Xiaomi niektoré telefóny predstavuje len pre Čínu, no napriek tomu sú populárne aj v Európe.

Kúpiť si telefón z Číny dnes už nie je vôbec komplikované, existuje na to hneď niekoľko renomovaných predajcov. V prípade niektorých predajcov sa dokonca môžete spoľahnúť na to, že vám tento telefón plne pripravia na používanie v Európe a spojazdnia napríklad Služby Google. Ak ste sa však doteraz spoliehali na to, že si kúpite čínsky model a ušetríte na cene telefónu, keďže tieto smartfóny sú často lacnejšie, nemáme pre vás dobré správy.

Možno ste zaregistrovali, že Xiaomi s príchodom HyperOS priniesie niekoľko zmien, ktoré sa budú týkať aj prehrávania ROM, resp. odomykania bootloadera. Zmeniť ROM čínskych modelov bude pre nás takmer nemožné, keďže prichádzajú nové podmienky odomykania bootloadera.

Čínske modely budú pre nás nedostupnejšie

Aj keď čínske smartfóny sú často lacnejšie aj o niekoľko stoviek eur, ich kúpa sa nám nevyplatí. Problém však bude aj s kúpou tých smartfónov, ktoré budú na globálnom trhu nedostupné, rozpráva sa napríklad aj o pripravovanom Xiaomi 14 Pro. Dôvodom je nový proces odomykania bootloadera, čo je nevyhnutné na to, aby ste nainštalovali do telefónu inú ROM, resp. stiahli si softvér, ktorý nie je určený pre Čínu.

Xiaomi 14 ProZdroj: Xiaomi
Xiaomi 14 Pro

Aby ste na čínskych modeloch odomkli bootloader, bude to trvať 7 dní, rovnako ako predtým. Zmenou je však to, že musíte získať úroveň 5 vo vašom profile na Xiaomi Community fóre. Používatelia musia prejsť testom na to, aby bootloader vo svojom telefóne odomkli. Tento test je však dostupný len na území Číny a pri aktívnej VPN nefunguje.

Pri globálnych modeloch bolo Xiaomi miernejšie

Ak by ste chceli vykonať modifikácie vo vašom globálnom smartfóne, teda tom, ktorý je určený pre náš región, odomykanie bootloadera by rovnako trvalo jeden týždeň. Čínski používatelia sú pritom limitovaní možnosťou odomknutia troch zariadení ročne, čím Xiaomi vykonáva prevenciu pred odomykaním zariadení v Číne pred ich dovozom do Európy. Toto pravidlo sa neskôr môže objaviť aj v prípade globálnych modelov.

S odomknutým bootloaderom v globálnych modeloch však musíte rátať s tým, že nezískate ďalšie aktualizácie. Xiaomi tak vyzýva používateľov, aby svoje zariadenia uzamykali a nenechávali bootloader odomknutý. So zamknutým bootloaderom totiž automaticky prichádza aj lepšia bezpečnosť zariadení.

Zdroj: xiaomiui.net

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.