Nový identifikátor by mal plne nahradiť rodné číslo v roku 2030.

Takzvané BIFO číslo je skratka pre bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby, ktorý by sa mal začať používať namiesto rodného čísla pre jednoznačné identifikovanie slovenských občanov. BIFO číslo sa prvýkrát na Slovensku medializovalo v roku 2015. Vtedy nám zmenu z používania rodných čísel na BIFO odporučila Európska únia.

Dôvody na prechod na nový identifikátor sú dva. Z rodného čísla sa dá vyčítať dátum narodenia a ako iste viete, dnes je kladený veľký dôraz na ochranu osobných údajov. Väčším problémom je fakt, že aktuálne rodné čísla sa môžu v budúcnosti vyčerpať. Rodné číslo sa na Slovensku používa od roku 1954 a od roku 2053 prestane byť tento identifikátor podľa ministerstva vnútra jednoznačný.

BIFO identifikátor bude tvoriť náhodné desaťmiestne číslo, ktoré vygeneruje kryptografický kľúč. Tento identifikátor bude nemenný, uvádzaný v dokladoch človeka a bude slúžiť na jeho jednoznačné identifikovanie napr. v rámci komunikácie s úradmi.

Slovenská vláda aktuálne zapracováva pripomienky do návrhu zákona, ktorý by mal platiť od januára 2020. Ak sa tak stane, prvé BIFO identifikátory sa objavia v občianskych a vodičských preukazoch od apríla 2020. Do roku 2030 by sa mali v dokumentoch používať aj rodné číslo aj BIFO, následne ostane iba BIFO identifikátor.

K BIFO identifikátoru sa vyjadrilo aj združenie Slovensko.Digital. To považuje zavedenie BIFO čísla za správny krok, avšak kritizuje spôsob, akým bude tento identifikátor generovaný. Náhodné generovanie podľa kľúča môže totiž spôsobiť, že niekto bude mať rovnaké BIFO číslo, ako je rodné číslo iného obyvateľa a môže sa to mýliť. Takisto sa môže stať, že sa viaceré BIFO čísla budú líšiť iba v jednej cifre.

Združeniu sa tiež nepáčia ďalšie identifikátory, ktoré slovenská vláda navrhuje. Spoločne s BIFO by totiž mali vzniknúť tzv. sektorové identifikátory, ktoré každému človeku pridelia sociálna a zdravotné poisťovne. Vy svoje sektorové identifikátory nebudete poznať, budú slúžiť iba pre interné účely komunikácie medzi úradmi. Otázne je, či sú tieto ďalšie identifikátory potrebné, keď budeme používať BIFO.

Ľubor Illek zo Slovensko.Digital upozorňuje, že náklady na implementáciu takto komplexnej identifikácie osôb, ktorá využíva viaceré interné identifikátory, môžu dosiahnuť až 250 miliónov eur.

Zdroj: Pravda

Prečítajte si aj:

Nezávislí odborníci zo Slovensko.Digital hodnotia metodikou Red Flags 5 nových štátnych IT projektov v hodnote viac ako 100 miliónov Eur

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit