Sledovanie druhých krajín už dávno nevyžaduje fyzickú prítomnosť agentov na ich území.

S tým súvisia aj kybernetické sledovanie a pokusy o prieniky k dátam iných krajín. O možnom útoku CIA na ruské servery hovorí server NBC News. Hovorí sa, že Biely dom požiadal CIA o prezentovanie kyber operácie a taktickej pripravenosti.

s-aolcdn_nowat

Len pre pripomenutie, hackeri s označením Guccifer 2.0 sa dostali do počítačov Democratic National Convention’s (Demokratického národného zhromaždenia) a ukradli 20 000 emailov, osobných dát a informácií o darcoch. Viacerí experti na kybernetickú bezpečnosť sa domnievajú, že ide o akciu ruských hackerov.

Zdroje NBC nepovedali nič konkrétne, no práve národné agentúry USA by mali pôvodom za „odplatou“ a zisťovanie, či sa nesnaží ruský prezident o manipuláciu volieb. Koniec koncov o všetkých aktivitách bude rozhodovať prezident Barack Obama. V minulosti viedli oba štáty proti sebe kybernetické útoky. Je to zároveň logický a vyšší stupeň ako len ukladanie sankcií a tzv. studenej vojny.

Informácie by mali byť pochopiteľne utajené, no vďaka serverom a nespočetným tweetom na Twitteri WikiLeaks sa veľa afér dostáva na povrch. Otázkou naďalej zostáva, či nejde len o politický trik.

Zdroj: Engadget

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.