Reklamy na liečebné procedúry alebo zázračné prípravky sú dominantou v reklamných systémoch.

Nepríjemná skutočnosť, na ktorú upozorňujeme, sa deje už niekoľko mesiacov. Reklamy, ktoré vám sľubujú zázračný liek na rôzne typy chorôb, tvoria pravidelnú súčasť inzercie v reklamných systémoch od Googlu alebo iných poskytovateľov. Pri sledovaní videa na YouTube si pozriete 5 reklám na alkohol po sebe. Nie však priamo, ale v rámci postupného zverejňovania počas sledovania videa. Na internetových stránkach vedú medicínske produkty, aspoň sa za také chcú vydávať.

Kreditná karta – konečný bod

Počas surfovania na internete môžete nájsť aj príklad tejto stránky, ktorú uvádzame vo forme obrázka nižšie. Neprikladáme na ňu link, pretože ide zjavne o rozporuplnú stránku, na ktorú nechceme, aby ste klikli. Je lepšie sa jej vyhnúť, pretože je zapojená do série ďalších stránok s cieľom získať od vás informácie z kreditnej karty.

falosne stranky podvodZdroj: TOUCHIT

Dá sa hovoriť o tom, že na stránke, ktorá zobrazuje takýto typ reklám, nájdete tri a viac reklamných odkazov na liečenie rôznych chorôb. Napríklad plesne na nohách, problémy s duševným zdravím alebo liečenie zraku či mužskej potencie. Cyklicky sa opakujú podvody s SMS správami, na ktoré upozorňujú aj samotné banky a takisto podvody s falošnými obchodmi, na ktoré napríklad upozornil ESET a zverejnil ich zoznam.

falosne stranky podvodZdroj: TOUCHIT

Vyzerajú ako skutočné

Umelá inteligencia a výrazne zlepšené prekladové schopnosti slovníkov zasiahli aj segment falošných stránok. Tie sú kompletne preložené a zdanlivo ide o legitímnu slovenskú stránku. V tom je jedno z veľkých rizík, pretože v našom regióne kedysi anglický jazyk v podobných službách znamenal podvod alebo minimálne zbystrenie pozornosti používateľov.

Dnes, keď sú stránky napísané takmer dokonalou slovenčinou, je ťažké rozoznať, že ide o podvod. Spoľahnúť sa môžete len na ich hodnotenie reputácie na základe antivírusového softvéru tak, ako je to uvedené aj na obrázkoch v tomto článku.

Nahlasovanie príspevkov

Na sociálnych sieťach máte možnosť nahlásiť nevhodnú reklamu, takisto aj pri konkrétnych článkoch, kliknutím na tlačidlo odstránenia reklamy. V tomto prípade sa opýta služba, prečo chcete reklamu odstrániť. Vo svojej podstate nie je možné, aby sa viac nezobrazovala. Ide len o to, aby algoritmus nabudúce navrhol iný typ zobrazovaného obsahu.

Veterné mlyny

Z našich skúseností nie je boj proti falošným stránkam dostatočný ak algoritmus nezruší zobrazovanie konkrétneho obsahu. Vyžaduje jednoznačne preukázateľný faktor podvodu a ten sociálna sieť nemá. Vysokú šancu na zablokovanie príspevku máte, ak sa dotýka politickej témy. Ak však ide o dezinformácie v oblasti medicínskych informácií, šanca na odstránenie príspevku je malá.

falosne stranky podvodZdroj: TOUCHIT

Naša skúsenosť

Na náš pokus o nahlásenie odstránenia takéhoto reklamného obsahu sme dostali informáciu, že príspevok neporušuje zásady publikovania na konkrétnej sociálnej sieti. Trvalo to 2 dni a išlo o Facebook, ktorý aj naďalej zobrazoval sporný obsah.

Je zrejmé, že sociálne siete nemajú dosah na všetky príspevky a takisto nemajú možnosť obsah preverovať jednotlivo. Je mimo záberu rozpoznávacích algoritmov, čo je a čo nie je liečebný prípravok alebo prípravok, ktorý by mohol pomôcť vyriešiť konkrétny zdravotný problém. Škoda, že filtrom prejdú aj do očí bijúce hlúposti.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.