Spoločnosť ZeroTech predstavila na výstave CES v Las Vegas zaujímavého drona DOBBY, ktorý má veľmi slušnú výbavu, ale pomerne vysokú cenovku.

Kompaktným ho nerobia len rozmery 35 x 67 x 36.8 mm (hmotnosť 199 gramov), ale aj ramená s vrtuľami, ktoré sa manuálne sklápajú do jeho útrob. DOBBY je označovaný ako selfie dron, ktorý vás bude nasledovať (alebo prenasledovať J ) a pritom fotografovať alebo natáčať. Všetko presne tak, ako si v mobilnej aplikácii nastavíte. Výrobca hovorí o prívetivom a jednoduchom používateľskom prostredí aplikácie, cez ktorú sa dron ovláda.

DOBBY disponuje funkciou automatického vzlietnutia a pristávania, táto možnosť je pre menej skúsených používateľov. Vo výbave nechýbajú pozičné systémy > GPS + Glonass (exteriér), a tiež sonar a optické sledovanie pozície (interiér). Samozrejmosťou je fotoaparát/kamera, ktorá má rozlíšenie až 13 MPx, zorné pole 75° a video natáča v max. kvalite 1080p – Full HD. Výrobca hovorí, že výsledné videá a fotografie sú krištáľovo čisté – aj z vyšších pozícií. Kamera disponuje elektronickou stabilizáciou obrazu, rozpoznávaním tvárí, a taktiež vie sledovať nastavený ciel. DOBBY je jeden z mála mini dronov, ktorý používa CV technológiu skôr, ako GPS, čo zaručuje zvýšenie presnosti sledovania s krátkou reakčnou dobou.

V letovej prevádzke disponuje dron nasledovnými parametrami – maximálna vzdialenosť doletu, s možnosťou ovládania, je 100 metrov a maximálna výška, do ktorej dron vyletí, je 50 metrov. Po strate signálu s ovládačom (smartfónom) sa vráti na miesto odletu.

Cez aplikáciu DO.Fun (pre – Android / iOS) sa okrem ovládania zhotovujú aj snímky a videá, ktoré je možné priamo v aplikácii upraviť a následne zdieľať na sociálne siete. Samozrejmosťou je synchronizácia médií so smartfónom. Zaujímavou funkciou je OrbitVideo. V tomto režime lieta dron v jednom kruhu a zaznamenáva video, čoho výsledkom je 360° selfie video.

Video zaznamenané dronom  DOBBY

Cena mini drona DOBBY je 399 USD (375 eur) a aktuálne je dostupný na Amazone. Ak by ste náhodou nevedeli, tak spoločnosť ZeroTech nie je nejakým novým startupom, ale je to osvedčený výrobca dronov a príslušenstva, ktoré používajú profesionáli.

Formácia DOBBY dronov

Zdroj: ZeroTech

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE