S miernym oneskorením.

Microsoft na svojom blogu oficiálne oznámil, že začal testovať emuláciu 64-bitového softvéru pre Windows zariadenia s ARM procesormi. Emuláciu si môžu odteraz vyskúšať používatelia programu Windows Insider.

Na trhu je momentálne zopár Windows 10 zariadení, ktoré využívajú ARM procesory. Na Slovensku je v predaji tablet Microsoft Surface Pro X vo verzii s procesorom SQ1 a takisto aj vo výkonnejšej verzii s procesorom SQ2. Oba modely sme v redakcii testovali a počas ich používania nás čiastočne obmedzovala nekompatibilita ARM procesorov so 64-bitovým softvérom.

Tento nedostatok by mala odstrániť práve emulácia, ktorú Microsoft testuje v rámci programu Windows Insider a v roku 2021 by ju mal sprístupniť širokej verejnosti. Vďaka emulácii si tak na zariadeniach s Windows 10 a ARM procesormi spustíte všetky programy a aplikácie – rovnako ako na iných Windows 10 zariadeniach.

Otázkou je, ako kvalitná bude emulácia, ako plynulo budú emulované programy bežať a ako zaťažia batériu. Hlavnou výhodou ARM procesorov je totiž dlhá výdrž batérie, vysoký výkon v optimalizovaných aplikáciách a nehlučná prevádzka vďaka pasívnemu chladeniu.

Ak používate Windows 10 zariadenie s ARM procesorom, testovanie 64-bitovej emulácie je dostupné v rámci vývojárskeho kanála, Dev Channel, vo verzii 21277 a vyššej.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Microsoft Surface Pro X (2020): Viac výkonu, dlhšia výdrž a prísľub lepšej budúcnosti (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit