Tenké telo telefónu a nízka hmotnosť. Toto si vás získa a postupne sa k tomu pridajú ďalšie parametre. A máte ho u všetkých štyroch operátorov.

Xiaomi 11 Lite 5G NE (modrý) je novinka na trhu a je to mimoriadne podarený telefón. Recenziu naň máte na tejto stránke a takisto aj recenziu na Redmi Note 10 Pro (bronzový). Prečo tento Redmi telefón? Pretože toto bol môj doterajší primárny model. Veľká kapacita batérie, celková výdrž na jedno nabitie a aj naozaj dobrý výkon. Je to ale väčší a najmä ťažší telefón. To sa nedá zaprieť a na toto som si musel asi týždeň zvykať. Aj potom je to stále ťažší telefón.

Naproti tomu telefón od Xiaomi pôsobil ako pierko. Ľahučký, tenučký, naozaj to bol nezvyk. V časoch, kedy výrobcovia pridávajú čoraz väčšine batérie, je to nevídaný počin. Prechod ale nebol „bezbolestný“ a viac išlo o zmenu zaužívaných zvykov. Poďme na ne.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Iba 4250 mAh batéria

Toto bol prvý argument. Tenký telefón vyzerá dobre a dobre sa používa. Obetovať za to ale cenný zdroj energie a mať tak „papierovo“ kratšiu výdrž batérie? Moja prax ukázala jednu vec a myslím, že rovnako to bude aj u vás. Redmi naozaj vydrží dva plné dni. Nie hrania hier ale takého bežného používania. Xiaomi až tak nie, museli by ste výraznejšie šetriť. Hrubá sila batérie sa nedá podliezť a tu je ešte aj silnejší procesor ako v prípade Redmi. Čo s tým a ako to je s dvojdňovou výdržou?

U mňa to bolo tak, že som telefón večer okolo ôsmej nabil na zhruba 95 % a na druhý deň som ho nabíjal v podobnom čase, keď mal 25 – 35 %. Vydržal by viac ako ten povestný deň? Áno určite, ale nedávalo mi to zmysel. Z hľadiska môjho denné biorytmu toto bolo bezproblémové používanie. Rovnako to fungovalo aj v raňajších hodinách, ak som z iného dôvodu otočil nabíjacie časy. Nabitie ráno pred odchodom z práce znamenalo, že ho bude nabíjať až v práci. Skrátka tu je tých 24 hodín. Možno by vydržal do tretej poobede, prakticky to ale nedávalo význam a tak som takéto testy nerobil.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Toľko k výdrži. Teraz k Redmi. Pre tých z vás, ktorí naozaj potrebujete každý kúsok energie, tu je naozaj lepšia cesta v podobe Redmi. Napríklad nemáte kedy nabíjať telefón alebo viac cestujete a chcete istotu atď. Keď si ale telefón nabíjate každý deň a v zásade nemáte ani počas dňa problém s tým, aby ste ho o niekoľko percent nabili, prihováram sa za Xiaomi.

Oba telefóny sa nabíjajú 33 W nabíjačkou, ktorá je priamo v balení. Je to poznať najmä vtedy, keď máte napríklad 20 % a potrebujete dať telefón na chvíľu nabíjať. O niekoľko desiatok minút ste na 75 % kapacite. Práve rýchle nabíjanie je niečo, čo vám celkový manažment okolo použiteľnosti a sledovaniu kapacity pomôže. Treba ale použiť nabíjačku v balení. Inak sa dá použiť akákoľvek iná, nemusíte ale dosiahnuť najrýchlejší spôsob nabíjania.

Nezľaknite sa prívlastku Lite

Keď sa povie Lite, väčšinou to znamená chudobnejšie parametre. Dobre, tu to znamená to isté. Avšak a to treba zohľadniť. Nižšia technologická výbava oproti klasickému modelu Xiaomi Mi 11. A ten je viac ako dvojnásobne drahší a je v kategórii vlajkových lodí. Tu to znamená, že dostanete výkonný telefón strednej triedy, ktorý spravil takmer 500 000 bodov AnTuTu. Máte tu 8 GB RAM, čo naozaj postačuje na pohodlný beh viacerých aplikácií. Má vyskúšané a počas používania žiadny problém.

Teraz ešte k fotoaparátu, pretože ten nás vždy zaujíma. Redmi má 108 Mpx, Xiaomi 64 Mpx. V praxi som nezistil žiadny zásadný rozdiel ani defekt v tom, že používam „iba“ 64 Mpx fotoaparát. Pre mňa osobne sú fotky častokrát tak veľké a majú v priemere až 7 MB, že ich aj tak zmenšujem. Toľko v megapixelom. Kvalita je porovnateľná. Naozaj zodpovedne tvrdím, že nebudete mať horšie fotky len preto, lebo nemáte 108 Mpx fotoaparát. Toto výrobcovia príliš nechcú počuť, ale je to tak.

Keby som si mal vybrať

Parametre oboch smartfónov si môžete porovnať v úvode prelinkovaných recenziách. Čoskoro zistíte, že kde jeden ubral, druhý pridal. Cenovo sú si podobné a tak sa vyvažovalo iným spôsobom. To však stále nemení nič na situácii, že so Xiaomi získavate praktickejší telefón. Ja som si vybral a to reálne. Žiadne hypotézy. Niekoľko mesiacov som používal Redmi, nakoľko sa na tento telefón dalo spoľahnúť. Primeraný výkon v strednej triede, kvalitné fotografie a veľká batéria.

Po príchode Xiaomi som to s telefónom skúsil, hoci primárne som tomu neveril. Bol som pripravený to nabíjať dvakrát počas dňa. Naopak už po dvoch dňoch sa ukázalo, že tento telefón je tak ľahučký a šikovný, že mi väčšia kapacita batérie asi nebude tak chýbať. V praxi sa potom ukázalo to, že na batériu a výdrž sa dá spoľahnúť. Žiadne nečakané úbytky 7 a viac percent z batérie počas noci, keď človek telefón nepoužíva ani iné prekvapenia. Batéria teda nebol problém, fotoaparát tiež a tak už telefón používam približne tretí mesiac. Naozaj si naň zvyknete.

Verdikt

Xiaomi 11 Lite 5G NE je praktický telefón, na ktorý sa dá s výdržou batérie spoľahnúť. Ako bonus dostávate to, že je to asi najtenší smartfón na trhu, aký si môžete kúpiť. Všetci štyria operátori ho majú a tak je to jedna z najlepších možností v strednej triedy, akú máte.

Technické parametre

Model telefónuXiaomi 11 Lite 5G NE
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 9. 2021
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 778 8-jadrový, 2,4 GHz
Displej, frekvencia, HDRAMOLED, 90 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,55 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, ABGNac6, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet64 Mpx, f/1.79, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie20 Mpx f/2.24
Batéria a vlastnosti4250 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 76 × 7 / 159
Vodoodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 33 W
Cena369
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score497151
PCMark for Android – Work 2.012237
3DMark Wild Life – Total2476

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.