Základná rada – držte ho v suchu a v tieni.

HONOR zverejnil niekoľko praktických tipov, ako si chrániť telefón v lete. My sme tieto tipy, resp. niektoré z nich, rozšírili o naše poznatky z redakcie.

Desatoro správnej starostlivosti o smartfón v lete vyzerá takto:

1. Telefón v suchu

Nie je žiadna raketová veda, že elektronika a voda jednoducho nejdú dohromady. Preto odporúčame, aby ste telefón držali od vody ďalej, resp. ste používali vodeodolné puzdra. Niektoré dokonca majú aj špeciálny konektor na slúchadlá.

Samostatnou kapitolou sú smartfóny s odolnosťou voči vode a prachu. V ich prípade je odolnosť testovaná v kombinácii s neslanou vodou a preto, ak sa chcete s telefónom ponárať v mori alebo bazéne, takisto radšej použite špeciálny ochranný obal pre tento účel. Náhodné poliatie či krátkodobé nechcené ponorenie by mal telefón so zvýšenou odolnosťou voči vode prežiť bez ujmy.

Ak váš telefón nemá odolnosť voči vode a namočíte ho alebo ho polejete, ihneď ho vypnite a vyberte baterku (ak je to možné) a SIM kartu. Ďalšie rady v súvislosti s poliatymi telefónmi nájdete v našom staršom článku – TU. Odporúčame, aby ste si ho prečítali už teraz a nie až vtedy, keď si polejete telefón.

2. Čistota na prvom mieste

V lete je normálne, že sa potíme. Všetko, vrátane rôznych krémov, potom končí na našom telefóne. Je preto vhodné mať poruke akúkoľvek suchú handričku, aby ste mohli telefón utrieť.

Môžete využiť špeciálne jemné handričky na elektroniku, mikrovláknovú utierku alebo ak máte, aj obyčajnú látkovú detskú plienku. Vyhnite sa papierovým obrúskom alebo vreckovkám, ktoré by mohli displej poškriabať.

Leto

Piesok a smartfóny nie sú dobrými kamarátmi

3. Dávajte pozor na piesok

Väčšina krytov alebo obalov na telefón vás neochráni pred zrnkami piesku z pláže, ktorá sa ľahko dostanú do štrbín telefón a môžu spôsobiť poškriabanie displeja alebo zanesenie konektora na slúchadlá.

Nedávajte na pláži telefón len tak voľne do tašky alebo do vrecka, ale radšej ho uzavrite v samostatnej drobnej taške či puzdre.

4. Nenechávajte telefón v aute

Malé deti, domácich maznáčikov a smartfóny nenechávajte v zavretom aute. Horúčava v prípade tropických teplôt môže postupne zničiť elektronické spoje.

5. Neklaďte telefón na inú elektroniku

Akákoľvek elektronika znáša vysoké teploty a veľkú vlhkosť zle. Procesor a chladenie pracujú na plné obrátky a to dvojnásobne, ak telefón aktívne používate alebo ste na priamom slnku.

6. Držte telefón v tieni

Elektronika sa pri používaní zahrieva. V lete počítajte s oveľa väčšou záťažou. Ak zabudnete telefón na slnku, môže to spôsobiť prehriatie, ktoré môže napríklad poškodiť batériu. Preto sa pokúste držať telefón v tieni.

Pozor si dajte aj na kombináciu priameho slnka, tropických horúčav a aplikácií, ktoré výrazne zaťažujú smartfón – hranie hier, GPS navigácia, záznam 4K videa

7. Vyhnite sa hraniu hier na priamom slnku

Pri opaľovaní alebo popíjaní drinkov na pláži sa vyhnite hraniu hier, ktoré zaťažujú a zahrievajú procesor. Kombinácia vysokej záťaže na procesor a priameho slnka môže rýchlejšie opotrebovávať batérie a v špecifických prípadoch spôsobiť aj poškodenie telefónu.

8. Pri tropickom teple nepoužívajte GPS

Vysokú záťaž spôsobuje aj kombinácia aktívneho GPS a displeja s maximálnym nastavením jasu. Ak sa k tomu pridá aj priame slnko, je zrejmé, že sa telefón rýchlo zahreje a môže sa prehrievať.

Ak je to možné, vyhnite sa dlhodobému používaniu GPS navigácie na priamom slnku. Ak GPS nepotrebujete, vypnite túto funkciu úplne.

9. Vypnite nepotrebné aplikácie a nepreháňajte to s natáčaním videa

Vypnite aplikácie bežiace na pozadí, ktoré práve nepotrebujete a ak výraznejšie zaťažujú váš smartfón. A takisto to nepreháňajte s natáčaním videa pomocou smartfónu. Záznam videa v 4K rozlíšení na priamom slnku v tropických horúčavách totiž rýchlo spôsobí prehrievanie akéhokoľvek telefónu.

10. Vypnite telefón

Pokiaľ to ide, vypnite telefón úplne. Je to najlepšia cesta, ako sa vyhnúť prehriatiu telefónu a ako si užiť dovolenku naplno.

Zdroj: HONOR, vlastné

Prečítajte si aj:

Nie, obliaty telefón sa do ryže fakt nedáva

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit