Xiaomi Pad 6 ponúka všetko, čo budete potrebovať.

Xiaomi Pad 6 je najnovší tablet značky Xiaomi, ktorý je od augusta 2023 oficiálne v predaji na Slovensku a to vrátane príslušenstva, ako je dotykové pero či ochranný obal s klávesnicou. Tablet som používal niekoľko mesiacov, preto táto recenzia vychádza s určitým oneskorením.

Xiaomi Pad 6 je priamym nástupcom modelu Xiaomi Pad 5, ktorý som testoval pred dvoma rokmi a zhodnotil som ho slovami, že by som si ho kúpil. To isté sa dá povedať aj o novej generácii. Z určitého hľadiska ide o ideálny Android tablet.

Xiaomi Pad 6Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6

Evolúcia v duchu miernych zlepšení

Najnovší tablet od Xiaomi neprináša výrazne zlepšenia v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Výrobca mierne zdokonalil displej, dizajn, procesor aj batériu, avšak výraznú novinku by ste v jeho výbave nenašli. Popravde, je otázne, či je to vôbec potrebné. A aj možné, ak berieme do úvahy cenu tabletu.

Všetky spomenuté zlepšenia posúvajú celkový používateľský zážitok na vyššiu úroveň a to je podstatné. Hrúbka je tenšia takmer o pol centimetra a hmotnosť je nižšia o 21 gramov. Displej ponúka vyššie rozlíšenie, vyššiu obnovovaciu frekvenciu a vernejšie podanie farieb. A presunula sa aj selfie kamera, ktorá sa nachádza v strede širšej hrany, čo dáva väčší zmysel z hľadiska používania tabletu na účely videohovorov.

Aby som bol konkrétny a doplnil informácie k niektorým zlepšeniam – tablet má konštrukciu z hliníka, aj bočný rámik aj zadnú časť. Jeho hrúbka je iba 6,5 mm, hmotnosť je 490 gramov. 11-palcový IPS displej má rozlíšenie 2880 × 1800 pixelov, frekvenciu až 144 Hz, maximálny jas 550 nitov a podporu pre Dolby Vision. Chráni ho ochranné sklo Gorilla Glass 3.

Xiaomi Pad 6Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6

Snapdragon 870

Xiaomi Pad 6 poháňa procesor Snapdragon 870 v kombinácii so 6 alebo 8 GB RAM. V prípade vyššej konfigurácie je použitá operačná pamäť typu LPDDR5. Batéria má kapacitu 8840 mAh (Xiaomi Pad 5 mal 8720 mAh batériu) a podporuje 33 W káblové nabíjanie.

Nárast výkonu medzi tabletmi nie je obrovský, avšak pri hraní hier alebo v rámci niektorých aplikácií ho pocítite. Každopádne, ak máte doma Xiaomi Pad 5, prechod na šestku nedáva veľký zmysel. Pokiaľ doma nemáte žiaden tablet alebo veľmi starý model a hľadáte Android zariadenie s veľkým displejom, Xiaomi Pad 6 je najlepšia voľba v cene na úrovni 330 eur.

Xiaomi Pad 6 nemá 3,5 mm jack ani slot na microSD kartu. USB-C port je typu USB 3.2 Gen 1, k dispozícii je tiež Bluetooth 5.2 a Wi-Fi 6. Tablet disponuje štyrmi reproduktormi s podporou Dolby Atmos a certifikáciou pre Hi-Res zvuk. Kvalita zvuku je takmer identická v porovnaní so Xiaomi Pad 5. Je dobrá, avšak nie je najlepšia.

Xiaomi Pad 6Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6

Na Slovensku kúpite aj oficiálne príslušenstvo

Xiaomi Pad 6 je kompatibilný s oficiálnou klávesnicou od Xiaomi a dotykovým perom Xiaomi Smart Pen 2. generácie. Toto príslušenstvo je v predaji aj na Slovensku za ceny:

U predajcov tretích strán kúpite aj dotykové pero Smart Pen 2. generácie. To sa magneticky prichytí k bočnej hrane tabletu.

Xiaomi Pad 6 som testoval so všetkými doplnkami. Väčšinu času som ho používal s ochranným obalom, ktorý je kvalitný. Škoda len, že Xiaomi nevyužilo magnetické prichytenie, ktoré ponúka iPad. Obal vďaka tomu citeľne zvyšuje hrúbku a hmotnosť zariadenia.

Obal s klávesnicou je vhodný doplnok, pokiaľ chcete na tablete aj písať. Dotykové pero ponúka dobrý používateľský zážitok na poznámky rukou (hoci, nie je tak dobrý ako v prípade digitálnych zápisníkov typu reMarkable 2), anotovanie či kreslenie. Je zrejmé, že profesionálni umelci siahnu skôr po iPade Pro, avšak pre nenáročných používateľov je Xiaomi Pad 6 s dotykovým perom dobrá voľba. Škoda len, že pero nie je lacnejšie, resp. že Xiaomi neponúka cenovo dostupnejší model.

Xiaomi Pad 6Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6

Android 13 s nadstavbou MIUI 14 for Pad

Xiaomi Pad 6 prišiel na trh s Androidom 13 a nadstavbou MIUI 14 for Pad. Tá obsahuje dok s aplikáciami či funkcie, ktoré zjednodušujú používanie viacerých aplikácií súčasne. MIUI 14 for Pad tiež umožňuje zrkadlenie a ovládanie kompatibilných telefónov, ako sú smartfóny série Xiaomi 13 a Xiaomi 13T.

Tablet počas môjho testovania dostával pravidelné bezpečnostné záplaty a mal by byť medzi prvými zariadeniami, ktoré dostanú aktualizáciu na operačný systém HyperOS aj v Európe.

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6: Zrkadlenie a ovládanie telefónu Xiaomi 13T Pro

Ideálny Android tablet

V nadpise recenzie uvádzam, že Xiaomi Pad 6 je ideálny Android tablet. Dôvodov pre tento prívlastok je niekoľko. Tablet ponúka výbornú výbavu na multimediálnu zábavu na sledovanie Netflixu, videí a ďalších služieb. Sledovanie videí si aj vďaka podpore pre HDR a Dolby Vision vychutnáte naplno a na tento účel môže byť Xiaomi Pad 6 vďaka pomeru strán lepšou voľbou ako základný iPad.

Z hľadiska bežného používania, ako je surfovanie internetom, písanie, sociálne siete atď., je Xiaomi Pad 6 takisto výborne vybavený. Jeho procesor ponúka dostatok výkonu a nadstavba MIUI 14 for Pad zlepšuje multitasking. K dispozícii je príslušenstvo ako obal s klávesnicou či dotykové pero, ktoré umožňujú využiť tablet na maximum.

Na trhu nájdete aj drahšie Android tablety, ktoré môžu byť atraktívne pre ľudí, ktorí majú špecifické požiadavky alebo vyžadujú AMOLED displej. Avšak, ak beriem do úvahy pomer cena/výkon, Xiaomi Pad 6 za 330 eur je aktuálne najlepšia ponuka medzi Android tabletmi pre bežného používateľa.

Xiaomi Pad 6Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6

Xiaomi Pad 6 vs. Xiaomi Pad 5

V texte som spomínal zlepšenia tabletu Xiaomi Pad 6 v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Nižšie pridávam niekoľko fotiek s porovnaním oboch tabletov. Pre úplnosť dodám, že Xiaomi Pad 5 prišiel na trh s Androidom 11 a dostal aktualizácie na Android 12 a Android 13.

Fotky si môžete zväčšiť kliknutím/ťuknutím

Verdikt

Xiaomi Pad 6 ponúka ideálny pomer medzi cenou, výbavou a využiteľnosťou tabletu. Bonusom je dostupnosť príslušenstva, ako je dotykové pero či obal s klávesnicou. Pokiaľ hľadáte tablet do domácnosti alebo na cesty, Xiaomi Pad 6 ponúka najlepší pomer cena/výbava medzi Android tabletmi.

A ak by bol Xiaomi Pad 6 pre vás drahý, do pozornosti dávam Redmi Pad SE, ktorý kúpite takmer za polovicu a predstavuje výborný štartovací tablet.

TIP REDAKCIE

Cena: 329 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Najlepší pomer cena/výbava na trhu
  • Kvalitný IPS displej
  • Dolby Vision aj Dolby Atmos
  • Dobrá výdrž batérie
  • Tenké rámiky okolo displeja
  • Selfie kamera je v širšej hrane
  • Wi-Fi 6

Nepáči sa nám

  • Dotykové pero by mohlo byť lacnejšie
  • Ochranný obal má dizajn, ktorý citeľne zvyšuje hrúbku a hmotnosť zariadenia (ocenil by som obal na štýl iPadu)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit