používateľom ponúka až 15 GB priestoru pre súbory. Táto kapacita je pritom až trikrát vyššia ako niektoré konkurenčné služby v predplatnom bez poplatku. Google si tento fakt dobre uvedomuje a aj z tohto dôvodu teda presúva aj zálohu zo služby WhatsApp do tohto limitu. Používatelia tejto platformy, ktorí si teda budú chcieť zálohovať svoje konverzácie, ich budú ukladať do tohto limitu.

whatsappZdroj: HeikoAL

Ak si však predplatíte vyšší program predplatného od Googlu, k dispozícii budete mať samozrejme priestoru viac. Tu však treba myslieť na to, že budete zdieľať jeden priestor pre konverzácie z platformy WhatsApp spolu so snímkami, ďalšími súbormi, no aj e-mailmi, ktoré odosielate a prijímate v rámci služby Gmail. Táto zmena sa bude týkať len používateľov Android smartfónov, nakoľko iPhony podobnou praktikou už disponujú dávno.

Apple taktiež využíva iCloud

Majitelia smartfónov a iných zariadení od spoločnosti Apple bezpochyby poznajú službu iCloud. Táto cloudová služba má v základe 5 GB úložiska zadarmo, ktoré môžete využiť na rôzne úkony. Medzi tieto úkony pritom patrí aj záloha konverzácií z platformy WhatsApp. Krok zo strany Googlu teda nie je taký nečakaný, nakoľko Apple touto praktikou disponuje už dlhšie.

Apple pritom ponúka menšie úložisko zadarmo práve v podobe 5 GB, čo je 3x menšie úložisko bez poplatku v porovnaní s Google Diskom. Google v tomto smere pritom argumentuje, že stále ponúka väčšie úložisko a používatelia si teda budú musieť na túto zmenu zvyknúť.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.