Dlhodobý test inteligentných alebo skôr smart zariadení od spoločnosti Xiaomi je stále v plnom prúde. Xiaomi má v ponuke veľmi veľa rôznych zaujímavých produktov od výmyslu sveta, ktoré sa dajú dobre kombinovať, čo je veľkou výhodou. V prvej časti tohto seriálu sme vám načrtli, čo všetko testujeme. V tej druhej sme nainštalovali a zapojili všetky svetlá. V tretej sme ich doplnili o bezpečnostné prvky a v štvrtej sme sa zamerali na pohodlie a čistotu, ktorú zabezpečuje robotický vysávač.

Teraz sa v jednoduchosti pozrieme na to, ako môžu tieto zariadenia efektívne spolupracovať a vytvárať jeden celok – praktickú automatizáciu. Naša domácnosť obsahuje viaceré prvky, ktoré sa dajú dobre kombinovať, ale dostupných je ešte viac zariadení, ktoré by sa sem dali efektívne zakomponovať. Poďme teda automatizovať!

Čo je základom?

Úplným základom sú, pochopiteľne, zariadenia a následne ich pridanie do bezplatnej aplikácie Mi Home, ktorá je dostupná pre iOSAndroid zariadenia.

Táto časť je veľmi jednoduchá, vlastne aj všetko ostatné. Zariadenia pripojíte k zdroju napájania, ak sú batériové, tak ich iba oživíte vložením batérie alebo stlačením príslušného tlačidla. Následne otvoríte aplikáciu v smartfóne a na úvodnej obrazovke kliknete na tlačidlo „+“, teda pridanie nového zariadenia. Tu ho môžete v prehľadom zozname manuálne vyhľadať, ale to sme ani raz nevyužili. Aplikácia totiž začne automaticky skenovať dostupné zariadenia v okolí a ihneď vám ponúkne možnosť, aby ste ich pridali do systému.

Následne ich označíte, priradíte k domácej Wi-Fi sieti (heslo stačí zadať iba pri prvom zariadení, potom ho už systém nepýta), pomenujete, priradíte k miestnosti (môžete si vytvoriť podľa potreby) a používate. Celý proces, ako aj ovládanie jednotlivých zariadení pomocou aplikácie je veľmi jednoduchý. Tento systém je určený pre všetkých používateľov, ktorí majú záujem o inteligentnú domácnosť bez zložitých nastavení a drahých zariadení. Netreba však zabúdať, že z pohľadu pokročilých možností ide o základné riešenie.

Ako na automatizáciu?

Po pridaní všetkých zariadení môžeme prejsť do sekcie automatizácie, resp. vytvárania scén. Automatizácia sa nastavuje v rovnomennej zložke v aplikácii Mi Home – Automation. Aplikácia je síce v anglickom jazyku, ale všetko je zrozumiteľné. V tejto sekcii klikneme na ikonu „+“ v pravom hornom rohu a začneme nastavovať. Netreba sa toho báť, vždy majte na pamäti, že ide o správanie sa jednotlivých zariadení na základe podmienok.

Ak jedno zariadenie spraví toto, tak ďalšie jedno/dve/tri spravia hento. Prvotných spúšťačov scény môže byť aj viac, napr. dverový, pohybový a okenný senzor, pričom si môžete nastaviť, či sa má scéna spustiť iba vtedy, ak sú splnené všetky podmienky, teda všetky 3 senzory zistia narušenie alebo stačí, ak zistí narušenie iba jeden spúšťač, napr. okenný senzor. To je výborná funkcia. Okrem dvoch základných podmienok – „na základe tohoto, sprav toto“, môžete pridať aj ďalšiu, strednú, podmienku („na základe tohoto alebo tamtoho, sprav toto a tamto“) spustenia, ako je uvedené vyššie. Plus nechýba ani podrobný časový harmonogram spúšťania, opakovanie v dané dni, oneskorenie spustenia a pod. V Praxi to môže vyzerať takto – u nás!

Spúšťačom akcie sú tri senzory, dva pohybové a jeden okenný. Ďalšia akcia sa môže spustiť iba vtedy, ak zaznamenajú nerušenie všetky tri (v určitom časovom rozsahu). My sme to však nastavili tak, že celú akciu spustí aj narušenie jedného senzora. Čo sa stane? Po narušení odošle jeden zo senzorov signál do systému, z ktorého nám príde notifikácia na smartfón a spustia sa všetky zariadenia, ktoré môžu narušiteľa vyplašiť. Nastavili sme spustenie sirény, zapnutie všetkých svetiel a do toho sa spustí aj robotický vysávač, nech to má grády :). To je príklad alarmu. Zariadenia, ktoré vykonávajú nejakú činnosť na základe spúšťača môžete nastaviť aj s oneskorením. To znamená, že sa najprv zapne siréna, o 30 sekúnd neskôr svetlá a o ďalších 26 sekúnd neskôr sa rozbehne vysávač. Takéto oneskorenie je aplikovateľné takmer všade, pri každé zariadenie.

„Dôležité je vedieť aj to, že jedna automatizácia/scéna vie spustiť alebo zastaviť inú automatizáciu/scénu. Záleží iba od toho, ako to máte nastavené a čo všetko sa automatizáciami spúšťa. Okrem toho zohráva veľkú rolu aj vaša fantázia a potreby.“

Ďalšia scéna, ktorú máme nastavenú, súvisí s robotickým vysávačom, ktorý máme jednoducho prepojený s bezdrôtovým Mi tlačidlomToje umiestnené na chodbe pri kľúčoch, aby bolo vždy počas odchodu z domu zreteľne pred očami. Takže, keď odchádzame z domu, tak naňho dvakrát klikneme, pričom sa vypnú všetky svetlá a spustí sa vysávač. Myslíte si, ale veď na to môžem zabudnúť. To máme poistené tiež! Stačí na to sofistikovaná scéna za pomoci pohybových senzorov, ktoré máme v každej dôležitej miestnosti – ak dané senzory nezachytia viac ako 20 minút žiadny pohyb, tak sa automaticky spustí režim „mimo domu“. To znamená, že sa vypnú všetky svetlá (ak by sme mali smart spotrebiče alebo zásuvky, tak aj tie) a aktivuje sa vysávač. Vieme, že vysávanie trvá približne 60 minút, pričom si nastavíme, že s oneskorením 70 minút po aktivovaní vysávaču sa aktivuje scéna alarm, čiže všetky senzory a čidlá budú v strehu. Ak sa zistí narušenie priestoru, tak sa spustia všetky procesy, plus vám príde notifikácia – kdekoľvek na svete sa nachádzate. Stačí mať aktívne pripojenie na internet. Tento systém je extrémne jednoduchý a funkčný, čo sa nám páči najviac. Pravdupovediac sme to od neho na začiatku testu vôbec nečakali.

„Okrem aktuálne testovaných zariadení nám do testu pribudne aj nový robotický vysávač s integrovaným mopom – Mi Roborock Vacuum Cleaner S50 Gen 2 a smart náramok Xiaomi Mi Band 3. Pýtate sa, načo náramok? Podľa našich informácií sa dá do tohoto systému pekne integrovať. Napríklad tak, že ak zaspíte, tak vypne všetky svetlá a pod. zaujímavé kombinácie.“

Takýchto možností automatizácie je tak veľa, že pritom môžete stráviť celý víkend. Samozrejme, základom je vlastniť potrebné zariadenia a môžete sa začať hrať. Všetky vyššie uvedené zariadenia, ale aj omnoho viac produktov nájdete na stránke: www.mi-store.sk

Akým zariadením vytvárame všetky vyššie uvedené automatizácie?  

Stále zostáva rovnaká vízia – použijeme rôzne zariadenia, vrátane iOS zariadení, ale tým hlavným bude – Xiaomi Redmi 7. Ide o relatívne nový model strednej triedy, ktorý disponuje 6,26“ HD+ displejom s DOT drop výrezom (slzička), pričom až 86,43% prednej časti tvorí samotný displej. Chýbať nesmie ani slušný fotoaparát – 12 Mpx hlavný snímač + 2 Mpx sekundárny snímač. Najviac nás však zaujíma výkon a stabilita systému, nakoľko bude tento telefón slúžiť ako riadiaca jednotka a ovládač celej inteligentnej domácnosti.

O plynulý chod sa má postarať procesor Qualcomm Snapdragon 632, ktorému sekundujú 3 GB operačnej pamäte RAM. Interná pamäť má kapacitu 32 GB a je rozšíriteľná o microSD pamäťovú kartu do max. kapacity 512 GB. Chýbať nesmie ani biometrické zabezpečenie zariadenia, ktoré má na starosti snímač odtlačkov prstov v zadnej časti a prítomné je aj základné odomykanie tvárou, ktoré je ovládané AI algoritmom. Redmi 7 disponuje aj certifikáciou P2i (odolnosť voči striekajúcej vode). Potrebovať budeme aj dlhú výdrž na jedno nabitie, čo by mala zabezpečiť integrovaná batéria s kapacitou 4000 mAh.

Prečítajte si aj:

Xiaomi Smarthome: Smart domácnosť je aj o komforte a pohodlí, my na tento účel využívame robotický vysávač (4. časť)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE