Máte aj vy málo pohybu? Celé dni chtiac či nechtiac presedíte za počítačom?

S nasledujúcimi tipmi ostanete v dobrej fyzickej i psychickej kondícii napriek vášmu sedavému zamestnaniu.

  1. Pravidelný pohyb

Ľudské telo je stavané na pohyb. Strnulé sedenie na jednom mieste mu rozhodne nerobí dobre. Denne by ste preto mali prejsť niekoľko tisíc krokov, aby bolo ako-tak v poriadku. K dosiahnutiu tohto cieľa vám pomôžu napríklad aj inteligentné náramky, hodinky či rôzne aplikácie, ktoré vás motivujú tým správnym spôsobom.

  1. Čerstvý vzduch

Jedno z miest, kde človek dokáže načerpať veľa energie (a to zadarmo!), je príroda. V nej sa skrýva obrovská sila. Stačí teda, ak sa poprechádzate po lese, nadýchate sa čerstvého vzduchu a uvidíte – svet sa vám hneď bude zdať krajším. A pokiaľ vás obyčajná prechádzka nebaví, spojte ju napríklad s geocachingom, čo je taká modernejšia verzia hľadania pokladu.

Aplikáciu si môžete bezplatne stiahnuť pre zariadenia iOS a Android:

Google Play
App Store
  1. Strava

Azda najdôležitejšou súčasťou zdravého životného štýlu je strava. Dobré je uvedomiť si, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale že jeme preto, aby sme žili. Zvýšený prísun vitamínov a minerálov najmä v zelenine a ovocí vás udrží dlhšie sviežich a taktiež pomôže vašim svalom k rýchlejšej regenerácii po záťaži. Poobzerajte sa po sezónnych a domácich produktoch, keď najbližšie zavítate do obchodu.

  1. Pitný režim

Pitný režim je veľmi dôležitý a netreba naň zabúdať. Vymeňte sýtené nápoje za obyčajnú vodu. Tá je pre ľudský organizmus oveľa prospešnejšia a zaženie smäd oveľa efektívnejšie. Skúste denne vypiť aspoň dva litre vody. V prípade, že počas dňa zabúdate vziať do ruky pohár, vyskúšajte niektorú z našich aplikácii pre pravidelný pitný režim.

  1. Kvalitná stolička

V prípade, že za počítačom presedíte hodiny, mali by ste si dať záležať na stoličke. Tá by mala byť pohodlná a kvalitná. Mala by poskytovať dostatočnú oporu v bedrovej oblasti a tiež by mala byť nastaviteľná. Pri sedení na nej by mala byť chrbtica v prirodzenej polohe a síce v tvare písmena S.

Pri sedení na stoličke by mali chodidlá dočiahnuť pohodlne na zem (prípadne použiť podperu na nohy) a uhol v kolenách, ale aj bedrových kĺboch by mal byť 90°. Stolička by mala mať opierky rúk a dynamicky sa prispôsobovať pohybu. Takáto stolička výborne asistuje chrbtici, a tým predchádza stuhnutiu a následným bolestiam chrbta.

  1. Stojan pod monitor

Dôležitou súčasťou pracovného stola je tiež stojan pod monitor. Je dôležité, aby ste sa na monitor pozerali priamo a nie smerom dole či hore. Vtedy veľmi trpí krčná chrbtica, čo môže vyvolať nepríjemné bolesti hlavy. Vrchná časť monitora by mala byť približne na úrovni očí, vtedy je pozorovací uhol prirodzený a nemusíme zohýbať krk do krkolomnej polohy.

  1. Oči a filter modrého sveta

Oči by mali byť pri najčastejšej veľkosti uhlopriečky od 19 do 24 palcov zhruba vo vzdialenosti 40 – 60 cm od plochy monitora. Či už preferujete plochý alebo zakrivený monitor, je len na vás. Samozrejmosťou je aj nejaké to príslušenstvo na čistenie obrazovky.

Ďalšia téma ja modrý filter. Ten sa v poslednom čase uplatňuje hlavne na mobilných zariadeniach, ktoré si človek berie so sebou aj do postele. Keď displej telefónu sledujete pri zníženej viditeľnosti, neraz trpia vaše oči, možno pociťujete bolesť hlavy alebo malátnosť. Práve kvôli tomu, aby ste týmto nepríjemnostiam predišli, by ste mali začať využívať filter modrého svetla kde sa dá.

Na prácu s počítačom sa odporúčajú aj špeciálne okuliare s povrchovou vrstvou, ktorá má za úlohu odrážať práve modré svetlo. Naopak, nie sú celkom vhodné multifokálne okuliare.

  1. Podložky pod ruky

Pri dlhodobej práci s myšou sa môže dostaviť tzv. syndróm karpálneho tunela. Syndróm sa prejavuje mravčením alebo pálením v ruke a tiež výraznými bolesťami v zápästí. Neskôr už v ruke nemusíte vedieť udržať ani pohár vody. V prvých fázach ochorenia je na mieste konzervatívna liečba, neskôr pomôže len operácia. Aby ste sa mu pri práci s počítačom vyhli, potrebujete dobrú opierku ruky, ktorou manipulujete s myšou a samotná myš vám musí dobre padnúť do ruky.

  1. Ak dlho pracujete pri počítači, skúste pritom stáť

Sedavé zamestnanie je síce pohodlné, ale zdraviu až tak neprospieva. Pokiaľ máte možnosť, pracujte aj postojačky. Niektoré firmy dokonca ponúkajú pre svojich zamestnancov stoly, ktorých výška sa dá meniť. V prípade, že takéto benefity nevlastníte, skúste počas dňa „nazbierať“ aspoň dve hodiny v stoji.

Pokiaľ trpíte bolesťami chrbtice z nesprávneho držania tela, môže sa stať, že vás bude nepríjemne bolieť aj práca postojačky. Obyčajne je to však len v začiatkoch a neskôr sa vám uľaví.

  1. Celkom iné pracovné prostredie

Redakcia TOUCHIT navštívila viacero moderných pracovísk na Slovensku, ktoré k pracovnému prostrediu pristúpili veľmi moderne. Príkladom je taký Sygic, ktorý si do nových priestorov priniesol oddychové zóny, priestory na súkromné telefonáty, ďalej telocvičňu a našli sme tu aj loď v podobe hojdačky či indiánsky stan.

Ak k tomu pripočítate zdravé potraviny a dostatok tekutín pre zamestnancov zadarmo, viete, že do práce sa budete tešiť možno viac ako na návrat domov. Takáto zmena prostredia prospeje vašej duševnej rovnováhe. Skúste sa teda porozprávať s vaším šéfom, či niečo také neplánuje.

Je jasné, že nie každý bude môcť dodržiavať a nasledovať každý bod nášho desatora. Ak si však zo zoznamu vyberiete aspoň niektoré časti, vráti sa vám to na vašom zdraví a tiež na vašom pracovnom výkone.

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.