Presnejšie by sa to dalo nazvať inovovanou technológiou, ktorá je kompaktná a reálnejšie využiteľná ako pokusy z minulosti. Tento prvok by mohol vylepšiť mobilné fotky v každej oblasti.

Možno si spomínate na Samsung Galaxy S4 Zoom, ktorý fotil na danú dobu a v rámci smartfónov veľmi dobre, až nadpriemerne. Vďaka výsuvnému objektívu mal parádny zoom a perfektné makro. Avšak, jeho najväčšou nevýhodou boli rozmery – tento model sa podobal skôr na kompaktný fotoaparát ako na smartfón a to bol faktor, ktorý ho poslal do zabudnutia.

Samsung S4 Zoom

Samsung S4 Zoom

Xiaomi je známe tým, že hľadá stále nové a zaujímavé spôsoby, ako vylepšiť svoje smartfóny a posunúť ich pred konkurenciu. Nie vždy sa im to podarí, ale aj snaha sa počíta 🙂 . Na konferencii – Mi Developer Conference (MIDC 2020) – v Pekingu ukázalo Xiaomi úplne nový a kompaktný koncept výsuvného objektívu pre smartfóny, ktorý nebude extra zväčšovať základné rozmery zariadenia.

Ide o klasický širokouhlý objektív s modulárnou konštrukciou a veľkým snímačom. Podrobnejšie detaily ako rozlíšenie a pod. nie sú známe, no výrobca tvrdí, že touto technológiou sa razantne zlepší fotografický výkon mobilných zariadení. Táto konštrukcia by mala poskytovať až o 300% lepšiu priepustnosť svetla, ktoré dopadá na snímač, takže fotky v zhoršených svetelných podmienkach by sa opäť viac priblížili ku klasickým fotoaparátom. Okrem toho sa zásadne inovuje aj portrétny režim, ktorý by sa mal dostal na úplne inú úroveň.

Modulárna konštrukcia výsuvného objektívu ponúka aj inovovanú technológiu stabilizácie obrazu, ktorá by mala zvýšiť ostrosť fotografií o 20%. A to stále nie je všetko, veľmi dôležitý je fakt, že ide o skutočne kompaktnú technológiu, ktorá počas nečinnosti fotoaparátu nezväčšuje rozmery telefónu a v neposlednom rade ponúka aj poctivý optický zoom, bez nutnosti použitia ďalších snímačov.

Sme zvedaví, do akého modelu Xiaomi tento modul zakomponuje. Možno sa dočkáme prevratného modelu už začiatkom budúceho roka. Nateraz nám stačí výborný Xiaomi Mi 10T  Pro (recenziu nájdete – TU).

Prečítajte si aj:

DJI Mini 2: 249 gramov, 4K video a RAW fotky (s týmto dronom môžete lietať bez papierov)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE