Xiaomi začalo na Slovensku predávať svoj najvyspelejší robotický vysávač.

Doplnené 3. januára 2023: Zaznamenal som niekoľko sťažností zo strany používateľov ohľadom dokovacej stanice, ktorá nevlhčí mopovacie kotúče. Tomuto problému a jeho riešeniu sa venujem na konci článku.

Robot Vacuum X10+ je nová vlajková loď medzi robotickými vysávačmi a zároveň je to technologicky najlepšie vybavený vysávač, ktorý má Xiaomi vo svojom portfóliu na konci roka 2022 a predáva ho aj na Slovensku. Tento model má tie najvyššie ambície, nakoľko ide o priamu konkurenciu pre vysávač Roborock S7 MaxV Ultra.

Aj Xiaomi Robot Vacuum X10+ aj Ultra model od Roborocku ponúkajú nielen automatické vyprázdňovanie do dokovacej stanice po skončení vysávania, ale aj automatické doplnenie vody do nádobky na vodu a umytie mopovacej podložky, resp. dvoch mopovacích kotúčov v prípade X10+. Dokovacia stanica od Xiaomi takisto zabezpečí automatické vysušenie mopovacích kotúčov.

Výsledkom by malo byť skutočne bezúdržbové robotické vysávanie a mopovanie – taká je aspoň teória. Na základe praktických skúseností môžem povedať, že vysávač ešte stále vyžaduje určitú starostlivosť, avšak nutnosť pravidelného zásahu zo strany používateľa je opäť o niečo nižšia.

Pozrite si videorecenziu na vysávač Xiaomi Robot Vacuum X10+

S inteligentnou dokovacou stanicou v balení

Xiaomi Robot Vacuum X10+ sa predáva iba v jednej verzii za cenu 969 eur. Táto verzia obsahuje inteligentnú dokovaciu stanicu s funkciou automatického vyprázdnenia, doplnenia vody a umytia, resp. vysušenia mopovacej podložky. Je dôležité na to upozorniť, nakoľko v prípade modelu Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra sa predávala dokovacia stanica s automatickým vyprázdňovaním samostatne.

Takisto je na to dôležité upozorniť aj v súvislosti s tým, že konkurenčný Roborock S7 MaxV je dostupný v troch verziách, ktoré sa odlišujú dokovacou stanicou. Testoval som jeho verziu Plus, model Ultra sa k nám do redakcie bohužiaľ zatiaľ nedostal. Jeho cena sa však pohybuje na úrovni od 1 200 do 1 500 eur, takže je v porovnaní so Xiaomi Robot Vacuum X10+ citeľne drahší.

Takže, pokiaľ si kúpite model Xiaomi Robot Vacuum X10+, dostanete všetky funkcie, o ktorých píšem v tejto recenzii a nemusíte si dávať pozor na názov vysávača. Je iba jeden model a ten sa nazýva X10+.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+ sa predáva iba vo verzii s inteligentnou dokovacou stanicou

Laserová navigácia + LIDAR + kamera

Xiaomi Robot Vacuum X10+ je na prvý pohľad tradičný robotický vysávač. Má okrúhly tvar a rozmery 350 × 350 × 97 mm. Vysávač ponúka hlavnú kefu so šírkou 175 mm a jednu bočnú kefu. Na hornej strane sa nachádza výčnelok pre laser, ktorý zabezpečuje laserovú navigáciu. Dopĺňa ho LIDAR senzor a predná kamera pre pokročilé rozpoznávanie prekážok. V tomto smere vysávač neprekvapí, s touto technológiou som sa už párkrát stretol v prípade technicky pokročilejších modelov.

Navigácia vysávača je výborná a patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Počas úvodného nastavenia vám mobilná aplikácia Mi Home ponúkne rýchle rozpoznanie domácnosti, čo odporúčam využiť. Robot naskenoval môj trojizbový byt v priebehu 5 minút a výsledkom bola mapa domácnosti s automatickým rozdelením do jednotlivých miestností. Mapu som si dodatočne upravil, nakoľko mi vysávač skrátil predsieň v porovnaní s realitou – jej časť priradil kuchyni.

Pohyb robota je inteligentný a systematický a to v prípade upratovania a takisto aj v situáciách, kedy sa vysávač potrebuje vrátiť do dokovacej stanice počas upratovania. Vysávač najskôr vysáva či mopuje po obvode miestnosti, následne vyčistí jej vnútornú oblasť a presunie sa do ďalšej miestnosti. Do prekážok, stoličiek či stola nenaráža – tieto objekty vidí, takže v ich blízkosti spomalí a povysáva ich okolie.

Zabudovaná kamera dokáže rozpoznať aj objekty, ktoré nemajú na podlahe čo robiť. Predpokladom sú dostatočne dobré svetelné podmienky, aby kamera dané objekty videla. Otestoval som to položením herného ovládača, myšky či umelého psieho hovienka na podlahu. Vysávač ich videl a vyhol sa im. Na rozdiel od iRobot Roomba j7+ či Roborock S7 MaxV však Xiaomi Robot Vacuum X10+ objekty nefotí a neposiela vám ich do aplikácie. Neupozorní na ne ani iným spôsobom, iba sa im vyhne.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+ využíva laserovú navigáciu s LIDARom a kamerou pre inteligentnú navigáciu a vyhýbanie sa prekážkam

Vysávač prekvapí mopovacími podložkami

Robot Vacuum X10+ sa od ostatných robotických vysávačov, ktoré som testoval, odlišuje dvoma mopovacími kotúčmi. Tie sa pripoja k zadnej spodnej časti vysávača, pričom sú navrhnuté tak, aby boli k vysávaču neustále pripojené. Nie je teda potrebné vybrať ich z vysávača po skončení mopovania, resp. v prípade, že chcete, aby vysávač iba vysával a nemopoval.

Mopovacie podložky sa krútia s frekvenciou až 180 otáčok za minútu a vykonávajú tzv. tlakové mopovanie. Znamená to, že mopovanie v prípade Xiaomi X10+ nie je iba obyčajné mokré zotieranie, ako je tomu v prípade väčšiny robotických vysávačov (česť výnimkám s vibračným mopovaním), ale je tu badať snahu výrobcu posunúť túto technológiu na vyššiu úroveň.

Počas testovania som uskutočnil experiment a nechal zaschnúť päť škvŕn na podlahe – kečup, hlinu s vodou, make-up, Worcestrovú omáčku a cviklovú polievku. Vysávač si poradil s takmer všetkými škvrnami. Kečup úplne vydrhol po dvoch či troch mopovaniach, hlinu s vodou po dvoch mopovaniach a make-up s Worcestrovou omáčkou odstránil počas jedného mopovania.

Najväčšou výzvou bola zaschnutá cviklová polievka, ktorú dokázal vysávač odstrániť iba čiastočne. Po štyroch mopovaniach som jej zvyšky odstránil ručne. Aj napriek tomu hodnotím kvalitu mopovania ako výbornú na pomery robotických vysávačov. Ide o jedno z najlepších riešení na trhu.

Xiaomi Robot Vacuum X10+: Test mopovaniaZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+: Test mopovania – vľavo môžete vidieť 5 škvŕn, ktoré som umelo vytvoril. Vpravo vidíte výsledok po 3 mopovaniach. Ostala iba časť škvrny z cviklovej polievky

Tri režimy mopovania

Test so škvrnami som uskutočnil aj z toho dôvodu, aby som overil účinnosť automatického čistenia mopovacích kotúčov v inteligentnej dokovacej stanici, nakoľko cvikla môže byť pomerne agresívna. V tomto smere nemám pripomienky, kotúče boli po očistení čisté a neobsahovali žiadne škvrny.

V mobilnej aplikácii Mi Home si môžete vybrať zo štyroch intenzít vysávania (maximálny sací výkon je 4000 Pa), troch vlhkostí mopovacích kotúčov a troch režimov mopovania z hľadiska čistenia kotúčov. Počas testovania som identifikoval správanie jednotlivých režimov mopovania v mojom byte s plochou na úrovni 41 až 42 m2, ktorú vysávač vymopoval:

  • Deep cleaning – vysávač sa vráti do dokovacej stanice po každých 10 m2 vymopovaného priestoru, nádobku na čistú vodu musím naplniť po 2 mopovaniach
  • Daily cleaning – vysávač sa vráti do dokovacej stanice po každých 20 m2 vymopovaného priestoru, nádobku na čistú vodu musím naplniť po cca 3 až 4 mopovaniach
  • Water-saving cleaning – vysávač sa vráti do stanice po každých 30 m2 vymopovaného priestoru, nádobku na čistú vodu musím naplniť po 5 mopovaniach

Tieto režimy takisto ovplyvňujú intenzitu dávkovania vody do mopovacích kotúčov, čo môže pôsobiť mätúco, nakoľko aplikácia ponúka aj samostatné nastavenie vlhkosti. Vysávač však vlhkosť primárne nastavuje podľa režimu mopovania a až následne podľa zvolenej vlhkosti, ak je to možné.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+ zaujme mopovacími kotúčmi

Automaticky rozpozná koberce

Xiaomi Robot Vacuum X10+ ponúka iba jeden spôsob navigácie, ktorý sa aplikuje bez ohľadu na to, či vysávač iba vysáva alebo aj mopouje. K dispozícii teda nie je hustejší pohyb a ani pohyb do písmena Y, ktorý ponúkajú niektoré robotické vysávače v snahe zlepšiť kvalitu mopovania. V prípade modelu X10+ mi takéto nastavenie nechýbalo.

Vysávač dokáže automaticky rozpoznať koberec. V takom prípade automaticky zvýši sací výkon na maximálnych 4000 Pa, pričom toto nastavenie nie je možné zmeniť. Pri prechode z podlahy na koberec takisto nadvihne mopovacie kotúče a to až o 7 mm a prestane mopovať. Pokiaľ máte koberce s výškou viac ako 5 mm, výrobca odporúča, aby ste si v aplikácii Mi Home nastavili, aby sa vysávač kobercom úplne vyhýbal.

Mobilná aplikácia Mi Home ponúka v prípade vysávača Robot Vacuum X10+ tradičnú výbavu funkcií a nastavení. Väčšinu z nich som už spomenul (rôzne režimy vysávania, mopovania a vlhkosti). K dispozícii je tiež možnosť vypnúť automatické rozpoznanie prekážok pomocou prednej kamery, zónové upratovanie či tvorba zakázaných zón. Pomocou aplikácie si môžete vytvoriť aj vlastný režim upratovania, v rámci ktorého si upravíte poradie izieb a pre každú izbu si môžete zadefinovať nastavenie upratovania, resp. režim upratovania.

Nechýba ani vytvorenie harmonogramu vysávania, avšak v prípade tejto funkcie ma nemilo prekvapilo, že si nemôžem prispôsobiť režim upratovania – vysávač sa riadi tým režimom, ktorý máte aktuálne zvolený v aplikácii. Je to nepraktické, nakoľko si nemôžem nastaviť, aby mi v pondelok/stredu/piatok iba vysával, a aby mi v nedeľu aj vysával aj mopoval. Dúfam, že to výrobca zmení prostredníctvom aktualizácie aplikácie a/alebo firmvéru vysávača.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+ dokáže nadvihnúť mopovacie podložky do výšky až 7 mm, pokiaľ nemopuje

Inteligentná dokovacia stanica a jej funkcie

Dôležitou súčasťou vysávača Robot Vacuum X10+ je jeho inteligentná dokovacia stanica. Tá má rozmery 423 × 340 × 568 mm a patrí medzi najväčšie na trhu. Je to dané tým, že v sebe ukrýva 2,5-litrové vrecko na odpad a dve 2,5-litrové nádoby. Jedna je na čistú vodu, pričom Xiaomi uvádza, aby ste do vody nepridávali žiadne chemikálie. Druhá nádoba je na špinavú vodu, ktorú dokovacia stanica odstredí počas čistenia mopovacích podložiek.

Nádoby na vodu je potrebné vylievať/dopĺňať v závislosti od veľkosti vášho bytu, nastaveného režimu mopovania a frekvencie mopovania. V mojom prípade by to bolo po dvoch až piatich týždňoch podľa režimu mopovania, ak by som vysávač nechal mopovať raz týždenne. Vrecko na prach budete meniť približne každých 2 až 5 mesiacov v závislosti od množstva prachu vo vašej domácnosti.

Dokovacia stanica tiež ponúka funkciu automatického sušenia mopovacích kotúčov. Môžete ju aktivovať manuálne, automaticky sa aktivuje po každom mopovaní. Sušenie trvá približne 2 hodiny a dokovacia stanica počas tohto procesu vydáva bzučiaci zvuk, ktorý síce nie je príliš hlasný, ale môže otravovať. Pokiaľ vám bude vysávač mopovať domácnosť počas vašej neprítomnosti a stihne sa aj usušiť, asi vám to nebude prekážať. V opačnom prípade je vhodné umiestniť vysávač do komory alebo niekam, kde vás zvuk sušenia nebude rušiť.

Automatické sušenie funguje pomerne dobre, avšak párkrát sa mi stalo, že jeden z kotúčov bol na dotyk mierne vlhký aj po skončení procesu sušenia.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+: Dokovacia stanica obsahuje dve 2,5-litrové nádoby na čistú a špinavú vodu

Akú údržbu reálne vyžaduje?

Xiaomi Robot Vacuum X10+ je do veľkej miery bezúdržbový vysávač. Netreba vysýpať nádobku na prach vo vysávači po každom (druhom) vysávaní a ani manuálne dopĺňať/vylievať vodu pred/po každom mopovaní. Takisto netreba pripájať a odpájať mopovaciu podložku, nakoľko kotúče môžu byť pripojené k vysávaču neustále a to bez ohľadu na režim vysávania.

Z hľadiska údržby budete najčastejšie dopĺňať čistú vodu a vylievať špinavú vodu v nádobkách, ktoré sú v dokovacej stanici a to každé dva týždne, resp. raz za mesiac – prípadne tak často, ako to budete chcieť alebo potrebovať robiť. Raz za mesiac je tiež vhodné utrieť podložku dokovacej stanice, kde sa môže zdržiavať voda, resp. vlhkosť z čistenia mopovacích kotúčov.

Na potrebu vyčistiť podložku dokovacej stanice, resp. jej spodnú časť, vás môže upozorniť aj fakt, že sa Robot Vacuum X10+ nedokáže usadiť v dokovacej stanici po skončení upratovania na prvý pokus, ale že sa o to bude opakovane pokúšať a uspeje až na druhý alebo tretí pokus.

Raz za mesiac tiež odporúčam ručne vyprať mopovacie handričky, ktoré je možné odlepiť z kotúčov a nechať ich vyschnúť mimo dokovacej stanice. V opačnom prípade môžu mopovacie handričky mierne zatuchnúť. Tento stav môže ovplyvniť viacero faktorov, takže je vhodné ich raz za čas skontrolovať.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+: Podložku v dokovacej stanici je vhodné raz za mesiac vyčistiť, prípadne aj častejšie

Čo by ste ešte mali vedieť?

Robot Vacuum X10+ má 5200 mAh batériu, pričom na jedno nabitie dokáže upratovať až 2 hodiny. V prípade potreby preruší upratovanie, vráti sa dobiť do dokovacej stanice a následne bude pokračovať tam, kde predtým skončil. Maximálny sací výkon vysávača je 4000 Pa, zabudovaná nádobka na prach má objem 350 ml. Zabudovaná nádobka na vodu má objem 80 ml.

Chválim, že výrobca myslel na také detaily, ako je fakt, že začne mopovať najvzdialenejšiu miestnosť a postupne sa bude posúvať bližšie k miestnosti s dokovacou stanicou. Takýmto spôsobom minimalizuje zbytočné presuny na doplnenie vody a očistenie mopovacích kotúčov. V režime vysávania začne upratovať v miestnosti, kde sa nachádza dokovacia stanica.

Z praktického hľadiska by som však ocenil, ak by vysávač umožnil konkrétne nastavenie plochy, ktorú vymopouje medzi jednotlivými čisteniami mopovacích kotúčov, resp., ak by bral do úvahy rozlohu uloženej mapy. Napríklad, v režime Daily cleaning čistí vysávač mopovacie kotúče po vymopovaní 20 m2 a následne 40 m2 – tak, ako je od výroby nastavený.

Nakoľko je však rozloha môjho bytu, ktorú vysávač mopuje, 41 m2, bolo druhé čistenie zbytočné – vysávač očistil kotúče, mopoval ďalších 30 sekúnd až 1 minútu, následne oznámil dokončenie upratovania a vrátil sa späť do dokovacej stanice, kde opäť vykonal ďalšie čistenie mopovacích kotúčov. Z praktického hľadiska by bolo efektívnejšie, ak by robot vykonal druhé čistenie kotúčov až po skončení upratovania.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+

Doplnené: Problém s dokovacou stanicou, ktorá nevlhčí mopovacie kotúče

Počas testovania som osobne nemal problém s tým, že by nefungoval presun vody z dokovacej stanice do vysávača. Nemusel som nič špeciálne nastavovať, a keď som zapol mopovanie, kotúče sa navlhčili a mopovali namokro.

Bohužiaľ, pod videorecenziou na YouTube som zaznamenal niekoľko sťažností zo strany používateľov, ktorým presun vody z dokovacej stanice nefunguje a kvôli tomu sú kotúče suché. Výrobca tvrdí, že je to spôsobené vzduchom, ktoré majú niektoré nové kusy od výroby v hadičkách, a odporúča v takom prípade nasledujúci postup:

  1. Vyberte vysávač zo stanice
  2. Vyberte nádrž na čistú vodu zo stanice
  3. Opatrne odskrutkujte gumovú rúrku / hadičku prívodu čistej vody
  4. Pomocou injekčnej striekačky tlačte vodu do prívodu čerstvej vody, kým nezačne voda vytekať z výstupu vody pre vysávač
  5. Nasaďte späť gumovú rúrku / hadičku a vložte nádrž na čistú vodu
  6. Vložte vysávač späť do stanice a v aplikácii nastavte najvyšší prietok mopu

Alternatívne je možné využiť tento postup, na ktorý ma upozornil čitateľka Dáša, za čo jej ďakujem: „Striekačku sme priložili dolu v mieste, kde z jednotky, v ktorej sa nabíja, by mala ísť voda už priamo do vysávača a tam sme vcucli vzduch, cca 3x, do striekačky. Tým sa potiahla v systéme voda až z hornej nádobky, a teda vysávaču sme akoby pomohli prekonať úvodný podtlak a po jeho zasunutí už mopovanie funguje namokro.

Ak vám toto riešenie nebude fungovať a problém pretrváva, odporúčam kontaktovať vášho predajcu ohľadom rady, výmeny vysávača alebo jeho reklamácie. Je škoda, že si na to Xiaomi nedalo pozor a používatelia musia v tejto cenovej kategórii riešiť takýto nedostatok.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+

Verdikt

Xiaomi Robot Vacuum X10+ je špičkovo vybavený robotický vysávač s atraktívnym pomerom cena/technologická výbava. Jeho hlavná výhoda spočíva v tom, že minimalizuje interakciu zo strany používateľa na nutné minimum. S vysávačom ako takým netreba robiť prakticky nič, stačí iba vymeniť vodu v nádobkách, ktoré sú v dokovacej stanici. Takisto stačí raz za mesiac vyprať mopovacie handričky a utrieť podložku v dokovacej stanici.

Dokovacia stanica sa postará o automatické vyprázdnenie nádobky na prach, doplnenie vody, umytie mopovacích podložiek a ich vysušenie. Tieto technológie fungujú dobre a zvyšujú komfort robotického vysávania.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ má výbornú a inteligentnú navigáciu. Kvalita vysávania je na vysokej úrovni, avšak iba kvôli tomu si netreba kupovať tento model. Pokiaľ hľadáte vysávač s dobrým vysávaním, väčšine používateľov postačí model Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. Pridaná hodnota modelu X10+ spočíva v mopovaní, ktoré patrí medzi najlepšie na trhu a v už spomenutej takmer bezúdržbovej prevádzke.

Robot Vacuum X10+ je výborný robotický vysávač, ktorý patrí medzi technologicky najvyspelejšie. Z určitého hľadiska je aktuálnym kráľom robotických vysávačov, a to aj napriek tomu, že nie je bezchybný.

TIP REDAKCIE

Cena: 969 eur (s inteligentnou dokovacou stanicou v základnom balení)

Zapožičal: Xiaomi

Páči sa nám

  • výhodnejší pomer cena/výbava ako priama konkurencia
  • inteligentná a spoľahlivá navigácia s vyhýbaním sa prekážkam
  • výborná kvalita robotického vysávania
  • pravdepodobne najlepšie robotické mopovanie v segmente vysávačov typu 2-v-1
  • inteligentná dokovacia stanica v základnom balení a jej funkcie
  • do veľkej miery bezúdržbová prevádzka
  • automatické rozpoznanie kobercov a funkcia Carpet boost (zvýšenie výkonu vysávania na maximum)
  • automatické nadvihnutie mopovacích podložiek do výšky až 7 mm
  • množstvo nastavení v aplikácii

Nepáči sa nám

  • funkcia harmonogram vysávania neumožňuje zadefinovať režim upratovania pre jednotlivé plány
  • zvuk z dokovacej stanice počas sušenia mopovacích podložiek (cca 2 hodiny) môže byť rušivý, pokiaľ ste doma a máte ju napr. v pracovni
  • vysávač by mohol inteligentnejšie vyhodnocovať, kedy pôjde očistiť mopovacie podložky počas mopovania
  • mopovacie podložky môžu mierne zatuchnúť (viď. detailný popis v texte)
  • niektoré vysávače môžu mať od výroby vzduch v hadičkách (viď. detailný popis v texte)

Technické špecifikácie:

ModelXiaomi Robot Vacuum X10+
Navigácia / rozdelenie mapy do zónlaserová + LIDAR + kamera / áno, aj viaceré poschodia
Maximálny sací výkon4000 Pa
Batéria / výdrž na jedno nabitie5200 mAh / 2 hodiny
Objem nádrže na prach / vodu350 ml / 80 ml
Objem vrecka na prach a nádobiek na vodu2,5 l / 2× 2,5 l
Rozmery a hmotnosť vysávača350 × 350 × 97 mm / 3,8 kg
Rozmery a hmotnosť dokovacej stanice423 × 340 × 568 mm / 8,3 kg
Mobilná aplikáciaMi Home
Cena969 eur s inteligentnou dokovacou stanicou

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit