Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tvar ucha každého človeka je odlišný a spôsob nosenia slúchadiel je zakaždým iný.

Aj preto každý používateľ vníma zvuk odlišne, a to aj vtedy, ak hovoríme o rovnakých slúchadlách. Ako ale zabezpečiť, aby každý počul ten najlepší možný zvuk? Táto otázka trápi akustických inžinierov už niekoľko rokov. Odpoveď prináša novinka od Huawei – model FreeBuds 4 s inovatívnou technológiou AEM (Adaptive Ear Matching). 

Ako funguje AEM?

Rozdiely v tvaroch a veľkostiach uší ľudí ovplyvňujú tesnosť priliehania slúchadiel, čo vedie k rôznemu vnímaniu zvuku s rovnakým párom slúchadiel. Pri užívateľoch s väčšími ušami je zvukovod širší a medzera medzi slúchadlami a uchom teda tiež, takže časť zvuku sa vytratí a basové vnímanie je často narušené. Používatelia s menšími ušami dostanú naopak príliš veľa basového výkonu, pretože majú slúchadlá pevne nasadené.

V porovnaní so štupľovými slúchadlami do uší sú otvorené slúchadlá (open-fit alebo aj kôstkové) citlivejšie na rôzne štýly nosenia a veľkosti uší. Okolité akustické prostredie je tak náchylnejšie na zmeny, preto sa u rôznych ľudí líši aj kvalita zvuku.

V reakcii na tento častý problém prinášajú slúchadlá Huawei FreeBuds 4 ako prvé technológiu AEM, vďaka ktorej používatelia získajú konzistentnú a optimálnu kvalitu zvuku. Najprv slúchadlá pomocou technológie detekcie zvukových vĺn určia tvar aktuálneho zvukovodu a jeho tesnosť. Slúchadlá následne automaticky prispôsobia zvukový efekt, ktorý sa automaticky adaptuje na ucho užívateľa. Tento proces účinne kompenzuje stratu kvality zvuku v dôsledku veľkosti ucha a štýlu nosenia. AEM tak prináša užívateľom Huawei FreeBuds 4 ten najlepší možný zážitok z počúvania.

Profesionálne zvukové efekty 

Huawei FreeBuds 4 majú navyše vstavané profesionálne zvukové efekty, ktoré dokonale zvládajú rozličné hudobné žánre.

Nové slúchadlá aktuálne podporujú tri režimy ekvalizéra: vyvážený (default), zvýraznenie basov (bass boost) a zosilnenie výšok (treble boost). Užívatelia si môžu vybrať režim, ktorý im vyhovuje najviac.

Režim zvýraznenia basov okrem vylepšenia hlbokých tónov poskytuje užívateľom pohlcujúce zvukové efekty pri počúvaní hudby. Režim zosilnenia výšok zase posilňuje citlivosť slúchadiel pri vyššej frekvencii, zvuk slúchadiel tak bude transparentnejší a ponúkne bohaté vysoké tóny.

Špičkový zvuk potvrdený nezávislým prieskumom

Kvalitu zvuku FreeBuds 4 potvrdil aj nezávislý prieskum spoločnosti Ipsos v susednom Česku. V slepom testovaní medzi užívateľmi v Prahe a Brne si nové slúchadlá od Huawei zmerali sily s konkurenčnými výrobkami od spoločnosti Apple a Samsung, pričom FreeBuds 4 v meraní zvíťazili.

FreeBuds 4 najlepšie uspeli najmä v prenose rytmu, vďaka ktorému by po nich siahlo 90% zúčastnených (Airpods 81%, Galaxy Buds 58%). Slúchadlá od Huawei nenašli premožiteľa ani čo sa týka kvality zvuku (89% oproti Airpods s 82% a Galaxy Buds s 49%) a zreteľnosti detailov (87% oproti Airpods s 80% a Galaxy Buds s 49%). Pri hodnotení basových tónov sa potom FreeBuds 4 umiestnili tiež na prvej priečke (78,5% oproti Airpods s 78% a Galaxy Buds s 43%).

„Pri priamom porovnaní troch slúchadiel, to znamená, že ak by spotrebitelia mali vybrať najlepšie slúchadlá z hľadiska kvality zvuku, FreeBuds 4 boli jednohlasne vybrané ako signifikantne najlepšie,“ komentoval výsledky prieskumu Jan Staněk z agentúry Ipsos.

Do 22. augusta so zľavou 25 eur

Huawei FreeBuds 4 sú na Slovensku v predaji od 2. augusta u maloobchodných predajcov. Odporúčaná cena je 135 eur. Do 22. augusta môžete využiť špeciálnu zľavu 25 eur a získať slúchadlá za zvýhodnenú cenu 115 eur.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj: