Novinka z dielne Google – smartfón Google Pixel XL, hrá tú najvyššiu ligu, minimálne čo sa výkonu a hardvéru týka.

Je to jeden z najvybavenejších smartfónov súčasnosti a konkurenti sa môžu pomaly, ale isto „triasť“. Otázka dizajnu je v tomto prípade na uhle pohľadu, ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. Nám sa (subjektívne) Google Pixel XL celkom pozdáva, ale iba v čiernej matnej farbe.

pixel-xl-family_nowat

Google Pixel XL sa objavil v rukách technikov známeho výrobcu náradia – IFIXIT a nemohol skončiť inak, ako rozobraný do poslednej súčiastky. My sme si ich prácu pozreli a konštatujeme, že Google navrhol toto zariadenie veľmi precízne a takmer všetky komponenty sú ľahko vymeniteľné. Nakoniec aj IFIXIT udelil Pixelu XL hodnotenie v tabuľke obtiažnosti rozoberania (servisu) – 6 z 10 bodov.

google-pixel-phone_nowat

To je dobré hodnotenie a v porovnaní s inými zariadeniami od spoločnosti HTC je Pixel ľahko opraviteľný telefón. Preto hovoríme o zariadeniach HTC, lebo spoločnosť HTC je výrobcom noviniek od Google (Pixel / Pixel XL). Ale dobrá správa je, že Google (pravdepodobne) zobral kompletné konštrukčné spracovanie na seba a to sa mu podarilo. V prípade zariadení pod vedením HTC je konštrukčné spracovanie zbytočne komplikované. Jediná súčasť, ktorá je z konceptov HTC zachovaná a pritom aj najťažšie odstrániteľná, je rám medzi LCD displejom a zadným krytom. Jeho odstránenie si vyžaduje dobrú zručnosť (skúsenosti) a vysokú opatrnosť, aby bol znovu a bez poškodení použiteľný. Ostatné komponenty sú – „škola hrou“ .

pixel-9_nowat

Prvým krokom, s ktorým „borci“ z IFIXIT začali, je odobratie LCD displeja. Ten je z pohľadu našich skúseností dobre riešený a prípadná výmena bude s dávkou opatrnosti bezproblémová. Avšak, napr. Apple iPhone má zo servisného hľadiska stále navrch. (Špecifikácia: 5.5″ AMOLED displej / QHD – 1440 x 2560 Px (534 ppi)  / 2.5D Gorilla Glass 4)

Druhý krok. Odobratie stredového rámu (medzi zadným krytom a LCD displejom) bude najťažšia záležitosť pri servise Google Pixel XL. Rám je akoby „lisovaný“ a extrémne zarazený do zadného krytu. Obdobne to má riešené viacero zariadení od spoločnosti HTC. Pozrite si aj najkomplikovanejší telefón v histórii, ktorý sme aj my zdolali – Pozrime sa dnu: HTC OneM7  

Tretí krok je odstránenie batérie, ktorá je o rám pripevnená dvomi silnými „lepkami“. Tie však majú „ťaháky“, ktorými sa jednoducho z pod batérie vytiahnu a tým je batéria uvoľnená. Obdobné riešenie používa viacero výrobcov smartfónov (takmer všetci). Batéria má kapacitu 3450 mAh (Li-ion Polymer / 3,85 VDC / 13,28 WH)

Nasleduje odobratie základnej dosky, na ktorej je umiestnený výborný 12,3 Mpix (f/2.0) fotoaparát, ktorý sa hlási na prvé miesto v kategórii – fotomobil roka. Opodstatňujú to aj rôzne porovnania s inými top zariadeniami. Následne je na rade predná 8 Mpix kamera a sekundárna (spodná) doska.

Všetky komponenty a súčiastky sú tak jednoducho odoberateľné, že ich nebudeme podrobne rozpisovať, ak si chcete pozrieť podrobný popis a každú jednu súčiastku – KLIKNITE TU. (Alebo video – TU)

Špecifikácia základnej dosky a jednotlivých čipov

pixel-7_nowat

pixel-8_nowat

Na záver konštatujeme, že servis smartfónu Googlu Pixel XL je (bude) pomerne jednoduchý. Na reálny test tohto zariadenia (ak sa do redakcie dostane) sa tešíme.

Zdroj: www.ifixit.com

Pozrite si aj:

VIDEO: Google Pixel má cenu ako iPhone, Android s asistentom a najlepší fotoaparát na trhu

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE