Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zimné pneumatiky sú navrhnuté špeciálne pre jazdu v náročných zimných podmienkach, ako sú nízke teploty, sneh, ľad a mokré cesty. Ich význam v prevencii dopravných nehôd v zimných mesiacoch je nepopierateľný, a to vďaka ich unikátnej konštrukcii a vlastnostiam, ktoré zabezpečujú lepšiu priľnavosť a ovládateľnosť vozidla.

Prečo sú zimné pneumatiky dôležité?

Zimné pneumatiky sú vyrobené zo špeciálnej zmesi gumy, ktorá zostáva pružná aj pri nízkych teplotách. Letné pneumatiky naopak tuhnú, keď teplota klesne pod 7 °C, čo vedie k zníženej priľnavosti a zvýšenému riziku šmyku. Okrem toho majú zimné pneumatiky hlbší dezén a špeciálny vzor behúňa, ktorý zlepšuje odvod vody a snehu spod kolies, čím zvyšuje bezpečnosť jazdy.

Čo všetko zvládnu zimné pneumatiky?

Priľnavosť na snehu a ľade: Zimné pneumatiky ponúkajú oveľa lepšiu priľnavosť na snehu a ľade v porovnaní s letnými alebo celoročnými pneumatikami. Špeciálne lamely (tenké zárezy na povrchu pneumatiky) zlepšujú trakciu a umožňujú lepší záber na klzkých povrchoch.

Skvelý brzdný výkon: Na snehu a ľade dokážu zimné pneumatiky skrátiť brzdnú dráhu až o 50 % v porovnaní s letnými pneumatikami. Napríklad pri rýchlosti 50 km/h na zasneženej ceste môže brzdná dráha so zimnými pneumatikami dosiahnuť 30 metrov, zatiaľ čo s letnými pneumatikami to môže byť až 60 metrov.

Lepšia ovládateľnosť: Zimné pneumatiky zvyšujú stabilitu vozidla v zákrutách, najmä na klzkých cestách, kde sú vozidlá s letnými pneumatikami náchylnejšie na stratu kontroly a pretáčanie.

Odvádzanie snehu a vody: Dizajn dezénu zimných pneumatík je navrhnutý tak, aby účinne odvádzal vodu, roztopený sneh a kašovitý sneh, čo znižuje riziko aquaplaningu a zlepšuje trakciu na mokrých cestách.

Zaujímavé štatistiky a zistenia

* Pri teplote 0 °C a na snehu môže byť brzdná dráha auta s letnými pneumatikami až o 40 % dlhšia než s kvalitnými zimnými pneumatikami. Neriskujte a brzdite bezpečne!

* Podľa štatistík Európskej únie až 30 % dopravných nehôd v zime je spôsobených nevyhovujúcimi pneumatikami. Zimné pneumatiky môžu zásadne znížiť riziko kolízie počas zimnej sezóny.

* V mnohých krajinách sú zimné pneumatiky povinné počas určitého obdobia (napr. od novembra do marca) alebo ak teplota klesne pod určitú hranicu. Na Slovensku je povinnosť mať zimné pneumatiky pri jazde na zasnežených alebo zľadovatených cestách.

* Výskum nemeckej organizácie ADAC (Automobil Club) ukázal, že zimné pneumatiky v mrazivých podmienkach ponúkajú až o 25 % lepšiu trakciu než celoročné pneumatiky, čo sa prejavuje lepším ovládaním vozidla v kritických situáciách.

Aké sú trendy pri výrobe zimných pneumatík?

V posledných rokoch výrobcovia zimných pneumatík prinášajú inovácie, ktoré zlepšujú bezpečnosť a výkonnosť pneumatík. Patrí medzi ne technológia Run-Flat, ktorá umožňuje pokračovať v jazde aj pri defekte, alebo senzorické systémy, ktoré monitorujú opotrebenie a tlak v pneumatikách. Výskum tiež ukazuje, že nové materiály a technológie dezénu môžu ešte viac skrátiť brzdnú dráhu a zlepšiť energetickú efektívnosť vozidiel.

Kedy prezuť na zimné pneumatiky?

Odborníci odporúčajú prezuť na zimné pneumatiky, keď teploty klesnú pod 7 °C. Tým zabezpečíte, že budete mať optimálnu priľnavosť a brzdný výkon v chladných podmienkach. Zimné pneumatiky by mali mať minimálnu hĺbku dezénu 4 mm, potom už strácajú svoje schopnosti a zvyšuje sa riziko nehôd.

Zimné pneumatiky na pneueshop.sk

Aj keď zimné pneumatiky nemusia úplne eliminovať riziko nehôd, výrazne zvyšujú šance na bezpečný príchod do cieľa. Preto je ich použitie nielen zákonom povinné v mnohých krajinách, ale aj rozumnou voľbou pre každého vodiča. Ak ste zistili nevyhovujúci dezén na vašich starých pneumatikách, vyberte si nové zimné pneumatiky na stránkach pneueshop.sk.

Značky: