Xiaomi 12S Ultra Concept naznačuje, aká môže byť budúcnosť fotomobilov.

Xiaomi tento rok oznámilo spoluprácu so spoločnosťou Leica, ktorá sa okamžite pretavila do vlajkovej lode Xiaomi 12S Ultra. Tá je dostupná iba v Číne, avšak na 24 hodín pristála aj u nás v redakcii, takže si môžete prečítať naše prvé dojmy.

Čínsky technologický gigant najnovšie prezradil, že okrem štandardnej Ultry vyvíjal aj druhý smartfón, ktorého označenie je Xiaomi 12S Ultra Concept, a pri ktorého vývoji sa pohrával s myšlienkou smartfónu s pripojiteľným objektívom fotoaparátu. Na tému upozornil portál Android Authority.

Xiaomi 12S Ultra Concept má podobný dizajn ako štandardný model. Hlavným rozdielom je prispôsobenie fotografického modulu tak, aby umožnil prichytenie samostatného Leica objektívu radu M. Xiaomi pre Android Authority potvrdilo, že použilo objektív Leica Summilux-M 35mm f/1.4 ASPH, ktorý sa na Slovensku predáva za cenu na úrovni 5-tisíc eur.

Xiaomi 12S Ultra ConceptZdroj: Xiaomi
Xiaomi 12S Ultra Concept

V predaji nebude

Smartfón takisto disponuje dvoma 1-palcovými senzormi (pravdepodobne ide o Sony IMX989 v oboch prípadoch), pričom druhý senzor zachytáva informácie priamo z externého objektívu. Telefón umožňuje fotenie v 10-bitovom RAW formáte. Ďalšie detaily neboli oznámené. Xiaomi 12S Ultra Concept sa do predaja nedostane, avšak je otázne, či sa niekedy v budúcnosti dočkáme komerčne dostupného smartfónu s takouto funkcionalitou.

Faktom je, že v minulosti sme už boli svedkami niekoľkých nápadov, ktoré sa dostali aj do predaja, avšak neuspeli. Spomeňme fotografický Hasselblad True Zoom modul pre smartfóny Motorola Moto či Samsung Galaxy K Zoom s výsuvným objektívom. Možno tieto inovácie iba predbehli čas.

Pokiaľ vás myšlienka smartfónu s pripojiteľným objektívom zaujala, odporúčame, aby ste si pozreli krátke video:

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit