Medzigeneračne si polepší aj z hľadiska batérie.

Xiaomi začalo na Slovensku predávať smartfóny radu Xiaomi 12. V predaji je základný model, prémiovejšie vybavený 12 Pro a takisto aj kompaktný 12X. Ceny pre slovenský trh nájdete v samostatnom článku, TU. Rodinu týchto telefónov by mali doplniť ešte dva modely – najlepšie vybavený 12 Ultra a cenovo dostupný 12 Lite.

A práve na Xiaomi 12 Lite netrpezlivo čakajú mnohí používatelia, ktorí by si chceli kúpiť cenovo dostupný telefón s atraktívnym pomerom cena/výbava. Nie je náhoda, že aj predchádzajúce modely, Mi 11 Lite 5G a Lite 5G NE, sa tešili veľkej popularite.

Tohtoročná novinka však možnože niektorých používateľov mierne sklame. Podľa technických špecifikácií, ktoré kolujú internetom, by mala dostať do výbavy totožný procesor ako Xiaomi 11 Lite 5G NE – Snapdragon 778G. Možnože pôjde o mierne pretaktovanú verziu 778G+. Totožná bude aj veľkosť RAM (6, resp. 8 GB), úložisko (128, resp. 256 GB) a trojica zadných fotoaparátov (64 Mpx hlavný, 8 Mpx ultraširokouhlý, 5 Mpx makro).

Xiaomi 12 LiteZdroj: xiaomiui.net
Xiaomi 12 Lite a Xiaomi 12

Hlavným lákadlom novej generácie bude zakrivený AMOLED displej

Medzigeneračné zlepšenia sa dotknú najmä dizajnu, ktorý pripomína ostatné smartfóny radu Xiaomi 12, pričom kľúčovou novinkou by malo byť použitie zakriveného AMOLED displeja. Ten bude mať uhlopriečku 6,55 palca, rozlíšenie Full HD+ a obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Zlepšenia sa dotknú aj batérie – kapacita sa navýši na 4500 mAh a zrýchli sa nabíjanie, ktoré bude mať výkon 67 W.

Xiaomi 12 Lite takisto ponúkne snímač odtlačkov prstov priamo v displeji, čo je zmena v porovnaní s predchádzajúcou generáciou – tá mala displej v bočnom napájacom tlačidle. Niektorí túto zmenu privítajú, niekto ju však môže považovať za negatívum. A zmení sa tiež rozlíšenie selfie fotoaparátu – 16 Mpx (11 Lite má 20 Mpx).

Xiaomi 12 Lite bude mať predinštalovaný operačný systém Android 12 s nadstavbou MIUI 13. Pripomíname, že tieto technické špecifikácie sú zatiaľ neoficiálne a teoreticky sa môžu mierne zmeniť. Telefón by mal byť oficiálne predstavený počas mája.

Zdroj: Twitter, xiaomiui

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit