Zariadení a modulov pre inteligentnú domácnosť je na trhu obrovské množstvo, čo znamená, že viete k vášmu systému, resp. riadiacej jednotke pripojiť takmer všetko.

Naozaj takmer všetko! Problémom ale je, že nie všetky moduly a zariadenia sú úplne jednoduché na inštaláciu. Medzi jednotlivými zariadeniami sú z pohľadu pripojenia a sprevádzkovania veľké rozdiely. Niektoré zapojíte úplne jednoducho, bez akejkoľvek odbornej spôsobilosti alebo predchádzajúcich skúseností. Na iné zas potrebujete ovládať aspoň základy „elektriky“, aby ste sa nezranili a nepoškodili zariadenie, prípadne nepôsobili škody na majetku. Pri tých najzložitejších budete potrebovať odbornú pomoc, resp. technika, ktorý vám zariadenie bezpečne nainštaluje a sprevádzkuje.

Taktiež si je potrebné uvedomiť, že ak budujete inteligentnú domácnosť, tak to robíte pre seba a zariadenia sú vo vašom dome. Tým chceme povedať, že sa v žiadnom prípade neoplatí šetriť na zariadeniach a už vôbec nie na technickej pomoci, ktorá vám ich nainštaluje tak, ako to má byť. Samozrejme, nebavíme sa o tých jednoduchých zariadeniach. Bezpečná inštalácia je dôležitá aj kvôli vašej ochrane do budúcna.

To platí aj pre samotnú nehnuteľnosť. Ak máte dom/byt poistený a bola by (náhodou) takýmto zariadením zapríčinená škoda (požiar a pod.), tak je veľmi podstatná informácia, či ste si to inštalovali sami alebo vám to inštaloval certifikovaný technik. Je to veľmi podobný scenár, ako v prípade opráv alebo revízií plynových kotlov a pod.

Jednoduchá inštalácia – plug&play  

Takýchto zariadení je najviac, a to je dobre. Sú to zväčša zariadenia, ktoré je vidieť. Ide o rôzne inteligentné senzory, ako napríklad – pohybové senzory, senzory na detekciu plynov, merače kvality vzduchu, dverové senzory, záplavové senzory, rôzne ovládače, kamery a mnoho ďalších zariadení. Samotná inštalácia takýchto zariadení, resp. pridávanie do systému prebieha vo väčšine prípadov tak, že vyvoláte proces párovania v systéme riadiacej jednotky a následne tento podnet potvrdíte na samotnom zariadení (stlačením príslušného tlačidla raz, alebo 3-krát, podľa zariadenia). Zariadenie môžete začať ihneď používať, prípadne pred prvým použitím upraviť jeho parametre, ak to dané zariadenie umožňuje. Hotovo, môžete používať.

Občas sa môže stať, pri špecifických zariadeniach, že budete potrebovať najskôr aplikáciu od konkrétneho výrobcu, kde zariadenie pridáte, nastavíte a až potom ho môžete spárovať s riadiacou jednotkou inteligentnej domácnosti. Ide zväčša o zariadenia, ktoré neboli primárne určené pre smarthome riešenia, ale postupom času dostali úpravu softvéru, ktorý to umožňuje. To je, samozrejme, výhodou, nakoľko ide často o špecifické zariadenia, ktoré by sme inak nemohli v ekosystéme inteligentnej domácnosti používať. Takéto, ale aj vyššie uvedené zariadenia nainštalujete veľmi jednoducho a samostatne, bez odbornej pomoci.

Za pozornosť určite stojí regulátor prietoku plynu/vody – Popp. Tento regulátor je praktický, jednoducho sa inštaluje/páruje a nevyžaduje žiadne zásahy do potrubia alebo elektroinštalácie. Okrem toho, že je tento regulátor praktický a mnohé situácie vám uľahčí, tak vám môže domácnosť aj zachrániť. Ak tento regulátor skombinujete so záplavovým senzorom alebo so senzorom na detekciu plynu, tak môžete kľudnejšie spávať alebo skôr opúšťať svoj domov. Ak záplavový senzor zaregistruje únik vody, tak regulátor automaticky uzavrie jej hlavný prívod, čím predídete takej malej rodinnej katastrofe. Rovnako to platí aj v prípade úniku plynu a pod.

Inštalácie pre skúsenejších

Do tejto sekcie patria zariadenia, ktoré si síce viete nainštalovať samostatne, nakoľko nezasahujete do rozvodu elektrického prúdu a pod., ale o úplne jednoduchú inštaláciu nejde. V tomto prípade ide skôr o znalosť základného programovania, ktoré vyžaduje určité skúsenosti, ale ak sa pohybujete v „IT“ sfére, tak by vám nemalo robiť problém sa to postupne naučiť a prísť na rôzne princípy fungovania a pridávania jednotlivých zariadení. Základom je pridávanie a nastavenie pluginov, programovanie v LUA kóde a pod. Ako jednoduchý príklad uvedieme skvelý produkt, ktorý premení aj starší audio systém na zariadenie, ktoré bude spolupracovať s vašou inteligentnou domácnosťou.

iEast Stream Pro M30 je malá hliníková škatuľka, ktorá ponúka množstvo funkcií. iEast sa pomocou aplikácie (iEAST Play) pripojí k vašej Wi-Fi sieti (alebo LAN káblom priamo k routeru), pričom je ihneď pripravený na používanie. Poslaním tohoto zariadenia je spraviť z každého audio-systému multimediálnu stanicu, ktorú budete ovládať cez smartfón alebo ju pridáte ako virtuálne zariadenie k systému Fibaro. iEast sa pripája k audio-systému pomocou 3,5mm audio konektora, pričom dokáže prenášať vysokokvalitný Hi-Fi zvuk. K zariadeniu prislúcha aj diaľkový ovládač.

Aplikácia iEast Play (zdarma pre iOS a Android) ponúka intuitívne prostredie a hudbu môžete prehrávať z vášho telefónu, NAS alebo z rôznych hudobných streamovacích služieb, ktoré sú prepojené priamo s aplikáciou – napr. Spotify (iba verzia premium), Tidal, Napster, TuneIn, internetové rádiá a pod. Taktiež podporuje multiroom audio, čiže sa dokáže spojiť s inými iEast modulmi a prehrávať hudbu na viacerých audio systémoch súčasne, a to bez akéhokoľvek omeškania. Synchronizácia funguje skutočne špičkovo. V aplikácii nájdete aj pokročilý hudobný prehrávač a nechýba ani podpora AirPlay, DLNA, Android a UPnP.

Partnerom seriálu začíname s inteligentnou domácnosťou je SmarterHOME, oficiálny distribútor značky FIBARO a produktov pre domácu automatizáciu.

Samozrejmosťou je možnosť iEast integrovať do systému Fibaro ako virtuálne zariadenie (nutnosť pluginu) a využiť všetky jeho možnosti v spojení s automatizáciou domácnosti. Plugin je nutné stiahnuť, pridať a napokon nastaviť všetky parametre zariadenia podľa potreby. iEast môžete naprogramovať podľa potrieb a zapojiť ho do rôznych automatizácií. V praxi to môže vyzerať tak, že otvoríte vchodové dvere a ihneď sa spustí audio-systém s obľúbenou rádiostanicou. Alebo zapnete v kúpeľni svetlo, pričom sa automaticky spustí v danej zóne rádio. Je to jednoduché a praktické zariadenie, ktoré je využiteľné mnohými spôsobmi

Pokročilé inštalácie, pri ktorých budete potrebovať odbornú pomoc (technika)

Táto skupina zariadení má spoločného menovateľa – potrebu odbornej montáže. Sú to zväčša malé moduly, ktoré sa inštalujú do elektrikárskych krabíc, kde je vyššie napätie, ktoré môže byť pri neodbornej manipulácii veľmi nebezpečné a v tom najhoršom prípade až smrteľné. Každý modul má v balení schému zapojenia, ktorá je určená pre elektrikára, ktorý má tieto moduly zapájať. Inak tomu nebolo ani v našom prípade a montáž na „vlastnú päsť“, bez znalosti elektroinštalácií neodporúčame. Môžete poškodiť zariadenia, ale aj ohroziť vlastné zdravie.

Ak máte skúsenosti s elektroinštaláciami a trúfate si na montáž takýchto zariadení, tak nezabúdajte na fakt, že ak by sa do budúcna niečo stalo, chybou modulu alebo vaším zapojením, tak môže dôjsť k situácii, že vám poisťovňa nepreplatí vzniknuté škody. Pri poistenom dome/byte by sme sa určite spoľahli na odbornú inštaláciu školeným technikom, ktorý vám na danú inštaláciu vystaví potrebné dokumenty, o ktoré sa môžete oprieť. Ale nie je to pravidlom iba pre poistené domy/byty, ak aj poistku nemáte a robíte takúto inštaláciu prvýkrát, odporúčame vám, aby ste si zavolali technika. Montáž niektorých modulov nie je naozaj jednoduchá.

„Najväčšou výhodou takýchto modulov je ich všestranné využitie na rôzne účely, od možnosti ovládania pôvodného osvetlenia, cez ovládanie žalúzií s presným nastavením polohy, až po ovládanie klimatizácií, vykurovania, zavlažovania, elektrickej brány, garážových dverí a pod. Možností je nespočetne veľa a práve tieto moduly robia domácnosť pokročilou v rámci jej „inteligencie“, resp. správania sa všetkých zariadení na základe aktuálnej situácie. Ak sa zmení situácia, zmení sa aj činnosť domácnosti, a to všetko bez vášho zásahu, raz nainštalujete, naprogramujete, nastavíte a potom si už iba vychutnávate benefity.“

Výhodou týchto modulov alebo segmentov, ktoré nainštalujete priamo do elektrikárskych krabích alebo rozvodnej skrine je, že môžete do automatizácie zapojiť všetky súčasti pôvodnej elektroinštalácie. Samozrejme, moduly nie je vidieť. Samotná inštalácia prebieha jednoduchšie počas stavby alebo prerábania domu/bytu, nakoľko nie je potrebné robiť prípadné úpravy. Nie je to však nutnosťou, moduly boli vyvinuté práve tak, aby sa dali nainštalovať do elektrikárskych krabíc, teda už do postaveného a obývaného domu/bytu. Občas však môžete naraziť na problémy, ktoré nie je vždy jednoduché riešiť. V našom prípade vznikol problém počas inštalácie relé spínaču Fibaro, ktorý potrebuje k svojej funkčnosti „nulu“ (nulák). Ten v rozvode dvojvypínača nebol, čo je problém.

Aby sme mohli modul reálne vyskúšať, tak sme museli z konkrétneho elektrického okruhu „nulu“ dotiahnuť. Tá bola prítomná na rozvode lustra, a tak sme ju po stene stiahli aj k vypínaču, aby všetko fungovalo. Bol to však iba test, ak to budete mať na stálo, tak „nulák“ vám asi nebude visieť po stenách. Bolo by potrebné spraviť drážky, zapracovať ho a pod., čo je relatívne veľký zásah. Preto si treba pred samotnou kúpou/inštaláciou všetky náležitosti overiť, aby ste nezostali prekvapení. Tento problém sa týka XY relé modulov a pod. Ale napr. Fibaro stmievač „nulu“ nepotrebuje.

Taktiež si treba dávať pozor na nové a prísnejšie vyhlášky, ktoré hovoria o tom, že elektrikárska krabica musí byť celá – nepoškodená. Často sa stáva, že ak je pre modul malá, tak sa prerazí jej zadná časť a zväčší sa otvor. S tým však môže mať napr. poisťovňa alebo revízny technik problém. Takže si treba preveriť aj túto skutočnosť, či sa vám moduly do krabice zmestia. Väčšinou je to v pohode, akurát pri starších stavbách a bytoch môžete na tento problém naraziť častejšie. Ak potrebujete školeného technika a odborné poradenstvo, tak sa môžete obrátiť na spoločnosť SmarterHOME, ktorá vám pomôže v oboch prípadoch.

V tejto sekcii dávame do pozornosti rôzne spínacie relé moduly a stmievacie moduly, ktoré nie je úplne jednoduché nainštalovať, pričom budete potrebovať technika, ale výsledok stojí zato. Okrem pohodlia a automatizácie procesov môžete mať pod drobnohľadom aj kompletnú spotrebu energie vašej domácnosti, čím môžete neustále optimalizovať a vo výsledku šetriť.

Partnerom seriálu začíname s inteligentnou domácnosťou je SmarterHOME, oficiálny distribútor značky FIBARO a produktov pre domácu automatizáciu.

V e-shope spoločnosti SmarterHOME.sk nájdete aj všetky vyššie uvedené zariadenia.

Prečítajte si aj: 

Začíname s inteligentnou domácnosťou: Riadiaca jednotka je základným pilierom. Akú a podľa čoho si vybrať?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE