Globálna dostupnosť je aj tentokrát otázna.

Xiaomi sa aj tento rok stane prvým výrobcom smartfónov, ktorý vo svojich nových vlajkových modeloch použije čipset Snapdragon 8 Gen 4. Ani tentokrát nie sme vôbec prekvapení, že sa tak stane, pretože to nebude po prvýkrát, čo práve telefóny od Xiaomi dostanú do svojej výbavy ako prvé na svete práve nový vlajkový čipset od spoločnosti Qualcomm. Ak zoberieme v úvahu, že Qualcomm svoj každoročný Snapdragon Summit usporiada 21. októbra 2024, tak to je zároveň aj pravdepodobný dátum, kedy budú predstavené novinky série Xiaomi 15.

Nedávno unikli aj jedny z prvých informácií o modeli Xiaomi 15, avšak najnovšie sa môžeme aj vďaka leakerovi Digital Chat Station pozrieť na výbavu fotoaparátov modelu Xiaomi 15 Pro, ktorá bola taktiež čiastočne odhalená iba pred pár dňami. Okrem toho, že nová séria telefónov od Xiaomi bude vďaka novému CPU použitom v čipovej sade Snapdragon 8 Gen 4 veľmi výkonná, tak v oblasti fotografie bude veľkým prínosom aj nové ISP.

Xiaomi 14 ProZdroj: Xiaomi
Xiaomi 14 Pro

Pre čo najefektívnejšie využitie nového obrazového procesoru potrebuje Xiaomi svoje telefóny vybaviť aj novým hardvérom pre fotoaparáty. Nový leak tvrdí, že model Xiaomi 15 Pro do svojej výbavy dostane nový hlavný fotoaparát s jednou clonou s rozlíšením 50 Mpx a super veľkým senzorom. Aj preto sa začína špekulovať o tom, že variabilná clona z modelu Xiaomi 14 Pro sa v nástupcovi už neobjaví

Hlavný fotoaparát bude sprevádzať 50 Mpx fotoaparát s 3× priblížením. Tieto zmeny vo výbave však dokážu zaistiť, že telefón bude o niečo tenší ako jeho predchodca. Nedávno sa dokonca objavila informácia, že ultrawide fotoaparát Xiaomi 15 Pro bude mať taktiež rozlíšenie 50 Mpx a hlavný fotoaparát bude využívať 1-palcový senzor OmniVision OV50K. Pri fotoaparáte s periskopickým teleobjektívom bude zrejme použitý senzor Sony IMX882.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

V súvislosti so Xiaomi 15 Pro sa objavila aj informácia, že spoločnosť chce tento model vybaviť 2K displejom s jemným zakrivením po stranách. Vo výbave by sa však mala objaviť aj nová batéria s veľkou kapacitou a ultrasonická čítačka odtlačkov prstov v displeji.

Keďže Xiaomi sa tento rok rozhodlo, že namiesto modelu Xiaomi 14 Pro na globálny trh uvedie model Xiaomi 14 Ultra, tak aj teraz sa špekuluje, že rovnaký osud postihne aj model Xiaomi 15 Pro. Myslíme si však, že uviesť na globálny trh dva roky po sebe veľmi drahý model Ultra nebude mať až taký zmysel, ako keď spoločnosť uvedie lacnejší model Xiaomi 15 Pro s nižšou cenou, veľmi dobrou výbavou a ďalšími výhodami.

Zdroj: DigitalChatStation

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.