Predstavenie malej vlajkovej lode sa očakáva už onedlho.

Naše očakávania podporuje aj fakt, že Xperia 5 III bola predstavená pred takmer rokom – v apríli 2021. Portál GSMArena najnovšie zdieľal niekoľko základných informácií, ktoré nám priblížia, čo máme od tohto modelu očakávať.

Sony Xperia 5 je menšou verziou vlajkového modelu Xperia 1. Aj nová generácia Xperia 5 IV si však zachová svoje kompaktné rozmery, čomu nasvedčuje aj uhlopriečka displeja. Tá bude mať 6,1-palca. Pri novom modeli sa však nevyhneme zvýšeniu hmotnosti. Tá sa oproti predchodcovi údajne navýši o 12 gramov, čo znamená, že novinka bude mať 180 gramov. Zariadenie bude z oboch strán chránené sklom Gorilla Glass Victus.

Sony Xperia 1 III a Xperia 5 IIIZdroj: Sony
Sony Xperia 1 III a Xperia 5 III

Hlavný fotoaparát bude mať rozlíšenie 12 Mpx. Dostane senzor Sony IMX557, ktorý už bol použitý aj v prípade modelu Xperia 1 II. Fotoaparát s teleobjektívom dostane senzor IMX663, ktorý má takisto 12 Mpx. V prípade možností teleobjektívu je potrebné vyzdvihnúť dve ohniskové vzdialenosti, ktoré umožňujú 3× alebo 4,4× optické priblíženie. Všetko však nasvedčuje tomu, že medzigeneračne budú hardvérové zmeny iba minimálne. 

Zaručene novou bude čipová sada. Do modelu Xperia 5 IV by sa mal dostať Snapdragon 8 Gen 1. V tomto prípade je zaujímavý jeden detail, ktorý nám naznačuje, že pri novej Xperii sa použije až ďalšia generácia “PLUS” od TSMC s označením SM8475. Aktuálnu sadu Snapdragon 8 Gen 1 totižto vyrába Samsung a práve PLUS model by malo začať vyrábať TSMC.

Poteší aj stále prítomný 3,5 mm konektor na slúchadlá, ktorý sa stal symbolom radu Xperia. Očakávame, že kapacita batérie bude mierne vyššia ako 4 500 mAh. V prípade cien sa však prekvapenia nedočkáme, tá zostane rovnaká ako v prípade modelu Xperia 5 III.

Zdroj: GSMArena

Titulný obrázok: Sony Xperia Pro-I

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.