Xiaomi predstavilo vlajkovú loď Mi 11 a spolu s ňou aj nadstavbu MIUI 12.5.

Xiaomi oficiálne oznámilo novú nadstavbu MIUI s označením 12.5. Novinka je nástupcom verzie MIUI 12 a aj napriek názvu 12.5 ide o plnohodnotnú aktualizáciu, ktorá neprináša iba optimalizáciu, ale aj viaceré vylepšenia a nové funkcie. Na novinku upozornil portál techradar.

Čínsky výrobca nevysvetlil, prečo sa rozhodol pre takéto pomenovanie, avšak to je druhoradé. MIUI 12.5 bude nadstavbou Xiaomi telefónov pre rok 2021. Túto verziu dostanú modely radu Mi 11, Mi 10 a tiež aj Mi 10 Lite, CC9 a smartfóny Redmi K30, K20, Note 9, Note 7 a 10X. Verejné testovanie bude dostupné pre niektoré zariadenia v Číne od januára 2021, finálna aktualizácia by mala byť distribuovaná od apríla 2021.

MIUI 12.5 prináša viaceré vylepšenia. Xiaomi kládlo dôraz na zlepšenie ochrany súkromia, optimalizáciu aplikácií aj rozhrania, vylepšenie notifikácií a drobné úpravy dizajnu. Užitočnou novinkou môže byť funkcia MIUI+, ktorá umožňuje lepšie prepojenie smartfónu s počítačom so systémom Windows 10.

MIUI 12.5

MIUI 12.5. Zdroj: Xiaomi

Lepšia optimalizácia aj prepojenie s počítačom

V praxi to znamená, že MIUI 12.5 prinesie nové dynamické tapety, ktoré sa v Xiaomi telefónoch objavili prvýkrát s nadstavbou MIUI 12. Nová verzia nadstavby vás takisto upozorní na aplikácie, ktoré pristupovali k schránke vo vašom zariadení a zamedzí aplikáciám, aby pristupovali k súkromným dátam a histórii vašej lokality.

Xiaomi zoptimalizovalo zdrojový kód používateľského rozhrania, vďaka čomu sa zníži spotreba pamäte o 20%. Rovnako sa zníži spotreba pamäte na pozadí až o 35% a spotreba batérie aplikáciami o 25%.

Funkcia MIUI+ umožní lepšie prepojenie vybraných Xiaomi smartfónov s nadstavbou MIUI 12.5 s počítačmi s Windows 10. K dispozícii bude zrkadlenie obrazovky a notifikácií, univerzálna schránka medzi zariadeniami či rýchle otvorenie screenshotu z telefónu priamo v počítači.

Podľa dostupných informácií by mali MIUI+ podporovať modely radu Mi 10, Mi 9 (v oboch prípadoch s výnimkou modelov Lite), Redmi K30 Ultra/Pro a K20 Pro. Ďalšie detaily budú známe neskôr, keď Xiaomi oznámi dostupnosť nadstavby MIUI 12.5 pre Európu. Predpokladáme, že sa tak stane na jar 2021.

MIUI 12.5

MIUI+ umožní prepojenie vybraných Xiaomi smartfónov s Windows notebookmi. Zdroj: Xiaomi

Zdroj: techradar

Prečítajte si aj:

Xiaomi Mi 11 oficiálne: Super tenký a zakrivený AMOLED displej

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit