HDMI 2.1 prináša značný skok v podpore nových technológii oproti predchádzajúcim verziám a prináša tak podporu videa v 8K s obnovovacou frekvenciou 60Hz.

Ide o očakávaný krok, pretože konkurenčné technológia ako napríklad DisplayPort už podporujú 8K rozlíšenie.

Okrem podpory 8K sa zvýšila obnovovacia frekvencia rozlíšenia 4K z doteraz podporovaných 60Hz na 120Hz a taktiež sme sa dočkali aj podpory rozlíšenia 10K s obnovovacou frekvenciou už rovno 120 Hz v prípade viacerých pripojených displejov.

Audio Return Channel je funkcia (ARC), ktorá eliminuje potrebu separátneho audio kábla v prípade pripojeného audio zariadenia a aj tu sme sa dočkali aktualizácie v podobe podpory pokročilých zvukových technológií ako je napríklad Dolby Atmos, či DTS: X pre podporu pripojených zariadení ako sú domáce kiná, či Soundbary.

Ako sa tiež dalo očakávať, tak HDMI 2.1 prináša podporu pre dynamické metadáta pre obsah HDR. Čo znamená lepší jas, hĺbku, kontrast, atď. Herný režim VRR (Variable Refresh Rate) prehĺbi herný zážitok.

Samozrejme HDMI 2.1 je spätne kompatibilné s predchádzajúcimi verziami a pracuje sa na rovnakom konektore HDMI ako sa používalo doteraz. Do produkcie by sa táto špecifikácia mala dostať zhruba v druhom kvartáli tohto roku.

Viac o HDMI 2.1 si môžete prečítať tu: HDMI 2.1

Zdroj: fossbytes.com
Zdroj obrázku: HDMI Forum

Značky: