Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak túžite po zvýšení svojho majetku a generovaní pasívneho príjmu, investovanie môže byť na dosiahnutie týchto cieľov užitočným nástrojom. Pre dosiahnutie dobrých výsledkov sa však treba zoznámiť s dostupnými možnosťami a vedieť, čo všetko ich využitie v praxi so sebou prináša. Platí to aj v prípade investovania do komodít, o ktorom si teraz niečo povieme.

Čo sú to komodity?

Za komodity považujeme všetky základné tovary, ktoré sa používajú v obchode a je možné ich zameniť s inými tovarmi rovnakého druhu. Medzi komodity patrí nielen zlato a ropa, ale dokonca aj obilniny, zemný plyn či hovädzie mäso.

Prečo investovať do komodít?

Investovanie do komodít je jedným z dôležitých aspektov diverzifikácie portfólia a môže byť atraktívnou možnosťou pre obchodných stratégov. Komodity, ako suroviny a základné produkty, hrajú kľúčovú úlohu vo svetovej ekonomike a majú svoje miesto v investičnom svete z viacerých dôvodov. Prečo by ste mali investovať do komodít?

1. Investovanie do komodít rozšíri vaše investičné portfólio

Ak ste zvyknutí na tradičné cenné papiere, vďaka investovaniu do komodít rozšírite svoje portfólio o nové položky. Výnosy z komodít sú odlišné od akcií a dlhopisov, a preto bude vaše portfólio diverzifikované a stabilnejšie.

2. Komodity môžu pomôcť v období volatility trhu

Ceny komodít a akcií sú často v protiklade, preto je investovanie do komodít výhodou, ak akcie nemajú ustálenú hodnotu alebo klesajú. Pokiaľ akciový trh podľahne volatilite, a teda nastane kolísanie hodnoty aktív prípadne ich výnosovej miery, komodity si môžu svoju cenu držať, a tak vytvoriť stabilný výnos. Avšak ani tu neexistujú záruky voči strate a pri investovaní treba byť opatrní.

3. Možné zabezpečenie proti inflácii

Inflácia všeobecne narúša hodnotu akcií a dlhopisov. Komodity často v období inflácie vykazujú silný výkon, a preto môžu byť bezpečnejšie. Avšak i v tomto prípade platí, že volatilita v oblasti komodít je vysoká, a preto je vhodné investovať s rozumom.

Zdroj: Sodel Vladyslav / Shutterstock.com
Akciové trhy

Ako je možné investovať do komodít?

1. Nákup fyzických komodít

Najzákladnejšou možnosťou, ako investovať do komodít, je nákup zlata, drahých kovov alebo iných typov komodít. Častou voľbou je práve nákup zlata, pretože zlato pôsobilo ako bezpečná investícia už za čias našich starých mám. Už vtedy nebola lepšia investícia do budúcnosti, ako nakúpiť zlato. Jeho hodnotu poznali už naši predkovia a dobre vedeli, že jeho cena je stála alebo sa pomaly vyvíja k lepšiemu.

2. Budúce kontrakty alebo nákup produktov na burze

Tento typ obchodovania s komoditami je určený pre odborníkov a sofistikovaných obchodníkov, ktorí sa burze a investovaniu rozumejú. Zaujímavý je vyššími výnosmi, ale má tiež vyššiu mieru volatility. Obchodovanie na tomto poli môže byť veľmi špekulatívne, a preto je vhodné najmä pre ľudí s prehľadom na trhu.

3. Nákup podielových alebo indexových fondov

Na investovaní do komodít sa môžete podieľať aj prostredníctvom podielových a indexových fondov, ktoré investujú práve do podnikov, čo súvisia s komoditami. Pre tento typ investovania je taktiež potrebné disponovať znalosťami v oblasti obchodovania.

Aké sú riziká obchodovania s komoditami?

Ceny komodít môžu byť nadmieru volatilné, čo predstavuje veľké riziko. Zároveň investovanie do komodít predstavuje riziko aj v tom, že  trh môže byť ovplyvnený mnohými nepredvídateľnými neistotami, ako sú poveternostné podmienky, katastrofy či epidémie, vládne nariadenia alebo rôzne svetové udalosti. Toto všetko môže mať negatívny vplyv na cenu komodít a investície tak môžu stratiť hodnotu.

Tento článok neslúži ako investičné poradenstvo. Riziko investovania je vždy v istej miere prítomné, a preto je vhodnejšie obchodovanie so svojím kapitálom konzultovať s odborníkmi, ktorí vás na možné riziká upozornia a poradia vám, ako dosiahnuť vytýčené ciele.

Značky: