Kompaktný projektor od Xiaomi má rozmery iba 115 × 150 × 150 mm.

Xiaomi vyrába aj projektory. Táto informácia môže byť pre vás prekvapením, avšak jeden projektor sme už od tejto čínskej spoločnosti v minulosti testovali a boli sme spokojní. Išlo o vlajkovú loď medzi laserovými projektormi, čomu zodpovedala výbava aj cena.

Novinka s názvom Xiaomi Mi smart projektor mini stavia na rovnakých základoch ako Mi Laser Projector 150 v tom zmysle, že ide o riešenie 2-v-1. Okrem projektora získate aj multimediálne zariadenie so zabudovaným systémom Android TV vo verzii 9. Bezpečnostné aktualizácie boli v dobe testovania k mesiacu júl 2019.

Hlavnou výhodou a pridanou hodnotou zariadenia Xiaomi Mi smart projektor mini sú jeho rozmery a kompaktné vyhotovenie. Projektor má rozmery iba 115 × 150 × 150 mm a hmotnosť len 1,3 kg. Nie je teda problém si ho zbaliť a zobrať so sebou kamkoľvek. A keďže v sebe obsahuje prehrávač so systémom Android TV, nepotrebujete k nemu žiadne ďalšie zariadenie, aby ste si pozreli video, či sa zahrali.

Xiaomi Mi smart projektor mini

Xiaomi Mi smart projektor mini je kompaktný projektor, ktorý si môžete so sebou zobrať kamkoľvek

Až 120-palcový obraz

Xiaomi Mi smart projektor mini dokáže vytvoriť obraz o veľkosti až 120 palcov. Veľkosť obrazu môže teoreticky dosahovať až 200 palcov, avšak z hľadiska zachovania vizuálnej kvality odporúča Xiaomi neprekročiť spomenutú veľkosť. V jej prípade sa projektor nachádza od steny vo vzdialenosti 3,2 metra. 60-palcový obraz získate z projekčnej vzdialenosti 1,6 metra.

Projektor má svietivosť 500 ANSI lúmenov, reprodukcia obrazu je vo Full HD rozlíšení. Samotné zariadenie však podporuje signál v rozlíšení až 4K. Kontrast je 1200:1, udávaná životnosť lampy je 30-tisíc hodín.

S kvalitou obrazu sme boli počas testovania spokojní. Projektor je vhodný do miestností, ktoré sú tmavšie – vtedy vynikne obraz najlepšie. V prípade jasne osvetlenej miestnosti počas slnečného dňa sa budú detaily obrazu strácať, čo je dané nižšou maximálnou svietivosťou. Avšak večer, resp. keď si zastriete žalúzie, vás v tomto smere nebude projektor obmedzovať.

Kvalitu obrazu chválime a to vzhľadom k cene aj kompaktnému prevedeniu projektora. V priamom porovnaní s 500-eurovým televízorom však Xiaomi Mi smart projektor mini zaostáva. Neprekvapuje nás to, hlavná výhoda tohto kompaktného projektora spočíva najmä v jeho mobilite. Televízor si nezbalíte do malej tašky a nezoberiete si ho so sebou.

Xiaomi Mi smart projektor mini

Xiaomi Mi smart projektor mini vytvorí až 120-palcový obraz. Najlepší zážitok získate v tmavej miestnosti

Jednoduché nastavenie, zoberiete ho kamkoľvek

V rámci testovania malého projektora od Xiaomi sme premýšľali nad jeho potenciálnym využitím. Pokiaľ si potrpíte na kvalitu obrazu a zariadenie neplánujete prenášať, v takom prípade je vhodnejšie kúpiť si televízor. Ak však hľadáte zariadenie, ktoré vo vašej domácnosti doplní televíznu obrazovku – napríklad do druhej izby, toto je rozumné riešenie. Dvojnásobne v prípade, že využijete jeho jednoduché prenášanie.

Vieme si predstaviť, že by sme tento projektor so sebou nosili na chalupu či dovolenky alebo by sme ho používali vonku počas teplých letných večerov. A určite existuje skupina ľudí, ktorí nepotrebujú doma 4K HDR televízor a Xiaomi Mi smart projektor mini využijú ako viacúčelové zariadenie na všetky ich potreby.

Z hľadiska používania oceňujeme jednoduché nastavenie. Projektor položíte na stôl alebo ho pripevníte na stojan – projektor si po zapnutí automaticky nastaví zaostrenie a tvar obrazu. Pre tento účel využíva zabudovanú kameru a funguje to skvelo. V prípade potreby si môžete upraviť nastavenie obrazu či zaostrenia.

Zabudovaný Android TV poteší, ale nevyužíva úplný potenciál

Hneď po spustení vás privíta domáca obrazovka systému Android TV. Je škoda, že Xiaomi Mi smart projektor mini nebol v dobe testovania licencovaný pre Netflix, takže túto aplikáciu v Obchode Play nenájdete. Rovnako nám nefungovalo ani využitie funkcie Google Cast v kombinácii s Netflixom. HBO GO a YouTube fungovali bez problémov, Magio GO sa nám však nepodarilo sfunkčniť.

Projektor obsahuje USB 2.0 port, takže k zariadeniu pripojíte USB disk a môžete si prehrávať videá z externého úložiska. Interné úložisko ponúka 11 GB využiteľného priestoru. K dispozícii je tiež HDMI port pre pripojenie iného zariadenia.

Xiaomi Mi smart projektor mini funguje aj ako Bluetooth reproduktor. V tomto režime môžete vypnúť obraz a prehrávať pomocou projektora napr. hudbu z telefónu. Považujeme to za praktickú pridanú hodnotu, keďže zabudované reproduktory ponúkajú pomerne hlasnú reprodukciu s dobrou basovou zložkou. K dispozícii je tiež 3,5 mm jack pre pripojenie externých reproduktorov alebo slúchadiel.

Xiaomi Mi smart projektor mini

Xiaomi Mi smart projektor mini obsahuje v sebe prehrávač so systémom Android TV

Verdikt

Xiaomi Mi smart projektor mini je unikátne zariadenie, ktoré toho dokáže naozaj veľa. Funguje samostatne a využijete ho pre streamovanie obsahu z internetu alebo z lokálneho úložiska a zároveň aj ako Bluetooth reproduktor. Vďaka HDMI portu k nemu pripojíte hernú konzolu, notebook či iné zariadenie.

Vzhľadom ku kompaktnému vyhotoveniu si môžete tento projektor zobrať so sebou kamkoľvek. Vďaka tomu ide o výborné zobrazovacie zariadenie, pokiaľ často cestujete alebo hľadáte viacúčelovú druhú obrazovku do domácnosti.

Projektor môže vďaka svojej mobilite osloviť aj firmy – tie ho môžu využiť pre účely prezentácií a aj na zábavu. Nečakajte kvalitu na úrovní špičkových biznis projektorov, avšak kvalita obrazu bude pre bežné používanie bohato postačovať.

Xiaomi Mi smart projektor mini

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Tento projektor si zoberiete so sebou kamkoľvek
  • Zabudovaný Android TV umožňuje sledovanie obsahu aj bez nutnosti ďalšieho zariadenia
  • Dobrá kvalita až 120-palcového obrazu
  • Funguje aj ako Bluetooth reproduktor
  • Jednoduché a bezproblémové nastavenie
  • Tichá prevádzka

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Android TV na tomto zariadení nepodporuje Netflix
  • Nižšia maximálna svietivosť vyžaduje tmavšiu miestnosť
  • V tmavších scénach sa strácajú detaily

Cena: 469 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Xiaomi Mi Laser Projector 150: Prenosné domáce kino

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit