Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak pozorne sledujete novinky zo sveta moderných technológií, zrejme ste v roku 2016 zachytili informácie o tom, ako by mal Hyperloop spojiť Bratislavu s Viedňou, pričom doprava medzi týmito mestami by trvala iba 8 minút.

Správy o týchto smelých plánoch plnili titulky rôznych médií a mohlo sa zdať, že ide o hotovú vec. Napokon, aj o viac ako šesť rokov neskôr vám transfer Schwechat Bratislava bude trvať prinajmenšom 40 minút.

Namiesto hodiny iba pár minút? Hyperloop v našich končinách vzbudil rozruch

Spojenie Bratislavy a Viedne má za sebou bohatú históriu, na ktorú pred pár rokmi chcela nadviazať aj spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies. Zo všetkých spomeňme najmä 69 kilometrov dlhú elektrifikovanú železničnú trať medzi Viedňou a Bratislavou. Okrem nej stojí za zmienku aj dobudovaný kus diaľnice na rakúskej strane, ktorý aj v súčasnosti ponúka pohodlné prepojenie oboch miest. Ak využijete povedzme taxi Bratislava Schwechat, môžete si byť istí, že cesta na viedenské letisko vám nebude trvať viac ako pár desiatok minút.

Ak sa práve pýtate, ako tento smelý zámer skončil, tak veľmi krátko môžeme uviesť, že napokon zostalo len pri veľmi hrubom plánovaní. Hyperloop, ktorý mal spôsobiť revolúciu pri cestovaní medzi Viedňou a Bratislavou, je síce stále vo vývoji, no našincom radosť neurobí a od jeho realizácie sa v tejto lokalite upustilo.

Osobné taxiZdroj: elements.envato.com

Raz možno…

Za zmienku každopádne stojí, že relatívne nedávno bola realizovaná testovacia jazda na 500 metrov dlhej testovacej trati neďaleko Las Vegas. Jazda s ľudskou posádkou vraj dopadla nad očakávania, takže tohto spôsobu dopravy sa raz niekde na svete zrejme predsa len dočkáme. Rozruch, ktorý spôsobili správy o výstavbe podzemného tunela na expresnú dopravu medzi Viedňou a Bratislavou tak vskutku trvali iba pár týždňov.

Hoci na cestu medzi našim hlavným mestom a metropolou Rakúska si stále treba vyhradiť približne 50 minút či hodinu, pozitívne môžeme zhodnotiť aspoň to, že Slovensko vďaka týmto správami dostalo aj na titulky niektorých svetových médií.

Rýchly transferZdroj: elements.envato.com

Značky: