Apple iPhone 7 je horúca novinka tejto jesene, ktorá ešte nie je dlho v predaji a my už vieme, ako vyzerá zvnútra. Ak vás zaujíma, z čoho sa toto zariadenie skladá a čo sa v jeho útrobách nachádza, v tomto článku vám to prezradíme.

Zariadenie sme nerozoberali my, ale veríme, že aj k redakčnej pitve sa v budúcnosti dostaneme. Medzi prvými, kto iPhone 7 rozobral je spoločnosť (výrobca servisného náradia) iFixit. Tá je známa tým, že všetky novinky najznámejších výrobcov smartfónov niekoľko dní po predstavení rozoberie do poslednej skrutky. Nevyhol sa tomu ani iPhone 7.

Zrekapitulujme si, s čím chce spoločnosť Apple svojich stálych fanúšikov zaujať, resp. presvedčiť používateľov konkurenčných platforiem, aby nastúpili na loď Apple.

Model telefónuApple iPhone 7
Operačný systémiOS 10
Formát SIM kartySingle Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 32 – 256
ProcesorApple A10 Fusion, štyri jadrá
Displej, počet fariebIPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 1334 × 750
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartunie
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, áno, nie (Lightning), áno, áno
Podpora sietíGSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE
Fotoaparát / video12 MPx, f/1,8, OIS, 4K (30 fps)
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 1960 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]14 / 240
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]138 × 67 × 7 / 138

 

Toľko z parametrov, ale omnoho viac informácií a reálnych dojmov sa dozviete v redakčnej recenzii, ktorú vám odporúčame – iPhone 7: Stále najlepší.

Prejdime teda k samotnej pitve tohto zariadenia, ktorá už na samom začiatku ukazuje zmeny oproti predchodcovi – iPhone 6s. Samozrejmosťou zostáva rozoberanie cez LCD panel (po odstránení dvoch skrutiek v spodnej časti), ktorý sa opatrne oddelí od zadného krytu s ostatnými súčiastkami. Pozor treba dávať na špeciálne lepiace pásky (adhesive), ktoré sú pomerne silné a precízne osadené kvôli certifikácii IP67 (vode a prachu odolnosť). Ako vidieť, displej sa už nevyklápa dovrchu, ale otvára sa na spôsob „knižky“. Taktiež aj konektory LCD displeja a prednej kamery so senzormi majú svoje nové umiestnenie v pravom boku. Predchádzajúci model mal tieto konektory umiestnené v pravej vrchnej časti (pod zadnou kamerou).

Pokračujeme odpojením konektora batérie a dvoch konektorov LCD displeja, ktoré sú v tesnej blízkosti. Vo vrchnej časti sa odpája konektor prednej kamery so senzormi.

Nasleduje odobratie zadnej kamery, ktorá má oproti predchodcovi niekoľko vylepšení. Pýši sa clonou f/1.8 (lepšie snímky za zhoršených sveteľných podmienok) a 6-prvkovým objektívom. Rozlíšenie zostalo zachované – 12 Mpx. Novinkou je taktiež LED prisvetlenie, ktoré sa skladá zo štvorice LED diód.

Ďalším krokom je odobratie súčiastky, ktorá z časti nahradila 3.5 mm audio konektor. Táto súčiastka sa má nazývať barometrický prieduch. Ten je dokonale utesnený, aby sa cez neho nedostala voda ani nečistoty do vnútra zariadenia. iPhone 7 používa tento prvok na vyrovnanie vnútorného atmosferického tlaku, aby bol výškomer v zariadení čo najpresnejší.

iphone7-6_nowat

Pokračujeme odobratím TAPTIC ENGINE, ktorý je pomerne veľký a sčasti zasahuje do miesta, kde sa predtým nachádzal 3.5 mm audio konektor. TAPTIC je zjednodušene motorček, ktorý vytvára vibračnú odozvu pri stláčaní nového (ne-mechanického) tlačidla a pri používaní funkcie 3D Touch (tlačidlo i displej sú citlivé na tlak).

iphone7-1_nowat

Následne sa odoberie batéria, ktorá je zospodu prilepená špeciálnou páskov. Avšak, páska má vonku jeden koniec („ťahadlo“), ktorým pri opatrnom ťahaní odstránime celú pásku spod batérie, čím sa bude dať jednoducho odstrániť. 3,8 V batéria má kapacitu 1960 mAh a výkon 7,45 Wh. (iPhone 6s má výkon batérie 6,55 Wh)

Ideme ďalej a nasleduje odobratie reproduktora, ktorý je dobre izolovaný, aby sa predišlo vniknutiu tekutín do zariadenia. Na reproduktore sa nachádza aj nalepovacia Wi-Fi anténa, ktorá sa pripája k základnej doske.

Ukážeme si aj odoberanie SIM karty, ktoré je oproti predchodcovi mierne pozmenené, ale hlavnú zmenu zaznamenal samotný šuplík, ktorý má gumené tesnenie. Utesnený je taktiež kolík, ktorý vytláča šuplík von.

iphone7-14_nowat

Pokračujeme tým najhlavnejším komponentom – odobratím základnej dosky, ktorá je „strojvodcom“ celého zariadenia. Základná doska obsahuje viacero čipov a súčiastok, ktorých podrobný popis nájdte nad jednotlivými obrázkami.

iphone7-15_nowat

  • Červená: SK Hynix H23QEG8VG2ACS 32 GB Flash
  • Oranžová: Murata 339S00199 Wi-Fi / Bluetooth modul
  • Žltá: NXP 67V04 NFC Controller
  • Zelená: Dialog 338S00225 Power Management IC
  • Svetlo modrá: Qualcomm PMD9645 Power Management IC
  • Tmavo modrá: Qualcomm WTR4905 Multimode LTE Transceiver
  • Ružová: Qualcomm WTR3925 RF vysielač-prijímač

iphone7-17_nowat

  • Červená: Apple A10 Fusion APL1W24 SoC + Samsung 2 GB RAM LPDDR4
  • Oranžová: Qualcomm MDM9645M LTE Kat. 12 Modem
  • Žltá: Skyworks 78100-20
  • Zelená: Avago AFEM-8065 zosilňovací modul
  • Modrá: Avago AFEM-8055 zosilňovací modul

iphone7-16_nowat

  • Červená: Bosch Sensortec BMP280 – senzor barometrického tlaku
  • Oranžová: Apple / Cirrus Logic 338S00105 Audio Codec
  • Žltá: Cirrus Logic 338S00220 Audio zosilňovače (x2)
  • Zelená: Lattice Semiconductor ICE5LP4K
  • Svetlo modrá: Skyworks 13702-20 Diversity Receive Module
  • Tmavo modrá: Skyworks 13703-21 Diversity Receive Module
  • Ružová: Skyworks 77363-1

iphone7-18_nowat

  • Červená: Avago LFI626
  • Oranžová: NXP 610A38
  • Žltá: TDK EPCOS D5315
  • Zelená: Texas Instruments 62W8C7P
  • Svetlo modrá: Texas Instruments 65730A0P Power Management IC

iphone7-19_nowat

Od najpodstatnejšej časti prejdeme k zostave lightning konektora, ktorý ma časť flex kábla pod základnou doskou. Tento kábel sa opatrne odlepí a v spodnej časti, priamo pri konektore, je potrebné odskrutkovať dve skrutky. Okrem samotného lightning konektoru sa tu nachádzajú dva mikrofóny a dva reproduktorové uzávery s mriežkami.

Od spodnej časti prejdeme k vrchnej, a to priamo k odobratiu anténneho flex kábla a flex kábla tlačidiel regulácie hlasitosti, napájania a tichého režimu. Všetky tlačidlá sú dostatočne utesnené, aby sa predišlo prípadnému poškodeniu tekutinou.

V tejto časti rozoberieme LCD panel, s ktorého odstránime flex kábel so senzormi a novou 7 Mpx kamerou (kamera ponúka elektronickú stabilizáciu obrazu). Pod flex káblom sa nachádza dobre utesnené slúchadlo, ktoré je v tomto zariadení použité aj ako druhý reproduktor. iPhone 7 / 7 Plus sa vyznačuje „stereo“ zvukom.

Predposledná časť je ďalšiou novinkou v modeloch iPhone 7 / 7 Plus – Home Button, ktorý je nestlačiteľný. Môže sa zdať, že tlačidlo je súčasťou displeja a spolu tvoria jeden celok. Opak je však pravdou a tlačidlo „domov“ je oddeliteľná súčasť displeja, ktorá disponuje izoláciou a dobre odoláva vode i prachu.

iphone7-27_nowat

Týmto sa dostávame k záveru pitvy zariadenia Apple iPhone 7. Pohľad na rozobraté zariadenie so všetkými komponentmi. Novinky z dieľne Apple sú zaujímavými zariadeniami, ktoré majú špičkový výkon, takmer nezmenený, ale stále vskusný dizajn a veľký záujem zo strany používateľov. Najväčšou výhodou však zostáva dokonalá symbióza hardvéru a softvéru.

iphone7-28_nowat

 

Zdroj fotografií a popis komponentov: www.iFixit.com

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE