Drony sú už dnes kompaktné natoľko, že vziať si ich so sebou na dovolenku nie je žiadny problém. V tomto článku máme pre vás pripravených 10 tipov pre cestovanie s dronmi, vďaka ktorým sa vyhnete prípadným nepríjemnostiam, ktoré môžu pri cestovaní s nimi nastať.

Legislatíva a obmedzenia v destinácii

V prvom rade je dôležité vedieť, či si do vami zvolenej destinácie vôbec môžete dron so sebou zobrať, nakoľko sú krajiny, ktoré toto neumožňujú a dron by vám v tomto prípade zhabali rovno na letisku po prílete. Niektoré krajiny to síce dovoľujú, ale je potrebné si predtým vybaviť povolenie a v niektorých prípadoch aj registráciu. Vždy pred cestou je vhodné si práve toto overiť v danej krajine, najlepšie na miestnom úrade, ktorý má práve lietanie s dronmi v danej krajine na starosti.

Základné informácie pre používanie dronov v rôznych krajinách si môžete zistiť napríklad na stránke UAVCOACH.COM

Podmienky leteckých spoločností

V prípade, že plánujete cestovať lietadlom, odporúčam kontaktovať priamo leteckú spoločnosť, s ktorou budete letieť a informovať sa na ich konkrétne podmienky prepravy dronov v lietadle. Základným pravidlom je obmedzená kapacita jednotlivých bateriek na 100 Wh, čo však spĺňajú všetky batérie bežných dronov, a podmienka prepravovať tieto batérie len v kabíne lietadla. Čo sa týka dronov samotných, tu sa podmienky leteckých spoločností líšia. Niektoré požadujú aby boli drony zabalené v batožine, iné dovoľujú ich prepravu len v kabíne spolu s batériami.

Obal na dron

Dron samotný odporúčame prepravovať v obale na to určenom, nie len tak pohodený v ruksaku pokiaľ na to nie je prispôsobený. Vyhnete sa tak zbytočnému zdržovaniu na bezpečnostnej prehliadke.

Batérie

Batérie odporúčame prepravovať vo vybité minimálne na 50% prípadne až na 25%. Niektoré letecké spoločnosti požadujú aj ich uskladnenie v obaloch prispôsobených na ich prepravu, ktoré sú vyrobené z nehorľavých materiálov. Tieto obaly odporúčame aj v prípade, ak to letecká spoločnosť priamo nevyžaduje, ale urýchlite tak váš prechod bezpečnostnou kontrolou na letisku.

Včasný príchod na letisko

V prípade, že prevážate lietadlom dron, je normálne, že pri prechode bezpečnostnou kontrolou vás odstavia na dôkladnejšiu bezpečnostnú prehliadku za účelom kontroly dronu a batérií. Preto je vhodné prísť na letisko včas a nie na poslednú chvíľu. Ušetríte sa tak zbytočný zhon a nervy.

Zásady lietania

Ako pri lietaní doma, tak aj v zahraničí platí, že je potrebné dodržiavať zásady bezpečného lietania tak, ako sme o nich písali v predchádzajúcom článku, a teda počkať na zapísanie homepointu, skalibrovať kompas, nezabudnúť SD kartu. Je potrebné lietať rozumne a zbytočne neohrozovať svoje okolie.

Pozor, kde budete lietať

V zahraničí sa môžu nachádzať územia alebo objekty, kde je lietanie zakázané. Toto je potrebné si pred letom overiť, aby ste sa vyhli zbytočným konfliktom s lokálnymi bezpečnostnými zložkami a predišli tak prípadnému zhabaniu dronu alebo v lepšom prípade len vymazaniu záznamu. Žiadne fotky alebo video nestoja za takéto problémy.

Nabíjanie

V prípade cesty do zahraničia, kde sa používajú iné typy zásuviek, je dôležité aby ste mali so sebou aj správny adaptér. V opačnom prípade sa stane z vášho dronu len zbytočná váha v batohu. Adaptéry sa dajú kúpiť na letisku.

ND filtre

Väčšina ciest smeruje buď za slnkom alebo snehom a tak sú ND filtre neoddeliteľnou súčasťou výbavy. Tak ako pri klasickej fotografii alebo točení, je ich použitie vhodné aj u dronov. Umožňujú znížiť rýchlosť uzávierky a tým aj pomôcť ku krajším záberom. Dôkladnejšie sa ich použitiu budeme venovať v nasledujúcom článku.

Zvoľte správny čas na lietanie

Keď už cestujete za zážitkami, je vhodné, aby aj letecké zábery stáli za to. Pekné zábery sú tvorené najmä správnym svetlom, a to je ideálne počas takzvanej „zlatej hodinky“. Teda počas východu a západu slnka. Odporúčame práve preto, aby ste si ráno privstali a uvidíte sami, že to nebudete ľutovať. Počas východu slnka je nielen nádherné svetlo, ale spravidla aj menší pohyb ľudí, a teda aj vaše zábery získajú nový rozmer.

Veríme, že tieto tipy pomôžu k tomu, aby ste sa lepšie pripravili na cestovanie s dronom a že si aj vďaka nim si z vašej dovolenky prinesiete okrem pekných zážitkov aj pekné zábery.

Autor:

Radovan Leitman
Creative Visuals, s.r.o., www.creativevisuals.sk

Pozrite si aj predchádzajúce časti nášho seriálu

Drony a ich využitie pre fotografiu a video

Pravidlá lietania s dronmi na Slovensku (VIDEO)

Značky: